Monday, 24 October 2011

Strawberry Sorbet ( Aiskrim Strawberi takda guna susu atau krim)



Semalam, mak cik saya bagi saya strawberi sebab dia baru balik dari Cameron Highlands minggu lepas. Saya ni yg bijaknya, simpanlah strawberi tu dalam freezer ... tup2, bila dah bawak keluar, strawberi tu dah lembik sebab dia lecuh kata mak say, nak makan macam tu pun dah tak sedap. nak buat kek pun, gerenti tak sedap sebab dah lembik camtu, so saya try buat sorbet..bila dah buat, barulah saya tau kenapa kalau kat pasaraya tu mahal sangat harga sorbet ni, sebab dengan 500 gm strawberi, saya dapat buat 500ml je sorbet ni.Cuma masalah nak buat sorbet ni, kalau takda ice cream maker, memang kene sabar sebab cara buat iaskrim atau sorbet secara tradisional memang memerlukan kesabaran yg tinggi sebab kena masuk dulu dalam peti selama 1-2 jam, keluarkan, hancurkan, masuk balik, keluar balik...sampailah dapat tekstur yg lembut..




Homemade Sorbet Strawberry

Memang sedap




























Bahan-bahan
  • 500 gm strawberi
  • 125 gm gula/ 1/2 cawan gula ( boleh kurang atau lebihkan)
  • 250ml/ 1 cawan air kosong
Cara-cara
  1. Masakkan semua bahan diatas didalam periuk selama 7-10 minute diatas api sederhana kuat
  2. Lecek semua campuran tadi sampai semua hancur menggunakan potato masher atau apa sahaja yg anda ada.( boleh juga menggunakan, blender atau food processor)
  3. Tapiskan campuran bahan tadi kedalam bekas yg berkapasiti 500 ml.
  4. Masukkan kedalam Ice cream maker dan ikut arahan pada mesin 
  5. Tapi saya tak guna mende tu( Where the hell I'm gonna get that Ice Cream maker here? kalau ada pun mesti mahal).
  6. Apa yg saya buat, masukkan campuran tadi dalam peti sejuk selama 1-2 jam.
  7. Keluarkan, dan hancurkan adunan yg agak mengeras tadi menggunak hand mixer atau macam saya menggunakan garpu dan egg whisk.
  8. Ulang langkah 5 dan 6 sebanyak 4-5 kali. 
  9. Sejukkan paling kurang selama 5-6 jam sebelum makan.
  10. Hidangkan

No comments:

Post a Comment

Monday, 24 October 2011

Strawberry Sorbet ( Aiskrim Strawberi takda guna susu atau krim)



Semalam, mak cik saya bagi saya strawberi sebab dia baru balik dari Cameron Highlands minggu lepas. Saya ni yg bijaknya, simpanlah strawberi tu dalam freezer ... tup2, bila dah bawak keluar, strawberi tu dah lembik sebab dia lecuh kata mak say, nak makan macam tu pun dah tak sedap. nak buat kek pun, gerenti tak sedap sebab dah lembik camtu, so saya try buat sorbet..bila dah buat, barulah saya tau kenapa kalau kat pasaraya tu mahal sangat harga sorbet ni, sebab dengan 500 gm strawberi, saya dapat buat 500ml je sorbet ni.Cuma masalah nak buat sorbet ni, kalau takda ice cream maker, memang kene sabar sebab cara buat iaskrim atau sorbet secara tradisional memang memerlukan kesabaran yg tinggi sebab kena masuk dulu dalam peti selama 1-2 jam, keluarkan, hancurkan, masuk balik, keluar balik...sampailah dapat tekstur yg lembut..




Homemade Sorbet Strawberry

Memang sedap




























Bahan-bahan
  • 500 gm strawberi
  • 125 gm gula/ 1/2 cawan gula ( boleh kurang atau lebihkan)
  • 250ml/ 1 cawan air kosong
Cara-cara
  1. Masakkan semua bahan diatas didalam periuk selama 7-10 minute diatas api sederhana kuat
  2. Lecek semua campuran tadi sampai semua hancur menggunakan potato masher atau apa sahaja yg anda ada.( boleh juga menggunakan, blender atau food processor)
  3. Tapiskan campuran bahan tadi kedalam bekas yg berkapasiti 500 ml.
  4. Masukkan kedalam Ice cream maker dan ikut arahan pada mesin 
  5. Tapi saya tak guna mende tu( Where the hell I'm gonna get that Ice Cream maker here? kalau ada pun mesti mahal).
  6. Apa yg saya buat, masukkan campuran tadi dalam peti sejuk selama 1-2 jam.
  7. Keluarkan, dan hancurkan adunan yg agak mengeras tadi menggunak hand mixer atau macam saya menggunakan garpu dan egg whisk.
  8. Ulang langkah 5 dan 6 sebanyak 4-5 kali. 
  9. Sejukkan paling kurang selama 5-6 jam sebelum makan.
  10. Hidangkan

No comments:

Post a Comment