Monday, 12 December 2011

Old-Fashioned Chocolate Cake -Nigella


 Assalamualaikum dan selamat sejahtera malaysia..hehe..aritu baru buka you tube tengok kak nigella lawson tu buat kek coklat...nama kek yg kak nigella tu buat namenye " old-fashioned chocolate cake". Bila ditengok, baru saya sedar yg frosting yg dia gunakan nilah yang selama ini saya cari. Frosting yg gelap dan kuat rasa coklatnya..kalau nak guna resepi coklat ganache memang mahal la sebab kalau nak buat satu kek kena pakai banyak coklat.



Sebenarnya, kalau nak buat kek ni senang je sebab kalau nak buat just campur je semua bahan dalam food processor dan putarkan sampai sebati. Then terus bakar. Sama jugak dengan frosting dia ni...just masukkan semua bahan dalam food processor dan putar. kalau nak tengok resepi kak nigella, pegi link ni--- >resepi kak nigella binti seman


Tapi, bahan utama yang kak nigella ni gune ialah sour cream .But here in jerantut town, where the hell am i gonna get this sour cream melainkan saya pegi kl.Hey!!! that is totally not me kalau nak ke kl semata-mata nak beli sour cream. Jadi apa yg saya buat, saya ganti dengan yoghurt natural. kalau nak beli pastikan yang biasa..jangan beli yg low fat...tapi kalau takde, low fat pown boley...hehe



Papepun, kat sini saya sediakan respi yang saya dah alter. lagi satu, saya buat kek ni guna hand mixer sebab saya takde food processor.hehe


Bahan-bahan

Untuk Kek

  • 3/4 cawan mentega
  • 1 cawan gula
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sd k baking powder
  • 1/2 sudu baking soda
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 2 sudu teh vanilla
  • 2 biji telur gred A / B
  • 2/3 cawan yoghurt
Untuk frosting
  • 200 gm coklat masakan/ semisweet/bittersweet
  • Kurang sikit dari 1/2 cawan mentega
  • 1/2 cawan yoghurt
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1 1/2 cawan gula icing ( saya kurangkan dari resepi asal


Cara-cara
Untuk kek
  1. Panaskan oven 180 darjah celcius
  2. Masukkan kesemua bahan kedalam food processor dan putar sampai sebati.
  3. Kalau takde food processor, masukkan kesemua bahan dalam mangkuk dan putar sampai sebati
  4. bahagikan adunan kedalam mangkuk pembakar 8 inci
  5. bakar selama 20-25 minit
  6. Sejukkan betul-betul sebelum sapu frosting
Frosting
  1. Cairkan coklat dengan mentega menggunakan teknik double boiler atau microwave.
  2. Bila adunan coklat dah sejuk, masukkan yoghurt.Kacau sebati
  3. Masukkan gula icing,serbuk koko dan putar..
  4. Siap untuk disapu

Sunday, 11 December 2011

Vanilla Cupcake (handmade without mixer)

  Assalamualaikum dan salam sejahtera..bila dah rosak mixer ni, rasa macam-macam plak mende nak buat. Tangan ni gatal je nak bake something tapi mixer dah rosak. Bila dipkir2 , orang zaman dulu buat kek camna? diorang dengan mixernye takde, tunye takde, ninye takde... tapi mak saya kata arwah nenek dulu meniaga kek..Mak kata arwah nenek guna senduk je...Ya Alla...betul ke aku dengar ni??? senduk???? kalau arwah nenk boleh buat , takkan cucu tak boleh...ye tak??



Kendian, saya search lah internet, memang omputih pun ramai buat kek pakai senduk je...kalau mat salleh pun boleh buat, kita orang asia ni mesti lagi pro dari diorang.hehe..sebab kita tebal dengan adat resam dan budaya...(apa kaitannya?)....0_0'




Anyway, papehal pun, ni resepinye...




Untuk Kek

  • 1/2 cawan butter atau majerin
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking pwder
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 2 sudu kecil esen vanilla STAR BRAND (jangan guna jenama lain kalau taknak kecewa)
  • 1/4 cawan susu
  • 2 biji telur  
Untuk Frosting
  • 1/2 cawan butter (jangan guna marjerin)
  • 2 1/2 cawan gula icing
  • 2-3 sudu besar susu (guna susu kotak ke, susu cair ke, susu pekat pun boleh, tambah ikut kelikatan krim yg anda mahukan )
  • 1 sudu kecil esen vanilla



Cara- cara
Untuk kek


  1. Panaskan oven dalam 180 darjah selsius
  2. Pukul butter dengan gula kastor sampai sebati
  3. Masukkan telur satu persatu, sekali dengan esen vanila
  4. Setelah sebati, masukkan tepung baking powder, baking soda berselang seli-dengan susu sampai habis.
  5. Pukul cukup sekadar semua bahan bersatu, jangan overmix!!!
  6. Masukkan kedalam muffin tin yang telah disusun dengan 12 cupcake liner.
  7. Bakar selama 15-20 minit.
  8. Sejukkan sebelum sapu frosting

Untuk Frosting
  1. Masukkan semua bahan, kacau sampai benar2 sebati
  2. Sapu atas Cupcake yg dah sejuk...
  3. Hidang




Anak sedara saya yang setia makan kek saya....hehe

Saturday, 3 December 2011

New York Cheesecake

Wah...akhirnya Tunas Manja dibuka juga.....apa yg bestnye kali ni, kalau nak beli blueberry, maraschino Cherry ke tak perlu lagi ke Kuala Lumpur..Semua dah ada kat Jerantut. Kedai pembekal barang bakeri pun ada. Senang skit idup rasanya kalau nak membaking time cuti2 panjang ni.



Jalan2 nak try Tunas Manja, saya angkutlah memana bahan yg saya rasa nak buat kek. Memang senag gak ada Tunas Manja ni, tak macam Pasaraya TF, berselerak skit barang dia. bila dah jumpa blueberry ni, saya bercadang nak buat cheesecake.



 Untuk Kek saya, apa2 jenis pun saya guna Jenama Tatura sebab murah berbanding Philadelphia. Kalau kat Bakeri, keju philadelphia memang murah dalam RM7.50, tapi tatura lagi murah, RM 6.50 je



Bahan-bahanya
Utk Crust

  • 10 keping biskut digestive 
  • 1/4 cawan mentega dicairkan



Cara2
  1. Hancurkan ke10-10 biskut tadi
  2. Campur dengan mentega
  3. Kemudian tekan campuran tadi dalam baking tray sengan tangan atau pun measuring cup macam rajah diatas
  4. Kemudian bakar dalam oven sementara menyiapkan adunan cheesecake. Kira2 15 minit.

Bahan2 Utk Kek
  • 2 paket 250 gram creamcheese
  • 1/2 cawan natural yoghurt
  • 2 biji telur
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • Perahan jus sebiji lemon
  • Secubit Garam




Cara2

  1. Campurkan kesemua bahan diatas dan putar guna mixer. Kalau takde mixer, pukul krimcheese dulu ngan gula then baru masukkan mende lain.
  2. Tuang atas kerak yg telah dibakar tadi.
  3. Bakar dalam oven 180 darjah selama 1 jam
  4. Sejukan kira 2 jam pada suhu bilik dan 1 jam dalam peti ais baru letak mende kat atas

Untuk kek ni, saya guna blueberry filling, fresh bluberry dan whipping cream je.







 Untuk Keenakan yg maksimum, sentiasa makan yg telah disejukkan dalam peti.

Royal Cake


Saya terbukak satu channel kat You Tube baru2 ni. Pastu ternampak lah satu resepi menarik dari rancangan Sorted dari You Tube ni. Diorang buat kek ni sempena perkahwinan Kate Middleton dengan Putera Britain.Memula ingatkan susah sangat nak buat fondant ni, tpi leaps tengok diorang buat mende tu, senang je ghopenye..liquid glucose tu memang satu kemastian. Kalau tak, memang fondant tu cepat mengeras...

Macam ni lah selalunya liquid glucose ni dipancking kat kedai2 bakery,
murah je..




First2 bila siap kek ni memang diri sendiri pun impress ..Memang cantik sebab macam kek beli kat kedai mainan je. Fondant ni boleh je kalau nak kaler2...tapi kene guna pengcungkil gigi, jangan tuang kaler tu, kalau tak nanti, pekat sanagta kaler tu.. Namun apa yg paling best skali, saya buat kek ni tanpa menggunakan mixer saya sebab dah rosak..huhuhu.Bila dah berjaya buat ni, saya pikir elok jugak kalau saya kongsi resepi ni sebab kalau saya boleh buat tanpa mixer, semua orang pun boleh.Just kacau guna senduk sahaja..


Bahann-Bahannya:
Untuk Kek
  1. 1/2 cawan mentega
  2. 2/3 cawan gula
  3. 1 setengah cawan tepung gandum
  4. 1 sudu kecil baking soda
  5. 1 1/2 sudu baking powder
  6. 2 biji gula
  7. 1 sudu kecil esen vanilla
  8. 1/2 cawan susu
Untuk Chocolate Ganache 
  1. 150 gm coklat masakan/ dark chocolate
  2. 1/2 cawan whip topping/ non dairy whipping cream
  3. 2 sudu mentega
Untuk fondant
  1. 1 paket 445 gm gula icing
  2. 1 sudu besar liquid glucose
  3. 1 biji putih telur

Cara-Cara
Untuk Kek










  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah
  2. Pukul mentega dan gula sampai sebati dan agak kembang
  3. masukkan telur dan esen vanilla, kacau
  4. Ayakkan tepung, baking soda, baking powder kedalam adunan dan kacau cukup sekadar sebati
  5. Bahagikan kepada 2 talam pembakar
  6. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan selama 25-30 minit


Coklat Ganache
  1. Hiris coklat masakan halus2
  2. Panaskan krim sampai menggelegak.
  3. Stetlah mendidih, tuangkan krim kedalam hirisan coklat, kacau sehingga sebati
  4. masukkan mentega dan kacau hingga sebati


Fondant ( Icing ni boleh digunakkan untuk mana kek jugak)
  1. Asingkan Putih telur
  2. Tuang Putih telur atas gula icing
  3. Masukkan liquid glucose
  4. Uli sampai menjadi fondant, ini mungkin agak mengambil masa yg agak lama








Cara nak assemble kek ni

  • Mula2, seteleh kek dah betul2 sejuk, tekap kek dengan acuan bulat2( boleh guna acuan biskut, donut atau macam saya guna tin) (lagi satu pastikan kek benar3 telah pada suhu bilik seblum potong, kalau tak, masa tekap kek hancur) rujuk gambar dibawah













Rajah 1

  •  Pastu kerat kek yg dah ditekap tadi kepada dua lapisan
  • Pastu sapu dengan coklat ganache yg telah disejukkan ( Rajah 1)
  • Kemudian lapikkan kek tadi
  • Kemudian canai fondant lebih kurang senipis kulit rambutan
  • Kemudian, gulung fondant atas pengcanai dan letakkan atas kek.
  • Bentukkan cantik2 dan hias mengikut kreativiti










Inilah hasilnya


 Bila mula2 siap, memang fondant tu macam agak kering sikit, tapi bila dah 3 jam fondant tu dah macam agak lembab skit.



Monday, 12 December 2011

Old-Fashioned Chocolate Cake -Nigella


 Assalamualaikum dan selamat sejahtera malaysia..hehe..aritu baru buka you tube tengok kak nigella lawson tu buat kek coklat...nama kek yg kak nigella tu buat namenye " old-fashioned chocolate cake". Bila ditengok, baru saya sedar yg frosting yg dia gunakan nilah yang selama ini saya cari. Frosting yg gelap dan kuat rasa coklatnya..kalau nak guna resepi coklat ganache memang mahal la sebab kalau nak buat satu kek kena pakai banyak coklat.



Sebenarnya, kalau nak buat kek ni senang je sebab kalau nak buat just campur je semua bahan dalam food processor dan putarkan sampai sebati. Then terus bakar. Sama jugak dengan frosting dia ni...just masukkan semua bahan dalam food processor dan putar. kalau nak tengok resepi kak nigella, pegi link ni--- >resepi kak nigella binti seman


Tapi, bahan utama yang kak nigella ni gune ialah sour cream .But here in jerantut town, where the hell am i gonna get this sour cream melainkan saya pegi kl.Hey!!! that is totally not me kalau nak ke kl semata-mata nak beli sour cream. Jadi apa yg saya buat, saya ganti dengan yoghurt natural. kalau nak beli pastikan yang biasa..jangan beli yg low fat...tapi kalau takde, low fat pown boley...hehe



Papepun, kat sini saya sediakan respi yang saya dah alter. lagi satu, saya buat kek ni guna hand mixer sebab saya takde food processor.hehe


Bahan-bahan

Untuk Kek

  • 3/4 cawan mentega
  • 1 cawan gula
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sd k baking powder
  • 1/2 sudu baking soda
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 2 sudu teh vanilla
  • 2 biji telur gred A / B
  • 2/3 cawan yoghurt
Untuk frosting
  • 200 gm coklat masakan/ semisweet/bittersweet
  • Kurang sikit dari 1/2 cawan mentega
  • 1/2 cawan yoghurt
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1 1/2 cawan gula icing ( saya kurangkan dari resepi asal


Cara-cara
Untuk kek
  1. Panaskan oven 180 darjah celcius
  2. Masukkan kesemua bahan kedalam food processor dan putar sampai sebati.
  3. Kalau takde food processor, masukkan kesemua bahan dalam mangkuk dan putar sampai sebati
  4. bahagikan adunan kedalam mangkuk pembakar 8 inci
  5. bakar selama 20-25 minit
  6. Sejukkan betul-betul sebelum sapu frosting
Frosting
  1. Cairkan coklat dengan mentega menggunakan teknik double boiler atau microwave.
  2. Bila adunan coklat dah sejuk, masukkan yoghurt.Kacau sebati
  3. Masukkan gula icing,serbuk koko dan putar..
  4. Siap untuk disapu

Sunday, 11 December 2011

Vanilla Cupcake (handmade without mixer)

  Assalamualaikum dan salam sejahtera..bila dah rosak mixer ni, rasa macam-macam plak mende nak buat. Tangan ni gatal je nak bake something tapi mixer dah rosak. Bila dipkir2 , orang zaman dulu buat kek camna? diorang dengan mixernye takde, tunye takde, ninye takde... tapi mak saya kata arwah nenek dulu meniaga kek..Mak kata arwah nenek guna senduk je...Ya Alla...betul ke aku dengar ni??? senduk???? kalau arwah nenk boleh buat , takkan cucu tak boleh...ye tak??



Kendian, saya search lah internet, memang omputih pun ramai buat kek pakai senduk je...kalau mat salleh pun boleh buat, kita orang asia ni mesti lagi pro dari diorang.hehe..sebab kita tebal dengan adat resam dan budaya...(apa kaitannya?)....0_0'




Anyway, papehal pun, ni resepinye...




Untuk Kek

  • 1/2 cawan butter atau majerin
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking pwder
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 2 sudu kecil esen vanilla STAR BRAND (jangan guna jenama lain kalau taknak kecewa)
  • 1/4 cawan susu
  • 2 biji telur  
Untuk Frosting
  • 1/2 cawan butter (jangan guna marjerin)
  • 2 1/2 cawan gula icing
  • 2-3 sudu besar susu (guna susu kotak ke, susu cair ke, susu pekat pun boleh, tambah ikut kelikatan krim yg anda mahukan )
  • 1 sudu kecil esen vanilla



Cara- cara
Untuk kek


  1. Panaskan oven dalam 180 darjah selsius
  2. Pukul butter dengan gula kastor sampai sebati
  3. Masukkan telur satu persatu, sekali dengan esen vanila
  4. Setelah sebati, masukkan tepung baking powder, baking soda berselang seli-dengan susu sampai habis.
  5. Pukul cukup sekadar semua bahan bersatu, jangan overmix!!!
  6. Masukkan kedalam muffin tin yang telah disusun dengan 12 cupcake liner.
  7. Bakar selama 15-20 minit.
  8. Sejukkan sebelum sapu frosting

Untuk Frosting
  1. Masukkan semua bahan, kacau sampai benar2 sebati
  2. Sapu atas Cupcake yg dah sejuk...
  3. Hidang




Anak sedara saya yang setia makan kek saya....hehe

Saturday, 3 December 2011

New York Cheesecake

Wah...akhirnya Tunas Manja dibuka juga.....apa yg bestnye kali ni, kalau nak beli blueberry, maraschino Cherry ke tak perlu lagi ke Kuala Lumpur..Semua dah ada kat Jerantut. Kedai pembekal barang bakeri pun ada. Senang skit idup rasanya kalau nak membaking time cuti2 panjang ni.



Jalan2 nak try Tunas Manja, saya angkutlah memana bahan yg saya rasa nak buat kek. Memang senag gak ada Tunas Manja ni, tak macam Pasaraya TF, berselerak skit barang dia. bila dah jumpa blueberry ni, saya bercadang nak buat cheesecake.



 Untuk Kek saya, apa2 jenis pun saya guna Jenama Tatura sebab murah berbanding Philadelphia. Kalau kat Bakeri, keju philadelphia memang murah dalam RM7.50, tapi tatura lagi murah, RM 6.50 je



Bahan-bahanya
Utk Crust

  • 10 keping biskut digestive 
  • 1/4 cawan mentega dicairkan



Cara2
  1. Hancurkan ke10-10 biskut tadi
  2. Campur dengan mentega
  3. Kemudian tekan campuran tadi dalam baking tray sengan tangan atau pun measuring cup macam rajah diatas
  4. Kemudian bakar dalam oven sementara menyiapkan adunan cheesecake. Kira2 15 minit.

Bahan2 Utk Kek
  • 2 paket 250 gram creamcheese
  • 1/2 cawan natural yoghurt
  • 2 biji telur
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • Perahan jus sebiji lemon
  • Secubit Garam




Cara2

  1. Campurkan kesemua bahan diatas dan putar guna mixer. Kalau takde mixer, pukul krimcheese dulu ngan gula then baru masukkan mende lain.
  2. Tuang atas kerak yg telah dibakar tadi.
  3. Bakar dalam oven 180 darjah selama 1 jam
  4. Sejukan kira 2 jam pada suhu bilik dan 1 jam dalam peti ais baru letak mende kat atas

Untuk kek ni, saya guna blueberry filling, fresh bluberry dan whipping cream je.







 Untuk Keenakan yg maksimum, sentiasa makan yg telah disejukkan dalam peti.

Royal Cake


Saya terbukak satu channel kat You Tube baru2 ni. Pastu ternampak lah satu resepi menarik dari rancangan Sorted dari You Tube ni. Diorang buat kek ni sempena perkahwinan Kate Middleton dengan Putera Britain.Memula ingatkan susah sangat nak buat fondant ni, tpi leaps tengok diorang buat mende tu, senang je ghopenye..liquid glucose tu memang satu kemastian. Kalau tak, memang fondant tu cepat mengeras...

Macam ni lah selalunya liquid glucose ni dipancking kat kedai2 bakery,
murah je..




First2 bila siap kek ni memang diri sendiri pun impress ..Memang cantik sebab macam kek beli kat kedai mainan je. Fondant ni boleh je kalau nak kaler2...tapi kene guna pengcungkil gigi, jangan tuang kaler tu, kalau tak nanti, pekat sanagta kaler tu.. Namun apa yg paling best skali, saya buat kek ni tanpa menggunakan mixer saya sebab dah rosak..huhuhu.Bila dah berjaya buat ni, saya pikir elok jugak kalau saya kongsi resepi ni sebab kalau saya boleh buat tanpa mixer, semua orang pun boleh.Just kacau guna senduk sahaja..


Bahann-Bahannya:
Untuk Kek
  1. 1/2 cawan mentega
  2. 2/3 cawan gula
  3. 1 setengah cawan tepung gandum
  4. 1 sudu kecil baking soda
  5. 1 1/2 sudu baking powder
  6. 2 biji gula
  7. 1 sudu kecil esen vanilla
  8. 1/2 cawan susu
Untuk Chocolate Ganache 
  1. 150 gm coklat masakan/ dark chocolate
  2. 1/2 cawan whip topping/ non dairy whipping cream
  3. 2 sudu mentega
Untuk fondant
  1. 1 paket 445 gm gula icing
  2. 1 sudu besar liquid glucose
  3. 1 biji putih telur

Cara-Cara
Untuk Kek










  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah
  2. Pukul mentega dan gula sampai sebati dan agak kembang
  3. masukkan telur dan esen vanilla, kacau
  4. Ayakkan tepung, baking soda, baking powder kedalam adunan dan kacau cukup sekadar sebati
  5. Bahagikan kepada 2 talam pembakar
  6. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan selama 25-30 minit


Coklat Ganache
  1. Hiris coklat masakan halus2
  2. Panaskan krim sampai menggelegak.
  3. Stetlah mendidih, tuangkan krim kedalam hirisan coklat, kacau sehingga sebati
  4. masukkan mentega dan kacau hingga sebati


Fondant ( Icing ni boleh digunakkan untuk mana kek jugak)
  1. Asingkan Putih telur
  2. Tuang Putih telur atas gula icing
  3. Masukkan liquid glucose
  4. Uli sampai menjadi fondant, ini mungkin agak mengambil masa yg agak lama








Cara nak assemble kek ni

  • Mula2, seteleh kek dah betul2 sejuk, tekap kek dengan acuan bulat2( boleh guna acuan biskut, donut atau macam saya guna tin) (lagi satu pastikan kek benar3 telah pada suhu bilik seblum potong, kalau tak, masa tekap kek hancur) rujuk gambar dibawah













Rajah 1

  •  Pastu kerat kek yg dah ditekap tadi kepada dua lapisan
  • Pastu sapu dengan coklat ganache yg telah disejukkan ( Rajah 1)
  • Kemudian lapikkan kek tadi
  • Kemudian canai fondant lebih kurang senipis kulit rambutan
  • Kemudian, gulung fondant atas pengcanai dan letakkan atas kek.
  • Bentukkan cantik2 dan hias mengikut kreativiti










Inilah hasilnya


 Bila mula2 siap, memang fondant tu macam agak kering sikit, tapi bila dah 3 jam fondant tu dah macam agak lembab skit.