Tuesday, 31 January 2012

Chocolate Chip Muffin


Assalamualaikum semua .......Kalini saya nak berkongsi pula recipe daripada Nigella Lawson . Apa yang saya belajar dari dia, kalau nak buat muffin ni keje paling simple kat dunia sebenarnya. Sebelum ni asyik makan chocolate muffin Famous Amous je.. Sekarang ni dah jumpe resepi, saya cuba buat sendiri



Tak rugi kalau nak cuba buat Muffin ni







Apa yang paling penting kalau nak buat muffin ni, kena beli chocolate chip yg betul2 sedap. Tapi ingat, yang mahal tak semestinya sedap, yang sedap tak semestinya mahal. Yang saya pakai ni jenama ape2 ntah..harga dalam RM4.00 utk 200gm, tapi rase dia sedap dan chocolate chip ni masih rangup bila dah siap dobakar sekalipun. Kalau saya nak cadangkang yang lain, beli coklat cip jenama Beryl's ataupun Van Houtan..yang ni konpem sedap tapi harga mahal skit lah....






Saya belajar resepi ni bile tengok video dia kat you tube. Kalau rasa2 san tengok camne dia buat, boleh klik kat sini





Cuma ada satu benda yang saya belajar dari Nigella ni, dia cakap kalau nak memasak or baking, kadang-kadang kita cuma perlu guna apa yang kita ada dan ikut naluri kita . "You don't need to be too precise or else you will ruin the whole things". Ape-apepun, selamat mencuba





Resepi

Bahan-bahan

  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • 2 sdk baking powder
  • 1/2 sdk baking soda/ soda bikarbonat
  • 1 3/4 cawan gula (boleh kurangkan)
  • 2 sdB serbuk coklat 
  • 3/4 cawan coklat cip
  • 1/3 cawan minyak sayuran (saya guna minyak kelapa dara...eh minyak kelapa sawit)
  • 1 cawan susu (any kinds of susu, susu kotak, susu cair, tapi jangan guna susu pekat manis!!!)
  • 1 biji telur


Cara-cara

  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius or gas mark 4
  2. Campurkan semua bahan kering
  3. Masukkan semua bahan basah ke dalam bahan kering
  4. Bahagikan kedalam 12 muffin liner yang dah disusun dalam muffin pan
  5. Bakar selama 30 minit atau sehingga masak
  6. Hidang



Monday, 9 January 2012

Chocolate Pie / Pai Coklat


Assalamualaikum semua, semenjak kakak saya beli Blackberry ni, tetiap ari la online resepi kat dapur. Bukan apa, cuma mudah sebab kecik, sambil tengok resepi kat  phone sambil masak. Senang, kecik banyak daripada laptop .Kalau bawak laptop ke dapur payah skit... Ye dok???




Kalau nak buat pastri ni senang je sebenarnye, yang penting kena ikut step yg diberi. Jangan buat-buat pandai kalau tak pandai.. Saya buat pastri ni pun saya ikut resepi dari Puan Azlita dari Masam Manis. Dia punya pastri memang sedap, lagi sedap dari pastri tart blueberry yang saya selalu jual kat budak2 maktab tu.Tapi ,kalau nak niaga, takleh lah pakai resepi ni sebab pakai banyak jugak butter....Kalau anda semua masuk blog dia, mesti terpegun....gambar2 and resepi dia sangat bagus




Resepi
  • 170gm  / 3/4 cawan  marjerin atau butter
  • 50gm / 1/2 gula aising
  • 1 biji telur Gred C
  • 290gm/ 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Chocolate Filling
  • 1 tin susu pekat manis
  • 2 biji telur ( dipukul)
  • 1/2 cawan serbuk koko

Cara-cara

Pastri
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  5. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
  6. Tapi kalau dah tak sabar, letak sejam je , pastu kuarkan dan canai.
  7. Letak dalam bekas pai, (kalau takde, macam saya hanya guna cake tin, pastu buat bentuk sendiri menggunakan garfu)
  8. Bakar pada suhu 180 darjah celcius secara blind bake selama 10-15 minit ( Blind bake ni, kite bakar pastri tu dengan meletakkan lapisan kertas membakar atau aluminium foil kemudian atas tu kita letakkan kekacang ke, beras ke, batu2 ke)
  9. Pastu alihkan aluminium foil dan bakar selama 10 minit lagi.
  10. Sementara tunggu pastri masak, bolehlah siapkan filling chocolate.

Filling
  1. Masukkan susu kedalam periuk, campurkan dengan serbuk koko.
  2. Setelah mendidih, perlahankan api dan ambil sedikit campuran susu dan koko tadi  dan letakkan dalam telur yang dah pikulu. Kacau sampai sebati.
  3. Masukkan campuran telur kedalam campuran susu tadi dan kacau dan masak dalam kira-kira 3 minit.
  4. Padamkan api, tuangkan kedalam pastri yang telah masak tadi.
  5. Bakar dalam oven selama 20 minit pada suhu 180 darjah celsius.
  6. Setelah masak, biarkan sejuk.
  7. Enak dimakan bersama krim masam / creme fraiche

Friday, 6 January 2012

Kek Rona Roni



Assalamualaikum semua...hari ni saya nak perkenalkan recipe yang saya dah ubahsuai dari resepi asal kek red velvet. Bukan apa, jeles sebenarnye tengok ada blogger yg buat kek warna -warni...heheh..saya pun mau try jugak...


 Sebenarnye diri sendiri pun macam tak bape yakin nak buat kek ni.. macam merepekje.. Tapi kalau tak cuba nanti terbayang-bayang je nak buat kek yang merepek camni. Memandangkan banyak lagi bahan buat kek yang lebih, saya pun berchadanglah nak buat kek ni.




Kalau nak buat kek camni satu je bende kena ada...SABAR...kalau rasa macam tak boleh tahan nak buat bende merepek camni, silalah lupakan hasrat sebab mende memerlukan masa yang agak panjang. Kalau rasa ada anak berlambak yang rajin nak menolong, panggil diorang ajak nolong  .







Resepi

Utk Kek

  • 1 cawan butter
  • 2 cawan gula
  • 3 cawan tepung
  • 2 sdk bakng powder
  • 4 biji telur
  • 1 sdk baking soda
  • 1 cawan yoghurt/ buttermilk/ sour cream
  • 2 sudu besar serbuk coklat
  • 1 sdk esen vanilla
  • 4 jenis warna kegemaran dan disukat 1 sdk bg setiap jenis warna


Untuk Frosting


  • 2 cawan creamcheese/ 2 paket 250 gram (pastikan pada suhu bilik)
  • 1 cawan gula icing
  • 1 cawan whipping cream non dairy



Cara2
kek

  1. Pukul butter dengan gula sampai kembang
  2. masukkan telur satu persatu beserta esen vanilla
  3. Satukan semua bahn kering yang masih belum digunakan
  4. Masukkan kedalam campuran batter tadi diselang seling dengan yoghurt/ buttermilk/ sour cream 
  5. Bahagikan kepada 4 bahagian
  6. warnakan mengikut warna kegemaran dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180 darjah celcius selama 20-25 minit
  7. Sejukkan pada suhu bilik sebelum sapu frosting
Frosting
  1. Pukul Creamcheese dengan gula icing sampai sebati
  2. Setelah sebati, masukkan whipping cream dan pukul sampai tahap mudah untuk dilepa
  3. Sapukan pada kek
  4. ( Jangan Pukul Semua skaligus , nanti jadi macam kek saya ni..frosting dia berketul-ketul)



Walaupun kek ni nampak agak buruk, tapi rasa dia sedap. Selamat mencoba teman-teman


Thursday, 5 January 2012

Homemade soft bread/ Roti lembut buatan rumah



 Assalamualaikum semua... arini saya nak cerita skit...kalau kat rumah selalunye kalau ada anak sedara saya balik, memang sehari satu bungkus roti gardenia diorang abeskan...yang penting saya kena letak chocolate spread atas meja...tau lah diorang sapu sendiri..


Roti ni memang lembut dan bau cam gardenia

Tapi satu hari tu, roti dah abes...malas nak gi bandar nak beli gardenia, try lah search internet jumpe lah satu resepi.. Bile tengok resepi ngan cara nak buat tu macam senag je , jadi saya pun buatlah satu




Satu petua kalau nak roti yang lembut tapi kerak dia tak jadi lembik, lepas masak roti tu, terus keluarkan dari loaf tin dan sejukkan atas redai.


Roti nampak hangus sebab terlupa nak keluarkan lepas masak..hehe

 Resepi

  • 2 cawan tepung gandum (kalau ada tepung roti lagi sedap kot)
  • 1/4 cawan air suam
  • 1 sudu besar ibu roti
  • 6 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/4 cawan susu (disuamkan)
  • 1/4 cawan minyak
  • Tambahan tepung untuk menguli.
Cara-cara
  1. Satukan yeast bersama air suam dan gula.biarkan selam 5 minit
  2. Masukkan tepung, garam dan diikuti susu dan minyak.
  3. Uli atas papan pencanai kira8-10 minit (boleh kurangkan kalau malas)
  4. Masukkan doh dalam bekas yang diapu minyak, tutup dengan plastik dan biarkan doh mengembang selama sejam.
  5. Keluarkan dari bekas, tumbuk doh untuk membuang lebihan carbon dioxide..kalau tak tumbuk, roti akan jadi masam.
  6. Pindahkan dalam loaf tin , tutup ngan plastik, biarkan selama 20 minit..
  7. Dalam menanti roti tu naik, panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius 
  8. Setelah 20 minit, letakkan doh ditengah2 oven dan bakar selam 15-20 minit.
  9. setelah masak, terus keluarkan dari loaf tin dan biarkan sejuk sebelum dipotong untuk dihidang atau dimakan.

Tuesday, 3 January 2012

Bluberry muffin / Muffin beri biru

Assalamualaikum semua. Baru2 ni ade gi jalan2 ke Tunas Manja, tetibe ternampak Blueberi dah nak abes stok. jadi apa lagi, saya pun cekau satu .Bukan mudah nak jmpe blueberry kat Jerantut ni.







Tapi bile dah beli tu...tak tau plak nak buat apa..pastu pinjam BB akak, terus google resepi guna blueberry dan akhirnya jumpa satu yang agak seronok kalau dicuba.hahahah..blueberry muffin





Pastu saya try google lagi tips2 nak buat muffin then sampai lah saya puas aty, saya buat. Senang je sebenarnya nak buat. tak payah pakai mixer pun . jadi je...muffin ni lain skit ngan kek cawan..muffin ni adunan dia berat skit ..

Bahan-Bahan
  •  1/2cawan butter ( pastikan pada suhu bilik)
  • 3/4 cawan gula pasir/ kaster
  • 1 1/2cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar krim masam/ yoghurt
  • 1 cawan blueberry
  • 2 sudu kecil baking powder
  • Parutan sebiji limau


Cara2
  1. panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius
  2. campur semua bahan kering
  3. Kemudian, masukkan mentega , kacau sampai jadi macam pasir
  4. masukkan sebiji telur, gaulkan
  5. kemudian masukkan kesemua bahan basah kecuali bluberi
  6. setelah rata, masukkan bluberi, dan kacau perlahan2
  7. masukkan dalam muffin pan, dan bakar selama 20-25 minit
  8. sedap dimakan suam2





Bagi mereka yang tak suke kek buah, saya rase konfirm muffin nie pun mesti diorang tak sukew...hehehe..apa-apapun selamat mencuba dan assalamualaikum..


Tuesday, 31 January 2012

Chocolate Chip Muffin


Assalamualaikum semua .......Kalini saya nak berkongsi pula recipe daripada Nigella Lawson . Apa yang saya belajar dari dia, kalau nak buat muffin ni keje paling simple kat dunia sebenarnya. Sebelum ni asyik makan chocolate muffin Famous Amous je.. Sekarang ni dah jumpe resepi, saya cuba buat sendiri



Tak rugi kalau nak cuba buat Muffin ni







Apa yang paling penting kalau nak buat muffin ni, kena beli chocolate chip yg betul2 sedap. Tapi ingat, yang mahal tak semestinya sedap, yang sedap tak semestinya mahal. Yang saya pakai ni jenama ape2 ntah..harga dalam RM4.00 utk 200gm, tapi rase dia sedap dan chocolate chip ni masih rangup bila dah siap dobakar sekalipun. Kalau saya nak cadangkang yang lain, beli coklat cip jenama Beryl's ataupun Van Houtan..yang ni konpem sedap tapi harga mahal skit lah....






Saya belajar resepi ni bile tengok video dia kat you tube. Kalau rasa2 san tengok camne dia buat, boleh klik kat sini





Cuma ada satu benda yang saya belajar dari Nigella ni, dia cakap kalau nak memasak or baking, kadang-kadang kita cuma perlu guna apa yang kita ada dan ikut naluri kita . "You don't need to be too precise or else you will ruin the whole things". Ape-apepun, selamat mencuba





Resepi

Bahan-bahan

  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • 2 sdk baking powder
  • 1/2 sdk baking soda/ soda bikarbonat
  • 1 3/4 cawan gula (boleh kurangkan)
  • 2 sdB serbuk coklat 
  • 3/4 cawan coklat cip
  • 1/3 cawan minyak sayuran (saya guna minyak kelapa dara...eh minyak kelapa sawit)
  • 1 cawan susu (any kinds of susu, susu kotak, susu cair, tapi jangan guna susu pekat manis!!!)
  • 1 biji telur


Cara-cara

  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius or gas mark 4
  2. Campurkan semua bahan kering
  3. Masukkan semua bahan basah ke dalam bahan kering
  4. Bahagikan kedalam 12 muffin liner yang dah disusun dalam muffin pan
  5. Bakar selama 30 minit atau sehingga masak
  6. Hidang



Monday, 9 January 2012

Chocolate Pie / Pai Coklat


Assalamualaikum semua, semenjak kakak saya beli Blackberry ni, tetiap ari la online resepi kat dapur. Bukan apa, cuma mudah sebab kecik, sambil tengok resepi kat  phone sambil masak. Senang, kecik banyak daripada laptop .Kalau bawak laptop ke dapur payah skit... Ye dok???




Kalau nak buat pastri ni senang je sebenarnye, yang penting kena ikut step yg diberi. Jangan buat-buat pandai kalau tak pandai.. Saya buat pastri ni pun saya ikut resepi dari Puan Azlita dari Masam Manis. Dia punya pastri memang sedap, lagi sedap dari pastri tart blueberry yang saya selalu jual kat budak2 maktab tu.Tapi ,kalau nak niaga, takleh lah pakai resepi ni sebab pakai banyak jugak butter....Kalau anda semua masuk blog dia, mesti terpegun....gambar2 and resepi dia sangat bagus




Resepi
  • 170gm  / 3/4 cawan  marjerin atau butter
  • 50gm / 1/2 gula aising
  • 1 biji telur Gred C
  • 290gm/ 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Chocolate Filling
  • 1 tin susu pekat manis
  • 2 biji telur ( dipukul)
  • 1/2 cawan serbuk koko

Cara-cara

Pastri
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  5. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
  6. Tapi kalau dah tak sabar, letak sejam je , pastu kuarkan dan canai.
  7. Letak dalam bekas pai, (kalau takde, macam saya hanya guna cake tin, pastu buat bentuk sendiri menggunakan garfu)
  8. Bakar pada suhu 180 darjah celcius secara blind bake selama 10-15 minit ( Blind bake ni, kite bakar pastri tu dengan meletakkan lapisan kertas membakar atau aluminium foil kemudian atas tu kita letakkan kekacang ke, beras ke, batu2 ke)
  9. Pastu alihkan aluminium foil dan bakar selama 10 minit lagi.
  10. Sementara tunggu pastri masak, bolehlah siapkan filling chocolate.

Filling
  1. Masukkan susu kedalam periuk, campurkan dengan serbuk koko.
  2. Setelah mendidih, perlahankan api dan ambil sedikit campuran susu dan koko tadi  dan letakkan dalam telur yang dah pikulu. Kacau sampai sebati.
  3. Masukkan campuran telur kedalam campuran susu tadi dan kacau dan masak dalam kira-kira 3 minit.
  4. Padamkan api, tuangkan kedalam pastri yang telah masak tadi.
  5. Bakar dalam oven selama 20 minit pada suhu 180 darjah celsius.
  6. Setelah masak, biarkan sejuk.
  7. Enak dimakan bersama krim masam / creme fraiche

Friday, 6 January 2012

Kek Rona Roni



Assalamualaikum semua...hari ni saya nak perkenalkan recipe yang saya dah ubahsuai dari resepi asal kek red velvet. Bukan apa, jeles sebenarnye tengok ada blogger yg buat kek warna -warni...heheh..saya pun mau try jugak...


 Sebenarnye diri sendiri pun macam tak bape yakin nak buat kek ni.. macam merepekje.. Tapi kalau tak cuba nanti terbayang-bayang je nak buat kek yang merepek camni. Memandangkan banyak lagi bahan buat kek yang lebih, saya pun berchadanglah nak buat kek ni.




Kalau nak buat kek camni satu je bende kena ada...SABAR...kalau rasa macam tak boleh tahan nak buat bende merepek camni, silalah lupakan hasrat sebab mende memerlukan masa yang agak panjang. Kalau rasa ada anak berlambak yang rajin nak menolong, panggil diorang ajak nolong  .







Resepi

Utk Kek

  • 1 cawan butter
  • 2 cawan gula
  • 3 cawan tepung
  • 2 sdk bakng powder
  • 4 biji telur
  • 1 sdk baking soda
  • 1 cawan yoghurt/ buttermilk/ sour cream
  • 2 sudu besar serbuk coklat
  • 1 sdk esen vanilla
  • 4 jenis warna kegemaran dan disukat 1 sdk bg setiap jenis warna


Untuk Frosting


  • 2 cawan creamcheese/ 2 paket 250 gram (pastikan pada suhu bilik)
  • 1 cawan gula icing
  • 1 cawan whipping cream non dairy



Cara2
kek

  1. Pukul butter dengan gula sampai kembang
  2. masukkan telur satu persatu beserta esen vanilla
  3. Satukan semua bahn kering yang masih belum digunakan
  4. Masukkan kedalam campuran batter tadi diselang seling dengan yoghurt/ buttermilk/ sour cream 
  5. Bahagikan kepada 4 bahagian
  6. warnakan mengikut warna kegemaran dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180 darjah celcius selama 20-25 minit
  7. Sejukkan pada suhu bilik sebelum sapu frosting
Frosting
  1. Pukul Creamcheese dengan gula icing sampai sebati
  2. Setelah sebati, masukkan whipping cream dan pukul sampai tahap mudah untuk dilepa
  3. Sapukan pada kek
  4. ( Jangan Pukul Semua skaligus , nanti jadi macam kek saya ni..frosting dia berketul-ketul)



Walaupun kek ni nampak agak buruk, tapi rasa dia sedap. Selamat mencoba teman-teman


Thursday, 5 January 2012

Homemade soft bread/ Roti lembut buatan rumah



 Assalamualaikum semua... arini saya nak cerita skit...kalau kat rumah selalunye kalau ada anak sedara saya balik, memang sehari satu bungkus roti gardenia diorang abeskan...yang penting saya kena letak chocolate spread atas meja...tau lah diorang sapu sendiri..


Roti ni memang lembut dan bau cam gardenia

Tapi satu hari tu, roti dah abes...malas nak gi bandar nak beli gardenia, try lah search internet jumpe lah satu resepi.. Bile tengok resepi ngan cara nak buat tu macam senag je , jadi saya pun buatlah satu




Satu petua kalau nak roti yang lembut tapi kerak dia tak jadi lembik, lepas masak roti tu, terus keluarkan dari loaf tin dan sejukkan atas redai.


Roti nampak hangus sebab terlupa nak keluarkan lepas masak..hehe

 Resepi

  • 2 cawan tepung gandum (kalau ada tepung roti lagi sedap kot)
  • 1/4 cawan air suam
  • 1 sudu besar ibu roti
  • 6 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/4 cawan susu (disuamkan)
  • 1/4 cawan minyak
  • Tambahan tepung untuk menguli.
Cara-cara
  1. Satukan yeast bersama air suam dan gula.biarkan selam 5 minit
  2. Masukkan tepung, garam dan diikuti susu dan minyak.
  3. Uli atas papan pencanai kira8-10 minit (boleh kurangkan kalau malas)
  4. Masukkan doh dalam bekas yang diapu minyak, tutup dengan plastik dan biarkan doh mengembang selama sejam.
  5. Keluarkan dari bekas, tumbuk doh untuk membuang lebihan carbon dioxide..kalau tak tumbuk, roti akan jadi masam.
  6. Pindahkan dalam loaf tin , tutup ngan plastik, biarkan selama 20 minit..
  7. Dalam menanti roti tu naik, panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius 
  8. Setelah 20 minit, letakkan doh ditengah2 oven dan bakar selam 15-20 minit.
  9. setelah masak, terus keluarkan dari loaf tin dan biarkan sejuk sebelum dipotong untuk dihidang atau dimakan.

Tuesday, 3 January 2012

Bluberry muffin / Muffin beri biru

Assalamualaikum semua. Baru2 ni ade gi jalan2 ke Tunas Manja, tetibe ternampak Blueberi dah nak abes stok. jadi apa lagi, saya pun cekau satu .Bukan mudah nak jmpe blueberry kat Jerantut ni.







Tapi bile dah beli tu...tak tau plak nak buat apa..pastu pinjam BB akak, terus google resepi guna blueberry dan akhirnya jumpa satu yang agak seronok kalau dicuba.hahahah..blueberry muffin





Pastu saya try google lagi tips2 nak buat muffin then sampai lah saya puas aty, saya buat. Senang je sebenarnya nak buat. tak payah pakai mixer pun . jadi je...muffin ni lain skit ngan kek cawan..muffin ni adunan dia berat skit ..

Bahan-Bahan
  •  1/2cawan butter ( pastikan pada suhu bilik)
  • 3/4 cawan gula pasir/ kaster
  • 1 1/2cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar krim masam/ yoghurt
  • 1 cawan blueberry
  • 2 sudu kecil baking powder
  • Parutan sebiji limau


Cara2
  1. panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius
  2. campur semua bahan kering
  3. Kemudian, masukkan mentega , kacau sampai jadi macam pasir
  4. masukkan sebiji telur, gaulkan
  5. kemudian masukkan kesemua bahan basah kecuali bluberi
  6. setelah rata, masukkan bluberi, dan kacau perlahan2
  7. masukkan dalam muffin pan, dan bakar selama 20-25 minit
  8. sedap dimakan suam2





Bagi mereka yang tak suke kek buah, saya rase konfirm muffin nie pun mesti diorang tak sukew...hehehe..apa-apapun selamat mencuba dan assalamualaikum..