Monday, 24 October 2011

Strawberry Sorbet ( Aiskrim Strawberi takda guna susu atau krim)



Semalam, mak cik saya bagi saya strawberi sebab dia baru balik dari Cameron Highlands minggu lepas. Saya ni yg bijaknya, simpanlah strawberi tu dalam freezer ... tup2, bila dah bawak keluar, strawberi tu dah lembik sebab dia lecuh kata mak say, nak makan macam tu pun dah tak sedap. nak buat kek pun, gerenti tak sedap sebab dah lembik camtu, so saya try buat sorbet..bila dah buat, barulah saya tau kenapa kalau kat pasaraya tu mahal sangat harga sorbet ni, sebab dengan 500 gm strawberi, saya dapat buat 500ml je sorbet ni.Cuma masalah nak buat sorbet ni, kalau takda ice cream maker, memang kene sabar sebab cara buat iaskrim atau sorbet secara tradisional memang memerlukan kesabaran yg tinggi sebab kena masuk dulu dalam peti selama 1-2 jam, keluarkan, hancurkan, masuk balik, keluar balik...sampailah dapat tekstur yg lembut..




Homemade Sorbet Strawberry

Memang sedap




























Bahan-bahan
  • 500 gm strawberi
  • 125 gm gula/ 1/2 cawan gula ( boleh kurang atau lebihkan)
  • 250ml/ 1 cawan air kosong
Cara-cara
  1. Masakkan semua bahan diatas didalam periuk selama 7-10 minute diatas api sederhana kuat
  2. Lecek semua campuran tadi sampai semua hancur menggunakan potato masher atau apa sahaja yg anda ada.( boleh juga menggunakan, blender atau food processor)
  3. Tapiskan campuran bahan tadi kedalam bekas yg berkapasiti 500 ml.
  4. Masukkan kedalam Ice cream maker dan ikut arahan pada mesin 
  5. Tapi saya tak guna mende tu( Where the hell I'm gonna get that Ice Cream maker here? kalau ada pun mesti mahal).
  6. Apa yg saya buat, masukkan campuran tadi dalam peti sejuk selama 1-2 jam.
  7. Keluarkan, dan hancurkan adunan yg agak mengeras tadi menggunak hand mixer atau macam saya menggunakan garpu dan egg whisk.
  8. Ulang langkah 5 dan 6 sebanyak 4-5 kali. 
  9. Sejukkan paling kurang selama 5-6 jam sebelum makan.
  10. Hidangkan

Friday, 14 October 2011

Halal Fiesta 2011 (PWTC, 12/10/11)

Minggu lepas, lepas kami lunch dekat cafe, tetibe, kitorang ternampak satu poster yang amat menarik perhatian. Bila diaamati, rupanya, itu poster Pesta Makanan Halal 2011...di sebelah poster tu ada ada notis dari pihak dari Institusi kami menggalakkan kami untuk pergi ke sana.. Setelah berbincang punya berbincang dengan kawan-kawan saya, kami bercadang untuk pergi pada hari pertama Pesta ini berlangsung memandangkan kami kelas kami hanya sampai 12.30 tgah hari je..Serius, kitorang jalan hanya belanja tambang je...bile dah sampai kat sana orang kasi makan free banyak gile....kenyang sampai tak boleh nak makan je....tapi selera (ke nafsu? : P ) punya pasal makan juga sampai tak larat nak jalan pastu

Bergambar di laluan ke Dewan Tun Razak 2


Dari kiri
Aina Madhia, Atiqah, saya dan Zaki Zafri Zainal


Dihadapan booth Ice cream Boboi Boy.. Ice cream percuma dan sorang
dapat 4 scoop dan boleh pilih mana2 perisa kegemaran.
Diorang kata hari pertama je diorang kasi free


Setiap pelawat dikehendaki memakai tag ...
(huh....macam anjing je pakai mende ni kat tangan)
hehehe......


Bergambar sebelum balik di ruang legar PWTC
sebelum balik


Akhirnya, jumpa jugak Macaroon yg murah kat sini..
1 box RM 10 ada 10 biji



Ni lah rupa macaroon yg dibeli tu..
seriously, harga paling gila pernah jumpa RM28 utk 8 biji dan bungkusan pun
tak secantik yg ni...


Yum2


Sunday, 9 October 2011

Italian Meatball ( حلال)

Saya teringin nak makan meatball macam kat IKEA tu. Nak pergi, takde transportation so saya fikir, ada baiknya saya buat sendiri. Jadi saya pergilah mendapatkan bekalan bahan mentah untuk buat meatball ni.

Meatball Itali
























Bahan-bahan

Meatball

  1. Daging Lembu Kisar (saya guna jenama Ramly, boleh juga guna daging ayam kisar)
  2. Serbuk Roti/breadcrumbs 120gm/ as much as you want (Buat sendiri dngan beli roti yang dah ditoast sampai garing dan blender kering)
  3. Telur 1 biji
  4. Serbuk lada hitam secukupnya
  5. Garam secukupnya
  6. Daun Thyme secukupnya (takda pun takpe, tapi mende ni akan bagi flavor yg takde pada rempah lain)
  7. Paprika secukupnya
  8. Sedikit minyak
Kuah
  1. 1 tin tomato puri
  2. 1 tin air/ stok daging
  3.  1/2 biji bawang besar(cincang)
  4. 1/2 labu bawang putih (cincang)
  5. Paprika secukupnya
  6. 1-2 helai daun bay
  7. Serbuk lada hitam secukupnya
  8. Garam secukupnya
  9. Minyak utk menumis
Cara-cara
Meatball
  1. Gaulkan semua bahan kecuali minyak
  2. Bentukkan bulat2 sebesar mana anda mahu
  3. Goreng atas sedikit sahaja minyak kira-kira 4-5 minit
  4. Ketepikan
Kuah
  1. Atas lebihan minyak menggoreng tadi, tambah sedikit lagi minyak.
  2. Tumis bawang putih, bawang merah sampai naik bau.
  3. Tambahkan paprika
  4. Masukkan tomato puri dan air , masak atas api sederhana
  5. Bila dah menggelegak, masukkan daun bay
  6. Reneh selama 45 minit-1jam atas api yg sangat perlahan
  7. Bila dan mereneh masukkan garam dan lada hitam mengikut selera anda.
  8. Hidang bersama spagheti atau roti atau apa-apa yang anda suka

Kek Strawberi

Saya ada tengok satu video kat U-Tube tu dan saya  tertengok video orang buat strawberry cake. Cam 
best lah pulak tengok pompuan tu makan. So apalagi, saya pun try lah buat satu..



Lapisan Starwberi




Saya menggunakan krim putar jenama Pauls( jangan risau, ada tanda halal kat
atas tu, dari Australia yg diiktiraf JAKIM)
The Finished product





Serves with Chocolate Stawberry






















































































































Bahan-bahan

Kek

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan butter
3/4 cawan gula kaster
2 biji telur gred B
2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil baking soda
1/2 kecil baking powder
1/2 kecil garam

Filling

1 cawan krim putar( I'm using thickened cream but you could regular whipping cream)
Seberapa banyak stawberry yang anda mahu

Cara-cara

Kek

  1. Pukul mentega bersam gula hingga kembang
  2. Masukkan telur dan esen vanilla sekaligus dan pukul
  3. Masukkan tepung sekaligus bersam, baking soda, baking powder dan garam
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan (180 darjah celcius selama 25-30 minit)
Filling
  1. Bila kek tu telah sejuk sepenuhnya, bahagikan kepada 2
  2. potong strawberry ikut suka anda dan susun @ tabur atas lapisan pertama kek tadi
  3. Pukul krim sampai soft peak atau stiff peak(ikut suka anda tapi jangan terlalu lama, nanti ia akan jadi butter)
  4. Selekken krim tapi atas strawberry tadi dan lapisankan kek tadi.
  5. Taburkan dengan gula icing ( or more krim if you like)
  6. Hidang.

Wednesday, 5 October 2011

A trip to Kedah (My brother's Graduation Day at Insaniah College)


Kami sekeluarga bertolak ke Kedah dari Kuala Lumpur dan saya sebenarnya agak terperanjat sebab saya jangkakan Kedah sejauh Kelantan dan ternyata, the journey proved me wrong. Perjalan dia walaupun agak jauh, tapi sangat menyeronokkan  sebab, almost along the way, I've seen kampung and bandar. Agak jarang utk melalui kawasan yg semata-mata hutan hujan tropika. The event was at Alor Star but my family bermalam di Sungai Petani atas sebab2 tertentu..(hahahaha)....Kemudian, keesokan harinya kami memulakan perjalanan ke Alor Star...


Sementara menunggu Majlis selesai, kami adik beradik
pergi melawat menara Alor Setar

Adik-beradik saya yg join pergi ke Menara Alor Setar




Secebis Kenagan di Menara. This is my niece, Yaya

Ni abang Yaya yang manja, Umair.


Last but not least, Sufi yang juga amat Manja
Congratulation tu my brother, Mubarak

Sebelum pulang ke Kuala Lumnur, kami
sempat singgah di Restoran MAMA..
Seriously, satay dia memang sedap gile. It was
out of the world..


Malang sekali, menu lain seperti nasi goreng, keuy tiaw dan western foodnya,
really made us dissapointed. Everything was a fail. Tak sedap.
Bukan tak bersyukur, tapi as customers, we are always right.
hehe......

One more thing, the event dirasmikan oleh Menteri Besar Kedah sendiri iaitu,
YAB Dato' Seri Ustaz Haji Azizan Bin Abdul Razak







Monday, 3 October 2011

My Brand New Mixer ( Berjaya Mixer)

Selama saya berkecumping dalam bidang pembuatan kek ni, saya hanya kenal hand mixer je...mixer yg saya ada jenama panasonic ni telah berkhidmat selma lebih 5 tahun dan setelah menginjakkan diri saya ke dunia luar iaitu Kuala Lumpur ( nampak sangat datang dari kampung), baru saya tahu ada mixer yang heavy duty dan boleh digunakan untuk perbagai makanan.. Saya try check internet, yang paling glamer, jenama Kitchen Aid dan Kenwood... tapi bila di lihat kepada range harga dia, mahal sangat....tak mampu saya nak beli as a student. So say try lah car..Cari punya cari, jumpa jenama Berjaya yang murah dan palin penting , dekat dengan tempat saya belajar tempat mende ni jual...Kedai tu nama CKE marketing kalau tak silap, jalan terus je kalau dari velodrom sampai jumpa Jusco Maluri, pastu terus je sampai jumpa CKE ni...Kedai ni kat Cheras...ni lah rupa dia..


Saya berjaya memiliki  Standing Mixer ni di bawah harga  RM800.
(Kalau jenama Kitchen Aid or Kenwood, quiet exspensive maa.
beribu-rubu harganya)

Mixer ni disediakan bersama dengan Whisk Attachment( utk buat krim),
Paddle Attachment( utk adunan agak berat seperti buat kek)
dan Hook Attachment ( utk menguli doh)


Mixer ni boleh adjust ketinggian dia dan ada banyak
kelajuan


Saya telah mencuba pelbagai resepi menggunkan mixer ni seperti, bebola daging, bergedil, kek, krim dan macam-macam lagilah..

Saturday, 1 October 2011

Portuguese Egg Tart


Sebenarnya, dulu bukanlah feveret sangat tart telur portugis ni. tapi bila dah rasa yang KFC punya , rasa macam best sangat pulak, pasal makan panas-panas. kalau beli dekat Bakeri tu dah sejuk..Bluekk....Nak puaskan hati , akhirnya, saya pun cubalah bikin sendiri...



Baru keluar oven( yang satu tu try guna filling serunding)




Tart Telur Portugis

































































Bahan-bahan
  1. Satu paket Puff Pastri Kawanku
  2. 2 biji telur gred c
  3. 1/4 cawan susu cair/susu segar/ krim
  4. 3-4 sudu besar gula
Cara-cara

  1. Lembutkan puff pastri dulu
  2. Bancuh susu bersama telur dan gula sampai sebati.
  3. Masukkan pastri ke dalam acuan tart/ Kalau takde , saya guna cupcake baking tray je.
  4. Letakkan bancuhan susu dan telur tadi atas pastry yg dah dibentu tadi..jangan banyak, dalam 2 sudu besar ke, sebab kalau banyak melimpah masa bakar nanti.
  5. Bakar pada suhu 200-210 selama  15-10 minit.
  6. Makan panas2 sedap..

English Muffin ( Roti Breakfast Macam kat Mc.Donald)

Satu hari tu tetiba rasa macam nak breakfast kat McD je. Jadi awal pagi tu , bangunlah kejap, pegi McD, beli breakfast. Pastu order Sausage McMuffin.... Sekali dah makan, memang sedap die punya roti. Sejak pada tu saya try lah cari kat internet dan jumpalah resepi nk buat mende ni dari sorang mak cik tua kat You Tube.. Die punya bahan dan instrction pun senang. jadi ni lah hasilnya......


Little sandwich with Cheddar cheese and Chicken Luncheon



English Muffin

Senang je..

Buat Sandwich Telur






Bahan-bahan

  1. 500 gm/ 3 1/2 cawan  tepung gandum
  2. 135ml/ 1 1/2 cawan air suam
  3. 75gm/ 1/4 cwan butter dicairkan
  4. 1 sudu kecil yis segera
  5. 1 sudu kecil gula
  6. 1 sudu kecil garam
  7. Tepung extra buat menguli
Cara-cara
  1. Masukkan yis, garam,gula ke dalam air suam, kacau dan biarkan yis tu bekerja selama 10 minit.
  2. Dah cukup 10 minit, letak tepung dalam bekas yg agak besar, pastu buat lubang tengah2.
  3. Tuang campuran yis, garam, gula tadi dalam tepung bersama dengan butter cair .
  4. Uli samapi tak melekat,
  5. rehatkan doh selam 1/2 jam atau sampai menjadi kembang 2 kali ganda
  6. Canai kira2 1/2 inci tebal dan tekap ngan acuan bulat saiz 2-3 inci.
  7. rehat kan doh selama 30 minit.
  8. Panggang atas kuali selama  15 minit dan balikkan setiap dua minit.
  9. biarkan Muffin tu sejuk dan makanlah ngan telur ke ayam ke...ikut suka anda lah..

Monday, 24 October 2011

Strawberry Sorbet ( Aiskrim Strawberi takda guna susu atau krim)



Semalam, mak cik saya bagi saya strawberi sebab dia baru balik dari Cameron Highlands minggu lepas. Saya ni yg bijaknya, simpanlah strawberi tu dalam freezer ... tup2, bila dah bawak keluar, strawberi tu dah lembik sebab dia lecuh kata mak say, nak makan macam tu pun dah tak sedap. nak buat kek pun, gerenti tak sedap sebab dah lembik camtu, so saya try buat sorbet..bila dah buat, barulah saya tau kenapa kalau kat pasaraya tu mahal sangat harga sorbet ni, sebab dengan 500 gm strawberi, saya dapat buat 500ml je sorbet ni.Cuma masalah nak buat sorbet ni, kalau takda ice cream maker, memang kene sabar sebab cara buat iaskrim atau sorbet secara tradisional memang memerlukan kesabaran yg tinggi sebab kena masuk dulu dalam peti selama 1-2 jam, keluarkan, hancurkan, masuk balik, keluar balik...sampailah dapat tekstur yg lembut..




Homemade Sorbet Strawberry

Memang sedap




























Bahan-bahan
  • 500 gm strawberi
  • 125 gm gula/ 1/2 cawan gula ( boleh kurang atau lebihkan)
  • 250ml/ 1 cawan air kosong
Cara-cara
  1. Masakkan semua bahan diatas didalam periuk selama 7-10 minute diatas api sederhana kuat
  2. Lecek semua campuran tadi sampai semua hancur menggunakan potato masher atau apa sahaja yg anda ada.( boleh juga menggunakan, blender atau food processor)
  3. Tapiskan campuran bahan tadi kedalam bekas yg berkapasiti 500 ml.
  4. Masukkan kedalam Ice cream maker dan ikut arahan pada mesin 
  5. Tapi saya tak guna mende tu( Where the hell I'm gonna get that Ice Cream maker here? kalau ada pun mesti mahal).
  6. Apa yg saya buat, masukkan campuran tadi dalam peti sejuk selama 1-2 jam.
  7. Keluarkan, dan hancurkan adunan yg agak mengeras tadi menggunak hand mixer atau macam saya menggunakan garpu dan egg whisk.
  8. Ulang langkah 5 dan 6 sebanyak 4-5 kali. 
  9. Sejukkan paling kurang selama 5-6 jam sebelum makan.
  10. Hidangkan

Friday, 14 October 2011

Halal Fiesta 2011 (PWTC, 12/10/11)

Minggu lepas, lepas kami lunch dekat cafe, tetibe, kitorang ternampak satu poster yang amat menarik perhatian. Bila diaamati, rupanya, itu poster Pesta Makanan Halal 2011...di sebelah poster tu ada ada notis dari pihak dari Institusi kami menggalakkan kami untuk pergi ke sana.. Setelah berbincang punya berbincang dengan kawan-kawan saya, kami bercadang untuk pergi pada hari pertama Pesta ini berlangsung memandangkan kami kelas kami hanya sampai 12.30 tgah hari je..Serius, kitorang jalan hanya belanja tambang je...bile dah sampai kat sana orang kasi makan free banyak gile....kenyang sampai tak boleh nak makan je....tapi selera (ke nafsu? : P ) punya pasal makan juga sampai tak larat nak jalan pastu

Bergambar di laluan ke Dewan Tun Razak 2


Dari kiri
Aina Madhia, Atiqah, saya dan Zaki Zafri Zainal


Dihadapan booth Ice cream Boboi Boy.. Ice cream percuma dan sorang
dapat 4 scoop dan boleh pilih mana2 perisa kegemaran.
Diorang kata hari pertama je diorang kasi free


Setiap pelawat dikehendaki memakai tag ...
(huh....macam anjing je pakai mende ni kat tangan)
hehehe......


Bergambar sebelum balik di ruang legar PWTC
sebelum balik


Akhirnya, jumpa jugak Macaroon yg murah kat sini..
1 box RM 10 ada 10 biji



Ni lah rupa macaroon yg dibeli tu..
seriously, harga paling gila pernah jumpa RM28 utk 8 biji dan bungkusan pun
tak secantik yg ni...


Yum2


Sunday, 9 October 2011

Italian Meatball ( حلال)

Saya teringin nak makan meatball macam kat IKEA tu. Nak pergi, takde transportation so saya fikir, ada baiknya saya buat sendiri. Jadi saya pergilah mendapatkan bekalan bahan mentah untuk buat meatball ni.

Meatball Itali
























Bahan-bahan

Meatball

  1. Daging Lembu Kisar (saya guna jenama Ramly, boleh juga guna daging ayam kisar)
  2. Serbuk Roti/breadcrumbs 120gm/ as much as you want (Buat sendiri dngan beli roti yang dah ditoast sampai garing dan blender kering)
  3. Telur 1 biji
  4. Serbuk lada hitam secukupnya
  5. Garam secukupnya
  6. Daun Thyme secukupnya (takda pun takpe, tapi mende ni akan bagi flavor yg takde pada rempah lain)
  7. Paprika secukupnya
  8. Sedikit minyak
Kuah
  1. 1 tin tomato puri
  2. 1 tin air/ stok daging
  3.  1/2 biji bawang besar(cincang)
  4. 1/2 labu bawang putih (cincang)
  5. Paprika secukupnya
  6. 1-2 helai daun bay
  7. Serbuk lada hitam secukupnya
  8. Garam secukupnya
  9. Minyak utk menumis
Cara-cara
Meatball
  1. Gaulkan semua bahan kecuali minyak
  2. Bentukkan bulat2 sebesar mana anda mahu
  3. Goreng atas sedikit sahaja minyak kira-kira 4-5 minit
  4. Ketepikan
Kuah
  1. Atas lebihan minyak menggoreng tadi, tambah sedikit lagi minyak.
  2. Tumis bawang putih, bawang merah sampai naik bau.
  3. Tambahkan paprika
  4. Masukkan tomato puri dan air , masak atas api sederhana
  5. Bila dah menggelegak, masukkan daun bay
  6. Reneh selama 45 minit-1jam atas api yg sangat perlahan
  7. Bila dan mereneh masukkan garam dan lada hitam mengikut selera anda.
  8. Hidang bersama spagheti atau roti atau apa-apa yang anda suka

Kek Strawberi

Saya ada tengok satu video kat U-Tube tu dan saya  tertengok video orang buat strawberry cake. Cam 
best lah pulak tengok pompuan tu makan. So apalagi, saya pun try lah buat satu..



Lapisan Starwberi




Saya menggunakan krim putar jenama Pauls( jangan risau, ada tanda halal kat
atas tu, dari Australia yg diiktiraf JAKIM)
The Finished product





Serves with Chocolate Stawberry






















































































































Bahan-bahan

Kek

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan butter
3/4 cawan gula kaster
2 biji telur gred B
2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil baking soda
1/2 kecil baking powder
1/2 kecil garam

Filling

1 cawan krim putar( I'm using thickened cream but you could regular whipping cream)
Seberapa banyak stawberry yang anda mahu

Cara-cara

Kek

  1. Pukul mentega bersam gula hingga kembang
  2. Masukkan telur dan esen vanilla sekaligus dan pukul
  3. Masukkan tepung sekaligus bersam, baking soda, baking powder dan garam
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan (180 darjah celcius selama 25-30 minit)
Filling
  1. Bila kek tu telah sejuk sepenuhnya, bahagikan kepada 2
  2. potong strawberry ikut suka anda dan susun @ tabur atas lapisan pertama kek tadi
  3. Pukul krim sampai soft peak atau stiff peak(ikut suka anda tapi jangan terlalu lama, nanti ia akan jadi butter)
  4. Selekken krim tapi atas strawberry tadi dan lapisankan kek tadi.
  5. Taburkan dengan gula icing ( or more krim if you like)
  6. Hidang.

Wednesday, 5 October 2011

A trip to Kedah (My brother's Graduation Day at Insaniah College)


Kami sekeluarga bertolak ke Kedah dari Kuala Lumpur dan saya sebenarnya agak terperanjat sebab saya jangkakan Kedah sejauh Kelantan dan ternyata, the journey proved me wrong. Perjalan dia walaupun agak jauh, tapi sangat menyeronokkan  sebab, almost along the way, I've seen kampung and bandar. Agak jarang utk melalui kawasan yg semata-mata hutan hujan tropika. The event was at Alor Star but my family bermalam di Sungai Petani atas sebab2 tertentu..(hahahaha)....Kemudian, keesokan harinya kami memulakan perjalanan ke Alor Star...


Sementara menunggu Majlis selesai, kami adik beradik
pergi melawat menara Alor Setar

Adik-beradik saya yg join pergi ke Menara Alor Setar




Secebis Kenagan di Menara. This is my niece, Yaya

Ni abang Yaya yang manja, Umair.


Last but not least, Sufi yang juga amat Manja
Congratulation tu my brother, Mubarak

Sebelum pulang ke Kuala Lumnur, kami
sempat singgah di Restoran MAMA..
Seriously, satay dia memang sedap gile. It was
out of the world..


Malang sekali, menu lain seperti nasi goreng, keuy tiaw dan western foodnya,
really made us dissapointed. Everything was a fail. Tak sedap.
Bukan tak bersyukur, tapi as customers, we are always right.
hehe......

One more thing, the event dirasmikan oleh Menteri Besar Kedah sendiri iaitu,
YAB Dato' Seri Ustaz Haji Azizan Bin Abdul Razak







Monday, 3 October 2011

My Brand New Mixer ( Berjaya Mixer)

Selama saya berkecumping dalam bidang pembuatan kek ni, saya hanya kenal hand mixer je...mixer yg saya ada jenama panasonic ni telah berkhidmat selma lebih 5 tahun dan setelah menginjakkan diri saya ke dunia luar iaitu Kuala Lumpur ( nampak sangat datang dari kampung), baru saya tahu ada mixer yang heavy duty dan boleh digunakan untuk perbagai makanan.. Saya try check internet, yang paling glamer, jenama Kitchen Aid dan Kenwood... tapi bila di lihat kepada range harga dia, mahal sangat....tak mampu saya nak beli as a student. So say try lah car..Cari punya cari, jumpa jenama Berjaya yang murah dan palin penting , dekat dengan tempat saya belajar tempat mende ni jual...Kedai tu nama CKE marketing kalau tak silap, jalan terus je kalau dari velodrom sampai jumpa Jusco Maluri, pastu terus je sampai jumpa CKE ni...Kedai ni kat Cheras...ni lah rupa dia..


Saya berjaya memiliki  Standing Mixer ni di bawah harga  RM800.
(Kalau jenama Kitchen Aid or Kenwood, quiet exspensive maa.
beribu-rubu harganya)

Mixer ni disediakan bersama dengan Whisk Attachment( utk buat krim),
Paddle Attachment( utk adunan agak berat seperti buat kek)
dan Hook Attachment ( utk menguli doh)


Mixer ni boleh adjust ketinggian dia dan ada banyak
kelajuan


Saya telah mencuba pelbagai resepi menggunkan mixer ni seperti, bebola daging, bergedil, kek, krim dan macam-macam lagilah..

Saturday, 1 October 2011

Portuguese Egg Tart


Sebenarnya, dulu bukanlah feveret sangat tart telur portugis ni. tapi bila dah rasa yang KFC punya , rasa macam best sangat pulak, pasal makan panas-panas. kalau beli dekat Bakeri tu dah sejuk..Bluekk....Nak puaskan hati , akhirnya, saya pun cubalah bikin sendiri...



Baru keluar oven( yang satu tu try guna filling serunding)




Tart Telur Portugis

































































Bahan-bahan
  1. Satu paket Puff Pastri Kawanku
  2. 2 biji telur gred c
  3. 1/4 cawan susu cair/susu segar/ krim
  4. 3-4 sudu besar gula
Cara-cara

  1. Lembutkan puff pastri dulu
  2. Bancuh susu bersama telur dan gula sampai sebati.
  3. Masukkan pastri ke dalam acuan tart/ Kalau takde , saya guna cupcake baking tray je.
  4. Letakkan bancuhan susu dan telur tadi atas pastry yg dah dibentu tadi..jangan banyak, dalam 2 sudu besar ke, sebab kalau banyak melimpah masa bakar nanti.
  5. Bakar pada suhu 200-210 selama  15-10 minit.
  6. Makan panas2 sedap..

English Muffin ( Roti Breakfast Macam kat Mc.Donald)

Satu hari tu tetiba rasa macam nak breakfast kat McD je. Jadi awal pagi tu , bangunlah kejap, pegi McD, beli breakfast. Pastu order Sausage McMuffin.... Sekali dah makan, memang sedap die punya roti. Sejak pada tu saya try lah cari kat internet dan jumpalah resepi nk buat mende ni dari sorang mak cik tua kat You Tube.. Die punya bahan dan instrction pun senang. jadi ni lah hasilnya......


Little sandwich with Cheddar cheese and Chicken Luncheon



English Muffin

Senang je..

Buat Sandwich Telur






Bahan-bahan

  1. 500 gm/ 3 1/2 cawan  tepung gandum
  2. 135ml/ 1 1/2 cawan air suam
  3. 75gm/ 1/4 cwan butter dicairkan
  4. 1 sudu kecil yis segera
  5. 1 sudu kecil gula
  6. 1 sudu kecil garam
  7. Tepung extra buat menguli
Cara-cara
  1. Masukkan yis, garam,gula ke dalam air suam, kacau dan biarkan yis tu bekerja selama 10 minit.
  2. Dah cukup 10 minit, letak tepung dalam bekas yg agak besar, pastu buat lubang tengah2.
  3. Tuang campuran yis, garam, gula tadi dalam tepung bersama dengan butter cair .
  4. Uli samapi tak melekat,
  5. rehatkan doh selam 1/2 jam atau sampai menjadi kembang 2 kali ganda
  6. Canai kira2 1/2 inci tebal dan tekap ngan acuan bulat saiz 2-3 inci.
  7. rehat kan doh selama 30 minit.
  8. Panggang atas kuali selama  15 minit dan balikkan setiap dua minit.
  9. biarkan Muffin tu sejuk dan makanlah ngan telur ke ayam ke...ikut suka anda lah..