Saturday, 1 October 2011

English Muffin ( Roti Breakfast Macam kat Mc.Donald)

Satu hari tu tetiba rasa macam nak breakfast kat McD je. Jadi awal pagi tu , bangunlah kejap, pegi McD, beli breakfast. Pastu order Sausage McMuffin.... Sekali dah makan, memang sedap die punya roti. Sejak pada tu saya try lah cari kat internet dan jumpalah resepi nk buat mende ni dari sorang mak cik tua kat You Tube.. Die punya bahan dan instrction pun senang. jadi ni lah hasilnya......


Little sandwich with Cheddar cheese and Chicken Luncheon



English Muffin

Senang je..

Buat Sandwich Telur






Bahan-bahan

  1. 500 gm/ 3 1/2 cawan  tepung gandum
  2. 135ml/ 1 1/2 cawan air suam
  3. 75gm/ 1/4 cwan butter dicairkan
  4. 1 sudu kecil yis segera
  5. 1 sudu kecil gula
  6. 1 sudu kecil garam
  7. Tepung extra buat menguli
Cara-cara
  1. Masukkan yis, garam,gula ke dalam air suam, kacau dan biarkan yis tu bekerja selama 10 minit.
  2. Dah cukup 10 minit, letak tepung dalam bekas yg agak besar, pastu buat lubang tengah2.
  3. Tuang campuran yis, garam, gula tadi dalam tepung bersama dengan butter cair .
  4. Uli samapi tak melekat,
  5. rehatkan doh selam 1/2 jam atau sampai menjadi kembang 2 kali ganda
  6. Canai kira2 1/2 inci tebal dan tekap ngan acuan bulat saiz 2-3 inci.
  7. rehat kan doh selama 30 minit.
  8. Panggang atas kuali selama  15 minit dan balikkan setiap dua minit.
  9. biarkan Muffin tu sejuk dan makanlah ngan telur ke ayam ke...ikut suka anda lah..

No comments:

Post a Comment

Saturday, 1 October 2011

English Muffin ( Roti Breakfast Macam kat Mc.Donald)

Satu hari tu tetiba rasa macam nak breakfast kat McD je. Jadi awal pagi tu , bangunlah kejap, pegi McD, beli breakfast. Pastu order Sausage McMuffin.... Sekali dah makan, memang sedap die punya roti. Sejak pada tu saya try lah cari kat internet dan jumpalah resepi nk buat mende ni dari sorang mak cik tua kat You Tube.. Die punya bahan dan instrction pun senang. jadi ni lah hasilnya......


Little sandwich with Cheddar cheese and Chicken Luncheon



English Muffin

Senang je..

Buat Sandwich Telur






Bahan-bahan

  1. 500 gm/ 3 1/2 cawan  tepung gandum
  2. 135ml/ 1 1/2 cawan air suam
  3. 75gm/ 1/4 cwan butter dicairkan
  4. 1 sudu kecil yis segera
  5. 1 sudu kecil gula
  6. 1 sudu kecil garam
  7. Tepung extra buat menguli
Cara-cara
  1. Masukkan yis, garam,gula ke dalam air suam, kacau dan biarkan yis tu bekerja selama 10 minit.
  2. Dah cukup 10 minit, letak tepung dalam bekas yg agak besar, pastu buat lubang tengah2.
  3. Tuang campuran yis, garam, gula tadi dalam tepung bersama dengan butter cair .
  4. Uli samapi tak melekat,
  5. rehatkan doh selam 1/2 jam atau sampai menjadi kembang 2 kali ganda
  6. Canai kira2 1/2 inci tebal dan tekap ngan acuan bulat saiz 2-3 inci.
  7. rehat kan doh selama 30 minit.
  8. Panggang atas kuali selama  15 minit dan balikkan setiap dua minit.
  9. biarkan Muffin tu sejuk dan makanlah ngan telur ke ayam ke...ikut suka anda lah..

No comments:

Post a Comment