Monday, 14 November 2011

Chocolate Moist Cupcake with Chocolate Creamcheese frosting

Sebenarnya, respi asas kek chocolate moist boleh dialter jadi resepi cupcakes. Untuk buat kapkek saya yg ni a little bit different, saya guna chocolate creamcheese...
















Bahan-Bahan
Kek

  • 1/3 cawan minyak masak
  • 1 cawan buttermilk (Campuran satu cawan susu segar/susu cair dengan satu sudu besar cuka)
  • 2 biji telur
  • 1 1/4 cawan tepung
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 1 sudu k baking soda
  • 1/2 sudu k baking powder
  • 1 susu k garam
Frosting
  • 1/2 paket creamcheese
  • 1/4 cawan butter
  • 3-4 cawan gula icing
Cara-cara
Kek
  1. Campurkan kesmua bahan basah.
  2. Campurkan kesemua bahan kering
  3. Campurkan kedua-dua bahan kering dan basah sampai sebati (cukup sekadar sebati, jangan terlalu lama, nama kek keras)
  4. Susun dalam Cupcakes liner dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan 180 darjaha celcius.
  5. Bakar selama 25-30 minit.
  6. Sejukkan sebelum letak frosting
Chocolate Creamcheese.
  1. Campurkan kesemua bahan.
  2. Pukul sampai kembang.
  3. Sapu pada cupcake.

Sunday, 13 November 2011

Red Velvet Cupcake

Setelah saya makan Red Velvet, saya terfikir, why dont I make this into cupcake???..hehehe, dah terdetik, apa lagi, pegi dapur, buat sebijik...eh silap, beberapa bijik....Saya juga ada menyediakan Kek Red Velvet..Untuk Kek Red Velvet sila pergi sini http://salamharun.blogspot.com/2011_09_01_archive.html...untuk kek, resepinya agak berbeza.






Red Velvet Cupcakes
Bahan-bahan
16 biji cupcakes
Utk Kek
  • 1 1/2 cawan minyak masakan
  • 1 cawan susu + 1 sudu besar cuka
  • 2 biji telur
  • 1 botol pewarna merah
  • 2 1/2 cawan tepung
  • 1 sudu kecik baking powder
  • 1 sudu kecik baking soda
  • 1 sudu kecik garam
  • 2 sudu besar serbuk coklat
Utk Frosting
  • 1/2 paket creamcheese
  • 1/4 cawan butter
  • 3-4 cawan gula icing
Cara-cara
Kek
  1. Pukul semua bahan basah .
  2. Mix semua bahan kering kemudian masukkan dalam bahan basah
  3. Kacau bahan kering+bahan basah cukup sekadar sebati ( jangan pukul terlalu lama atau kek akan keras).
  4. Susun dalam cupcake liner.
  5. Bakar dalam oven 180 darjah celcius yg telah dipanaskan. Bakar selam 25-30 minit
  6. tunggu sejuk sebelum letak frosting
Frosting
  1. Campur semua bahan. Pukul sampai kembang
  2. Sapu pada Cupcake










Oreo Cupcake

I've been watching people making this cupcake but mana saya nak beli ?...cari punya cari kat kedai bakeri, tetap tak jumpa. frust sangat, cari resepi kat internet, pastu buat utk birthday anak sedara...Bile diamati, memang senang sebenarnya nak buat...






Senang sangat nak buat


Nilah anak sedara saya, Wan Amru Umair

















































Bahan-bahan ( Doublekan utk kek 2 layer)
Resepi ni menghasilkan 12 biji cupcakes

Utk kek
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan gula( lebihkan kalau suka manis)
  • 1 1/2 cawan tepung
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu
  • 1 sudu kecik baking powder
  • 1/2 sudu kecik baking soda
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 12 keping oreo ( Hancurkan)
Untuk Frosting
  • 1/2 paket cream cheese
  • 1/4 cawan butter
  • 3-4 cawan gula icing
Hiasan 
  • 6 keping oreo belah 2
Cara-cara
 Utk Kek
  1. Pukul Butter dan gula sampai kembang
  2. Masukkan telur
  3. Masukkan tepung, baking soda, baking powder, dan garam
  4. Setelah sebati, masukkan susu.Putar.
  5. Masukkan Oreo, jangan putar, gaulkan sahaja guna senduk.
  6. Masukkan kedalam cupcake liner yg telah disusun dalam muffin pan .
  7. Bakar dalam oven yg telah dipanas pada suhu 180 darjah celcius. Bakar selama 25-30 minit.
  8. Sejukkansebelum sapu frosting.
Untuk Frosting

  1. Pukul semua bahan sehingga kembang.
  2. Sapu atas Cupcake
Hiasan
  1. Susun molek2 oreo atas krim tadi.

Homemade Soft Bun

Saya dah banyak kali dah buat makanan ni. Tapi saya buat dalam bentuk macam preztel. Tapi bile buat lawa2 ,kamera pulak takde..Tapi bila ada kamera, yang tak lawa pulak saya buat. Tapi ape-apepun, bagi saya, yg kali ni saya buat memang menjadi sebab,  ia garing diluar, dan lembut didalam.Tapi apa yg benar2 diperlukan untuk buat roti ni adalah larutan Soda Bikarbonat. Ini untuk memastikan bahagian luar roti ni rangup . Jangan tanya macam mana larutan ni berfungsi, ia adalah mende yg melibatkan sains kot..tapi kalau nak tengok perbezaan antara roti yg dicelup dengan roti yg tidak ada dibawah...

Final Product


Rangup diluar, tapi super lembut kat dalam


Perbezaan antara roti yg dicelup dengan larutan
soda bikarbonat dengan yg tidak dicelup.
(Yg berwarna pucat tu tak dicelup)




































































Bahan-bahan
  • 2 sudu kecil yis / ibu roti or whatever you call
  • 1/2 cawan air suam
  • 1 sudu kecil garam
  • 2-3 sudu besar gula
  • 2 1/2 cawan tepung
  • 2-3 sudu besar minyak masak
  • 3-4 cawan air panas
  • 1/2 cawan soda bikarbonat

Cara-cara
  1. Masukkan air suam, yis, garam dan gula. Biarkan selama 10 minit.
  2. Kemudian masukkan tepung dan minyak.
  3. Uli sampai kental dalam 10 minit .( tambah air kalau keras, /tambah tepung kalau terlalu lembik)
  4. Biarkan doh mengembang selama 1 jam-2 jam (sehingga besar 2 kali ganda)
  5. Setelah kembang, Buat bentuk bulat2 dalam 2 inci .
  6. Gabungkan Soda bikarbonat dengan air panas.
  7. Celupkan doh kedalam larutan soda bikarbonat kira-kira 30 saat.
  8. Taburkan doh yg dicelup dengan gula/garam/sapu kuning telur/serbuk cheese/ape2 je lah yg anda idamkan.
  9. Susun dalam talam pembakar yg sudah diminyakkan.
  10. Bakar dalam suhu oven 250 darjah celcius yg telah dipanaskan. Bakar selam 5-10 minit.
  11. Hidangkan panas-panas

Thursday, 10 November 2011

Memori Ketika Aidiladha

 Raya Aidiladha kali ini adalah termanis dalam hidupku. Melihat burung-burung beterbangan diruang angkasa, memecah hening subuh, ( Wah , pelik bebenor bahasenye)

Pagi tu saya tak sempat nak pegi sembahyang raya pasai bangun lewat. Tu lah, sape suruh bangun lewat, dah kene lambat dapat turn mandi.

Papepun, raya kali sangat meriah kerana seharian rumah kami penuh dengan aktivit dan tetamu. Best sangat rase bile semua blk dan berkumpul . Riuh rendah rumah kome jadinye. Doh adatla, kalo tok rioh, buken raye namenyekann?

Kat sini saye letakkan secebis kenangan ketika saat Aidiladha


Anak sedara tersayang , setelah abes solat sunat Aidiladha
(Dari kiri : Umair, Naufal,Wani, dan Nuruddin)

Ni lah yg paling best aritu, shekali hadap , dah abis..


Mama dan Baba  kepada Umair dan Yaya

Sisters of mine with their friend
(Dari kiri:Kak Hairi (Mami Sufi), Cik Ika (Wakil dari Kementerian,...hehe),
Kak Ngah (Ummi Naufal, Wani, Nuruddin)

My lovely niece, Wani

Bapaku bersama cucunya, Sufi


Semua balik bawak keta, menyebabkan terpaksa parking kat rumah kami
yg sewa pada orang (sebelah rumah je pon)

Parking kat rumah pon penuh

Kak Siti tersenyum riang menanti kelahiran baby sulungnya


My Niece with their father (Abng Idan) and their Pak Chu (Abng Zul)

Antara preparation yg mak kami buat untuk masak daging yg bakal diterima


Pergi melawat adik (Izu) pada sebelah malam sebab takleh balik..hahaha
raya pun takleh balik ke?????


Mak Teh (Junaida) bersama Naufal

Yaya yang penuh drama

Double Frosting Chocolate Mousse Cake

Sempena Raya Haji tahun 2011 ni , saya berchadang nak buat kek la memandangkan semua orang balik ke kampung kecuali adik bongsu sebab cikgu tak kasi balk katanya.Nanti kalu blk tak stadi pulak katenye.Setelah terpikir-pikir nak buat kek ape, akhirnya dapat gak idea nak wat ape dan inilah hasil dia...( maaf, lupa nak ambik gambik gambar kek setelah dipotong)


Nak buat kek ni agak leceh, tapi hasil sangat memberangsangkan

Rase lebih kurang macam Chocolate Indulgance.



































Bahan-bahan

Untuk Kek
  • 1 1/2 cawan gula  castor ( resepi asal 2 cawan)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecik soda bikarbonat (baking soda)
  • 1/2 sudu kecik baking powder
  • 3/4 cawan serbuk koko ( boleh juga guna serbuk dark chocolate atau dutch processed cocoa) 
  • 1 Cawan susu yg dicampur satu besar sudu cuka dan direhatkan 5 minit sebelum pakai.
  • 2 biji telur gred b
  • 1 cawan air dicampur sesudu kecil serbuk nescafe ke indocafe ke atau ape je lah yg sejenis
  • 2/3 cawan minyak masak (yang belum digunakan).

Untuk meringue frosting/icing ( Electric mixer is a need in making this frosting)
  • 2 biji putih telur
  • 1 cawan gula
  • 1/4 cawan air
  • 2 sudu besar madu
  • 1/4 cawan gula icing
  • 1/2 cawan kacang pecan/hazelnut/almond/ atau apa2 kacang kegemaran anda
Untuk Chocolate Mouse
  • 1 cawan cream cheese (1 paket 250gm)
  • 1 cawan non-dairy whipping cream
  • 1/2 cawan gula icing
  • 1sudu besar serbuk coklat dilarutkan dalam 1 sudu besar air kosong.
Chocolate Ganache
  • 150 gm chocolate masakan
  • 1/4 cawan non-dairy whipping cream
  • 2 sudu besar mentega
Cara-cara

Kek
  1. Satukan semua bahan kering.
  2. Satukan semua bahan basah
  3. Satukan bahan basah dan bahan kering samapi sebati ( Jangan terlebih pukul atau kek akan menjadi sangat keras)
  4. Tuangkan kedalam 3 talam pembakar berasingan berukuran 8 inci dan bakar selama 25 -30 minit dalam oven yg telah dipanaskan selama 1/2 jam.(Kalau talam pembakar tak banyak, masukkan kesemua adunan dan panjangkan masa membakar. Namun dengan cara ini, kita perlu potong kek ini kepada 3 bahagian yg sama rata setelah masak)
  5. Pastikan benar-benar disuhu bilik sebelum disapu dengan frosting
Meringue Icing
  1. Masakkan gula bersama air dan madu hingga mendidih kira-ira 5 minit.
  2. Sementara menantikan sirap gula mendidih, putarkan putih telur sampai kembang kaw-kaw.
  3. Setelah 5 minit, tuang perlahan-lahan sirap gula tadi kedalam putih telur sambil putar mixer dalam kelajuan perlahan.
  4. Setelah habis kesemua sirap gula dituang, masukkan gula icing dan putar pada kelajuan tinggi selama 7-8 minit.
  5. Setelah kembang, masukkan kekacang dan gaul menggunakan sudu atau spatula.
  6. Sedia digunakan
Chocolate Mousse (Dibancuh setelah kek disapukan meringue icing dan kek tadi disejukkan dalam fridge selama 10 minit)
  1. Pukul semua bahan dengan kelajuan perlahan hingga sebati.
  2. Setelah sebati, putar dengan kelajuan tinggi sampai mousse agak pejal ( Jangan terlebih pukul atau akan jadi macam saya. Krim tu saya terlebih pukul dan menjadi cair dan saya bekukan dan buat ice cream je la....nasib baik sedap)
  3. Sedia untuk digunakan.
Chocolate Ganache
  1. Hiris Coklat masakan halus2 dan letak dalam satu mangkuk.
  2. Panaskan non-dairy whipping krim hingga mendidih.
  3. Setelah mendidih, tuangkan keatas coklat yg dihiris tadi dan kacau sehingga benar2 sebati.
  4. Masukkan mentega dan kacau hingga sebati.
  5. Sejukkan sebelum dituang atas kek.
Penyediaan Kek.
  1. Bagi setiap lapisan kek sapukan dengan Meringue frosting dan sejukkan dalam fridge selama 5-10 minit.
  2. Setelah meringue frosting agak mengeras, sapukan chocolate Mousse dan lapik dengan lapisan kek yg lain.
  3. Ulang langkah dua sehingga kelapisan kek terakhir.
  4. Ratakan Mousse disekeliling kek dan sejukkan 15 minit.
  5. Setelah 15 minit keluarkan dan tuang chocolate ganache tadi.
  6. Hidangkan....

Flapjack aka Granola Bar

Satu malam tu, tengah syok-syok dok nonton kartun the Misadventure of Flapjack , tetibe terdetik dalam hati " aku ni hari-hari tengok kartun ni, tapi tau ke ape bende tu flapjack". Biasenye, kalau kartun-kartun mat salleh ni, bagi nama watak-watak kartun dia berdasarkan nama makanan. Setelah google apekebendenye flapjack tu, akhirnya jumpa satu resepi dan ini lah hasilnya.....


Flapjack ..
Kat blakang tu Key Lime Meringue Pie...tak bersedia lagi nk tunjuk resepi.

Tekstur yg berbagai
























Lagi satu, kalau buat mende ni sendiri, kita yakin halal. Yg jual kat supermarket tu saya tak pernah jumpa yg halal pun.

Bahan-Bahan
  • 2 Cawan Oat
  • 1/4 cawan kelapa parut
  • 1/2 cawan almond hiris
  • 1/4 cawan cebisan oreo
  • 1/4 cawan craisin ( kranberi kering)
  • 1/4 cawan kismis
  • 1 tin susu pekat manis
  • 2 sudu makan mentega dicairkan
  • Boleh gantikan mana2 bahan diatas dengan bahan2 kegemaran anda seperti cip coklat dan lain-lain
Cara-cara
  1. Gaulkan kesemua bahan diatas hingga sebati
  2. Tuangkan keatas dulang pembakar yg telah dialas dengan wax paper or parchment paper
  3. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan 180 darjah celcius selama 50-60 minit
  4. Pastikan benar-benar telah sejuk sebelum dipotong

Monday, 14 November 2011

Chocolate Moist Cupcake with Chocolate Creamcheese frosting

Sebenarnya, respi asas kek chocolate moist boleh dialter jadi resepi cupcakes. Untuk buat kapkek saya yg ni a little bit different, saya guna chocolate creamcheese...
















Bahan-Bahan
Kek

  • 1/3 cawan minyak masak
  • 1 cawan buttermilk (Campuran satu cawan susu segar/susu cair dengan satu sudu besar cuka)
  • 2 biji telur
  • 1 1/4 cawan tepung
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 1 sudu k baking soda
  • 1/2 sudu k baking powder
  • 1 susu k garam
Frosting
  • 1/2 paket creamcheese
  • 1/4 cawan butter
  • 3-4 cawan gula icing
Cara-cara
Kek
  1. Campurkan kesmua bahan basah.
  2. Campurkan kesemua bahan kering
  3. Campurkan kedua-dua bahan kering dan basah sampai sebati (cukup sekadar sebati, jangan terlalu lama, nama kek keras)
  4. Susun dalam Cupcakes liner dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan 180 darjaha celcius.
  5. Bakar selama 25-30 minit.
  6. Sejukkan sebelum letak frosting
Chocolate Creamcheese.
  1. Campurkan kesemua bahan.
  2. Pukul sampai kembang.
  3. Sapu pada cupcake.

Sunday, 13 November 2011

Red Velvet Cupcake

Setelah saya makan Red Velvet, saya terfikir, why dont I make this into cupcake???..hehehe, dah terdetik, apa lagi, pegi dapur, buat sebijik...eh silap, beberapa bijik....Saya juga ada menyediakan Kek Red Velvet..Untuk Kek Red Velvet sila pergi sini http://salamharun.blogspot.com/2011_09_01_archive.html...untuk kek, resepinya agak berbeza.






Red Velvet Cupcakes
Bahan-bahan
16 biji cupcakes
Utk Kek
  • 1 1/2 cawan minyak masakan
  • 1 cawan susu + 1 sudu besar cuka
  • 2 biji telur
  • 1 botol pewarna merah
  • 2 1/2 cawan tepung
  • 1 sudu kecik baking powder
  • 1 sudu kecik baking soda
  • 1 sudu kecik garam
  • 2 sudu besar serbuk coklat
Utk Frosting
  • 1/2 paket creamcheese
  • 1/4 cawan butter
  • 3-4 cawan gula icing
Cara-cara
Kek
  1. Pukul semua bahan basah .
  2. Mix semua bahan kering kemudian masukkan dalam bahan basah
  3. Kacau bahan kering+bahan basah cukup sekadar sebati ( jangan pukul terlalu lama atau kek akan keras).
  4. Susun dalam cupcake liner.
  5. Bakar dalam oven 180 darjah celcius yg telah dipanaskan. Bakar selam 25-30 minit
  6. tunggu sejuk sebelum letak frosting
Frosting
  1. Campur semua bahan. Pukul sampai kembang
  2. Sapu pada Cupcake










Oreo Cupcake

I've been watching people making this cupcake but mana saya nak beli ?...cari punya cari kat kedai bakeri, tetap tak jumpa. frust sangat, cari resepi kat internet, pastu buat utk birthday anak sedara...Bile diamati, memang senang sebenarnya nak buat...






Senang sangat nak buat


Nilah anak sedara saya, Wan Amru Umair

















































Bahan-bahan ( Doublekan utk kek 2 layer)
Resepi ni menghasilkan 12 biji cupcakes

Utk kek
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan gula( lebihkan kalau suka manis)
  • 1 1/2 cawan tepung
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu
  • 1 sudu kecik baking powder
  • 1/2 sudu kecik baking soda
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 12 keping oreo ( Hancurkan)
Untuk Frosting
  • 1/2 paket cream cheese
  • 1/4 cawan butter
  • 3-4 cawan gula icing
Hiasan 
  • 6 keping oreo belah 2
Cara-cara
 Utk Kek
  1. Pukul Butter dan gula sampai kembang
  2. Masukkan telur
  3. Masukkan tepung, baking soda, baking powder, dan garam
  4. Setelah sebati, masukkan susu.Putar.
  5. Masukkan Oreo, jangan putar, gaulkan sahaja guna senduk.
  6. Masukkan kedalam cupcake liner yg telah disusun dalam muffin pan .
  7. Bakar dalam oven yg telah dipanas pada suhu 180 darjah celcius. Bakar selama 25-30 minit.
  8. Sejukkansebelum sapu frosting.
Untuk Frosting

  1. Pukul semua bahan sehingga kembang.
  2. Sapu atas Cupcake
Hiasan
  1. Susun molek2 oreo atas krim tadi.

Homemade Soft Bun

Saya dah banyak kali dah buat makanan ni. Tapi saya buat dalam bentuk macam preztel. Tapi bile buat lawa2 ,kamera pulak takde..Tapi bila ada kamera, yang tak lawa pulak saya buat. Tapi ape-apepun, bagi saya, yg kali ni saya buat memang menjadi sebab,  ia garing diluar, dan lembut didalam.Tapi apa yg benar2 diperlukan untuk buat roti ni adalah larutan Soda Bikarbonat. Ini untuk memastikan bahagian luar roti ni rangup . Jangan tanya macam mana larutan ni berfungsi, ia adalah mende yg melibatkan sains kot..tapi kalau nak tengok perbezaan antara roti yg dicelup dengan roti yg tidak ada dibawah...

Final Product


Rangup diluar, tapi super lembut kat dalam


Perbezaan antara roti yg dicelup dengan larutan
soda bikarbonat dengan yg tidak dicelup.
(Yg berwarna pucat tu tak dicelup)




































































Bahan-bahan
  • 2 sudu kecil yis / ibu roti or whatever you call
  • 1/2 cawan air suam
  • 1 sudu kecil garam
  • 2-3 sudu besar gula
  • 2 1/2 cawan tepung
  • 2-3 sudu besar minyak masak
  • 3-4 cawan air panas
  • 1/2 cawan soda bikarbonat

Cara-cara
  1. Masukkan air suam, yis, garam dan gula. Biarkan selama 10 minit.
  2. Kemudian masukkan tepung dan minyak.
  3. Uli sampai kental dalam 10 minit .( tambah air kalau keras, /tambah tepung kalau terlalu lembik)
  4. Biarkan doh mengembang selama 1 jam-2 jam (sehingga besar 2 kali ganda)
  5. Setelah kembang, Buat bentuk bulat2 dalam 2 inci .
  6. Gabungkan Soda bikarbonat dengan air panas.
  7. Celupkan doh kedalam larutan soda bikarbonat kira-kira 30 saat.
  8. Taburkan doh yg dicelup dengan gula/garam/sapu kuning telur/serbuk cheese/ape2 je lah yg anda idamkan.
  9. Susun dalam talam pembakar yg sudah diminyakkan.
  10. Bakar dalam suhu oven 250 darjah celcius yg telah dipanaskan. Bakar selam 5-10 minit.
  11. Hidangkan panas-panas

Thursday, 10 November 2011

Memori Ketika Aidiladha

 Raya Aidiladha kali ini adalah termanis dalam hidupku. Melihat burung-burung beterbangan diruang angkasa, memecah hening subuh, ( Wah , pelik bebenor bahasenye)

Pagi tu saya tak sempat nak pegi sembahyang raya pasai bangun lewat. Tu lah, sape suruh bangun lewat, dah kene lambat dapat turn mandi.

Papepun, raya kali sangat meriah kerana seharian rumah kami penuh dengan aktivit dan tetamu. Best sangat rase bile semua blk dan berkumpul . Riuh rendah rumah kome jadinye. Doh adatla, kalo tok rioh, buken raye namenyekann?

Kat sini saye letakkan secebis kenangan ketika saat Aidiladha


Anak sedara tersayang , setelah abes solat sunat Aidiladha
(Dari kiri : Umair, Naufal,Wani, dan Nuruddin)

Ni lah yg paling best aritu, shekali hadap , dah abis..


Mama dan Baba  kepada Umair dan Yaya

Sisters of mine with their friend
(Dari kiri:Kak Hairi (Mami Sufi), Cik Ika (Wakil dari Kementerian,...hehe),
Kak Ngah (Ummi Naufal, Wani, Nuruddin)

My lovely niece, Wani

Bapaku bersama cucunya, Sufi


Semua balik bawak keta, menyebabkan terpaksa parking kat rumah kami
yg sewa pada orang (sebelah rumah je pon)

Parking kat rumah pon penuh

Kak Siti tersenyum riang menanti kelahiran baby sulungnya


My Niece with their father (Abng Idan) and their Pak Chu (Abng Zul)

Antara preparation yg mak kami buat untuk masak daging yg bakal diterima


Pergi melawat adik (Izu) pada sebelah malam sebab takleh balik..hahaha
raya pun takleh balik ke?????


Mak Teh (Junaida) bersama Naufal

Yaya yang penuh drama

Double Frosting Chocolate Mousse Cake

Sempena Raya Haji tahun 2011 ni , saya berchadang nak buat kek la memandangkan semua orang balik ke kampung kecuali adik bongsu sebab cikgu tak kasi balk katanya.Nanti kalu blk tak stadi pulak katenye.Setelah terpikir-pikir nak buat kek ape, akhirnya dapat gak idea nak wat ape dan inilah hasil dia...( maaf, lupa nak ambik gambik gambar kek setelah dipotong)


Nak buat kek ni agak leceh, tapi hasil sangat memberangsangkan

Rase lebih kurang macam Chocolate Indulgance.



































Bahan-bahan

Untuk Kek
  • 1 1/2 cawan gula  castor ( resepi asal 2 cawan)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecik soda bikarbonat (baking soda)
  • 1/2 sudu kecik baking powder
  • 3/4 cawan serbuk koko ( boleh juga guna serbuk dark chocolate atau dutch processed cocoa) 
  • 1 Cawan susu yg dicampur satu besar sudu cuka dan direhatkan 5 minit sebelum pakai.
  • 2 biji telur gred b
  • 1 cawan air dicampur sesudu kecil serbuk nescafe ke indocafe ke atau ape je lah yg sejenis
  • 2/3 cawan minyak masak (yang belum digunakan).

Untuk meringue frosting/icing ( Electric mixer is a need in making this frosting)
  • 2 biji putih telur
  • 1 cawan gula
  • 1/4 cawan air
  • 2 sudu besar madu
  • 1/4 cawan gula icing
  • 1/2 cawan kacang pecan/hazelnut/almond/ atau apa2 kacang kegemaran anda
Untuk Chocolate Mouse
  • 1 cawan cream cheese (1 paket 250gm)
  • 1 cawan non-dairy whipping cream
  • 1/2 cawan gula icing
  • 1sudu besar serbuk coklat dilarutkan dalam 1 sudu besar air kosong.
Chocolate Ganache
  • 150 gm chocolate masakan
  • 1/4 cawan non-dairy whipping cream
  • 2 sudu besar mentega
Cara-cara

Kek
  1. Satukan semua bahan kering.
  2. Satukan semua bahan basah
  3. Satukan bahan basah dan bahan kering samapi sebati ( Jangan terlebih pukul atau kek akan menjadi sangat keras)
  4. Tuangkan kedalam 3 talam pembakar berasingan berukuran 8 inci dan bakar selama 25 -30 minit dalam oven yg telah dipanaskan selama 1/2 jam.(Kalau talam pembakar tak banyak, masukkan kesemua adunan dan panjangkan masa membakar. Namun dengan cara ini, kita perlu potong kek ini kepada 3 bahagian yg sama rata setelah masak)
  5. Pastikan benar-benar disuhu bilik sebelum disapu dengan frosting
Meringue Icing
  1. Masakkan gula bersama air dan madu hingga mendidih kira-ira 5 minit.
  2. Sementara menantikan sirap gula mendidih, putarkan putih telur sampai kembang kaw-kaw.
  3. Setelah 5 minit, tuang perlahan-lahan sirap gula tadi kedalam putih telur sambil putar mixer dalam kelajuan perlahan.
  4. Setelah habis kesemua sirap gula dituang, masukkan gula icing dan putar pada kelajuan tinggi selama 7-8 minit.
  5. Setelah kembang, masukkan kekacang dan gaul menggunakan sudu atau spatula.
  6. Sedia digunakan
Chocolate Mousse (Dibancuh setelah kek disapukan meringue icing dan kek tadi disejukkan dalam fridge selama 10 minit)
  1. Pukul semua bahan dengan kelajuan perlahan hingga sebati.
  2. Setelah sebati, putar dengan kelajuan tinggi sampai mousse agak pejal ( Jangan terlebih pukul atau akan jadi macam saya. Krim tu saya terlebih pukul dan menjadi cair dan saya bekukan dan buat ice cream je la....nasib baik sedap)
  3. Sedia untuk digunakan.
Chocolate Ganache
  1. Hiris Coklat masakan halus2 dan letak dalam satu mangkuk.
  2. Panaskan non-dairy whipping krim hingga mendidih.
  3. Setelah mendidih, tuangkan keatas coklat yg dihiris tadi dan kacau sehingga benar2 sebati.
  4. Masukkan mentega dan kacau hingga sebati.
  5. Sejukkan sebelum dituang atas kek.
Penyediaan Kek.
  1. Bagi setiap lapisan kek sapukan dengan Meringue frosting dan sejukkan dalam fridge selama 5-10 minit.
  2. Setelah meringue frosting agak mengeras, sapukan chocolate Mousse dan lapik dengan lapisan kek yg lain.
  3. Ulang langkah dua sehingga kelapisan kek terakhir.
  4. Ratakan Mousse disekeliling kek dan sejukkan 15 minit.
  5. Setelah 15 minit keluarkan dan tuang chocolate ganache tadi.
  6. Hidangkan....

Flapjack aka Granola Bar

Satu malam tu, tengah syok-syok dok nonton kartun the Misadventure of Flapjack , tetibe terdetik dalam hati " aku ni hari-hari tengok kartun ni, tapi tau ke ape bende tu flapjack". Biasenye, kalau kartun-kartun mat salleh ni, bagi nama watak-watak kartun dia berdasarkan nama makanan. Setelah google apekebendenye flapjack tu, akhirnya jumpa satu resepi dan ini lah hasilnya.....


Flapjack ..
Kat blakang tu Key Lime Meringue Pie...tak bersedia lagi nk tunjuk resepi.

Tekstur yg berbagai
























Lagi satu, kalau buat mende ni sendiri, kita yakin halal. Yg jual kat supermarket tu saya tak pernah jumpa yg halal pun.

Bahan-Bahan
  • 2 Cawan Oat
  • 1/4 cawan kelapa parut
  • 1/2 cawan almond hiris
  • 1/4 cawan cebisan oreo
  • 1/4 cawan craisin ( kranberi kering)
  • 1/4 cawan kismis
  • 1 tin susu pekat manis
  • 2 sudu makan mentega dicairkan
  • Boleh gantikan mana2 bahan diatas dengan bahan2 kegemaran anda seperti cip coklat dan lain-lain
Cara-cara
  1. Gaulkan kesemua bahan diatas hingga sebati
  2. Tuangkan keatas dulang pembakar yg telah dialas dengan wax paper or parchment paper
  3. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan 180 darjah celcius selama 50-60 minit
  4. Pastikan benar-benar telah sejuk sebelum dipotong