Sunday, 9 October 2011

Kek Strawberi

Saya ada tengok satu video kat U-Tube tu dan saya  tertengok video orang buat strawberry cake. Cam 
best lah pulak tengok pompuan tu makan. So apalagi, saya pun try lah buat satu..



Lapisan Starwberi




Saya menggunakan krim putar jenama Pauls( jangan risau, ada tanda halal kat
atas tu, dari Australia yg diiktiraf JAKIM)
The Finished product





Serves with Chocolate Stawberry






















































































































Bahan-bahan

Kek

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan butter
3/4 cawan gula kaster
2 biji telur gred B
2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil baking soda
1/2 kecil baking powder
1/2 kecil garam

Filling

1 cawan krim putar( I'm using thickened cream but you could regular whipping cream)
Seberapa banyak stawberry yang anda mahu

Cara-cara

Kek

  1. Pukul mentega bersam gula hingga kembang
  2. Masukkan telur dan esen vanilla sekaligus dan pukul
  3. Masukkan tepung sekaligus bersam, baking soda, baking powder dan garam
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan (180 darjah celcius selama 25-30 minit)
Filling
  1. Bila kek tu telah sejuk sepenuhnya, bahagikan kepada 2
  2. potong strawberry ikut suka anda dan susun @ tabur atas lapisan pertama kek tadi
  3. Pukul krim sampai soft peak atau stiff peak(ikut suka anda tapi jangan terlalu lama, nanti ia akan jadi butter)
  4. Selekken krim tapi atas strawberry tadi dan lapisankan kek tadi.
  5. Taburkan dengan gula icing ( or more krim if you like)
  6. Hidang.

No comments:

Post a Comment

Sunday, 9 October 2011

Kek Strawberi

Saya ada tengok satu video kat U-Tube tu dan saya  tertengok video orang buat strawberry cake. Cam 
best lah pulak tengok pompuan tu makan. So apalagi, saya pun try lah buat satu..



Lapisan Starwberi




Saya menggunakan krim putar jenama Pauls( jangan risau, ada tanda halal kat
atas tu, dari Australia yg diiktiraf JAKIM)
The Finished product





Serves with Chocolate Stawberry






















































































































Bahan-bahan

Kek

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan butter
3/4 cawan gula kaster
2 biji telur gred B
2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil baking soda
1/2 kecil baking powder
1/2 kecil garam

Filling

1 cawan krim putar( I'm using thickened cream but you could regular whipping cream)
Seberapa banyak stawberry yang anda mahu

Cara-cara

Kek

  1. Pukul mentega bersam gula hingga kembang
  2. Masukkan telur dan esen vanilla sekaligus dan pukul
  3. Masukkan tepung sekaligus bersam, baking soda, baking powder dan garam
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan (180 darjah celcius selama 25-30 minit)
Filling
  1. Bila kek tu telah sejuk sepenuhnya, bahagikan kepada 2
  2. potong strawberry ikut suka anda dan susun @ tabur atas lapisan pertama kek tadi
  3. Pukul krim sampai soft peak atau stiff peak(ikut suka anda tapi jangan terlalu lama, nanti ia akan jadi butter)
  4. Selekken krim tapi atas strawberry tadi dan lapisankan kek tadi.
  5. Taburkan dengan gula icing ( or more krim if you like)
  6. Hidang.

No comments:

Post a Comment