Thursday, 10 November 2011

Flapjack aka Granola Bar

Satu malam tu, tengah syok-syok dok nonton kartun the Misadventure of Flapjack , tetibe terdetik dalam hati " aku ni hari-hari tengok kartun ni, tapi tau ke ape bende tu flapjack". Biasenye, kalau kartun-kartun mat salleh ni, bagi nama watak-watak kartun dia berdasarkan nama makanan. Setelah google apekebendenye flapjack tu, akhirnya jumpa satu resepi dan ini lah hasilnya.....


Flapjack ..
Kat blakang tu Key Lime Meringue Pie...tak bersedia lagi nk tunjuk resepi.

Tekstur yg berbagai
























Lagi satu, kalau buat mende ni sendiri, kita yakin halal. Yg jual kat supermarket tu saya tak pernah jumpa yg halal pun.

Bahan-Bahan
  • 2 Cawan Oat
  • 1/4 cawan kelapa parut
  • 1/2 cawan almond hiris
  • 1/4 cawan cebisan oreo
  • 1/4 cawan craisin ( kranberi kering)
  • 1/4 cawan kismis
  • 1 tin susu pekat manis
  • 2 sudu makan mentega dicairkan
  • Boleh gantikan mana2 bahan diatas dengan bahan2 kegemaran anda seperti cip coklat dan lain-lain
Cara-cara
  1. Gaulkan kesemua bahan diatas hingga sebati
  2. Tuangkan keatas dulang pembakar yg telah dialas dengan wax paper or parchment paper
  3. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan 180 darjah celcius selama 50-60 minit
  4. Pastikan benar-benar telah sejuk sebelum dipotong

No comments:

Post a Comment

Thursday, 10 November 2011

Flapjack aka Granola Bar

Satu malam tu, tengah syok-syok dok nonton kartun the Misadventure of Flapjack , tetibe terdetik dalam hati " aku ni hari-hari tengok kartun ni, tapi tau ke ape bende tu flapjack". Biasenye, kalau kartun-kartun mat salleh ni, bagi nama watak-watak kartun dia berdasarkan nama makanan. Setelah google apekebendenye flapjack tu, akhirnya jumpa satu resepi dan ini lah hasilnya.....


Flapjack ..
Kat blakang tu Key Lime Meringue Pie...tak bersedia lagi nk tunjuk resepi.

Tekstur yg berbagai
























Lagi satu, kalau buat mende ni sendiri, kita yakin halal. Yg jual kat supermarket tu saya tak pernah jumpa yg halal pun.

Bahan-Bahan
  • 2 Cawan Oat
  • 1/4 cawan kelapa parut
  • 1/2 cawan almond hiris
  • 1/4 cawan cebisan oreo
  • 1/4 cawan craisin ( kranberi kering)
  • 1/4 cawan kismis
  • 1 tin susu pekat manis
  • 2 sudu makan mentega dicairkan
  • Boleh gantikan mana2 bahan diatas dengan bahan2 kegemaran anda seperti cip coklat dan lain-lain
Cara-cara
  1. Gaulkan kesemua bahan diatas hingga sebati
  2. Tuangkan keatas dulang pembakar yg telah dialas dengan wax paper or parchment paper
  3. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan 180 darjah celcius selama 50-60 minit
  4. Pastikan benar-benar telah sejuk sebelum dipotong

No comments:

Post a Comment