Sunday, 9 October 2011

Italian Meatball ( حلال)

Saya teringin nak makan meatball macam kat IKEA tu. Nak pergi, takde transportation so saya fikir, ada baiknya saya buat sendiri. Jadi saya pergilah mendapatkan bekalan bahan mentah untuk buat meatball ni.

Meatball Itali
























Bahan-bahan

Meatball

  1. Daging Lembu Kisar (saya guna jenama Ramly, boleh juga guna daging ayam kisar)
  2. Serbuk Roti/breadcrumbs 120gm/ as much as you want (Buat sendiri dngan beli roti yang dah ditoast sampai garing dan blender kering)
  3. Telur 1 biji
  4. Serbuk lada hitam secukupnya
  5. Garam secukupnya
  6. Daun Thyme secukupnya (takda pun takpe, tapi mende ni akan bagi flavor yg takde pada rempah lain)
  7. Paprika secukupnya
  8. Sedikit minyak
Kuah
  1. 1 tin tomato puri
  2. 1 tin air/ stok daging
  3.  1/2 biji bawang besar(cincang)
  4. 1/2 labu bawang putih (cincang)
  5. Paprika secukupnya
  6. 1-2 helai daun bay
  7. Serbuk lada hitam secukupnya
  8. Garam secukupnya
  9. Minyak utk menumis
Cara-cara
Meatball
  1. Gaulkan semua bahan kecuali minyak
  2. Bentukkan bulat2 sebesar mana anda mahu
  3. Goreng atas sedikit sahaja minyak kira-kira 4-5 minit
  4. Ketepikan
Kuah
  1. Atas lebihan minyak menggoreng tadi, tambah sedikit lagi minyak.
  2. Tumis bawang putih, bawang merah sampai naik bau.
  3. Tambahkan paprika
  4. Masukkan tomato puri dan air , masak atas api sederhana
  5. Bila dah menggelegak, masukkan daun bay
  6. Reneh selama 45 minit-1jam atas api yg sangat perlahan
  7. Bila dan mereneh masukkan garam dan lada hitam mengikut selera anda.
  8. Hidang bersama spagheti atau roti atau apa-apa yang anda suka

No comments:

Post a Comment

Sunday, 9 October 2011

Italian Meatball ( حلال)

Saya teringin nak makan meatball macam kat IKEA tu. Nak pergi, takde transportation so saya fikir, ada baiknya saya buat sendiri. Jadi saya pergilah mendapatkan bekalan bahan mentah untuk buat meatball ni.

Meatball Itali
























Bahan-bahan

Meatball

  1. Daging Lembu Kisar (saya guna jenama Ramly, boleh juga guna daging ayam kisar)
  2. Serbuk Roti/breadcrumbs 120gm/ as much as you want (Buat sendiri dngan beli roti yang dah ditoast sampai garing dan blender kering)
  3. Telur 1 biji
  4. Serbuk lada hitam secukupnya
  5. Garam secukupnya
  6. Daun Thyme secukupnya (takda pun takpe, tapi mende ni akan bagi flavor yg takde pada rempah lain)
  7. Paprika secukupnya
  8. Sedikit minyak
Kuah
  1. 1 tin tomato puri
  2. 1 tin air/ stok daging
  3.  1/2 biji bawang besar(cincang)
  4. 1/2 labu bawang putih (cincang)
  5. Paprika secukupnya
  6. 1-2 helai daun bay
  7. Serbuk lada hitam secukupnya
  8. Garam secukupnya
  9. Minyak utk menumis
Cara-cara
Meatball
  1. Gaulkan semua bahan kecuali minyak
  2. Bentukkan bulat2 sebesar mana anda mahu
  3. Goreng atas sedikit sahaja minyak kira-kira 4-5 minit
  4. Ketepikan
Kuah
  1. Atas lebihan minyak menggoreng tadi, tambah sedikit lagi minyak.
  2. Tumis bawang putih, bawang merah sampai naik bau.
  3. Tambahkan paprika
  4. Masukkan tomato puri dan air , masak atas api sederhana
  5. Bila dah menggelegak, masukkan daun bay
  6. Reneh selama 45 minit-1jam atas api yg sangat perlahan
  7. Bila dan mereneh masukkan garam dan lada hitam mengikut selera anda.
  8. Hidang bersama spagheti atau roti atau apa-apa yang anda suka

No comments:

Post a Comment