Meatball Itali |
Bahan-bahan
Meatball
- Daging Lembu Kisar (saya guna jenama Ramly, boleh juga guna daging ayam kisar)
- Serbuk Roti/breadcrumbs 120gm/ as much as you want (Buat sendiri dngan beli roti yang dah ditoast sampai garing dan blender kering)
- Telur 1 biji
- Serbuk lada hitam secukupnya
- Garam secukupnya
- Daun Thyme secukupnya (takda pun takpe, tapi mende ni akan bagi flavor yg takde pada rempah lain)
- Paprika secukupnya
- Sedikit minyak
Kuah
- 1 tin tomato puri
- 1 tin air/ stok daging
- 1/2 biji bawang besar(cincang)
- 1/2 labu bawang putih (cincang)
- Paprika secukupnya
- 1-2 helai daun bay
- Serbuk lada hitam secukupnya
- Garam secukupnya
- Minyak utk menumis
Cara-cara
Meatball
- Gaulkan semua bahan kecuali minyak
- Bentukkan bulat2 sebesar mana anda mahu
- Goreng atas sedikit sahaja minyak kira-kira 4-5 minit
- Ketepikan
Kuah
- Atas lebihan minyak menggoreng tadi, tambah sedikit lagi minyak.
- Tumis bawang putih, bawang merah sampai naik bau.
- Tambahkan paprika
- Masukkan tomato puri dan air , masak atas api sederhana
- Bila dah menggelegak, masukkan daun bay
- Reneh selama 45 minit-1jam atas api yg sangat perlahan
- Bila dan mereneh masukkan garam dan lada hitam mengikut selera anda.
- Hidang bersama spagheti atau roti atau apa-apa yang anda suka
No comments:
Post a Comment