Monday, 3 October 2011

My Brand New Mixer ( Berjaya Mixer)

Selama saya berkecumping dalam bidang pembuatan kek ni, saya hanya kenal hand mixer je...mixer yg saya ada jenama panasonic ni telah berkhidmat selma lebih 5 tahun dan setelah menginjakkan diri saya ke dunia luar iaitu Kuala Lumpur ( nampak sangat datang dari kampung), baru saya tahu ada mixer yang heavy duty dan boleh digunakan untuk perbagai makanan.. Saya try check internet, yang paling glamer, jenama Kitchen Aid dan Kenwood... tapi bila di lihat kepada range harga dia, mahal sangat....tak mampu saya nak beli as a student. So say try lah car..Cari punya cari, jumpa jenama Berjaya yang murah dan palin penting , dekat dengan tempat saya belajar tempat mende ni jual...Kedai tu nama CKE marketing kalau tak silap, jalan terus je kalau dari velodrom sampai jumpa Jusco Maluri, pastu terus je sampai jumpa CKE ni...Kedai ni kat Cheras...ni lah rupa dia..


Saya berjaya memiliki  Standing Mixer ni di bawah harga  RM800.
(Kalau jenama Kitchen Aid or Kenwood, quiet exspensive maa.
beribu-rubu harganya)

Mixer ni disediakan bersama dengan Whisk Attachment( utk buat krim),
Paddle Attachment( utk adunan agak berat seperti buat kek)
dan Hook Attachment ( utk menguli doh)


Mixer ni boleh adjust ketinggian dia dan ada banyak
kelajuan


Saya telah mencuba pelbagai resepi menggunkan mixer ni seperti, bebola daging, bergedil, kek, krim dan macam-macam lagilah..

7 comments:

  1. pernah buat apaom pokadot tak guna mixer nie...napa saya punyer adunan jd bantat?????atau saya yg tak tau tips yg betul, dlm manual xbyk maklumat yg saya dapat harap dpt kongsi maklumat n informasi berkaitan mixer ini

    ReplyDelete
  2. maaf lah, saya tak pernah buat lagi apam polkadot..tak berani nak buat sebab memnag tak penah buat apam.. tapi saya penah buat menguli doh roti,karipap, bebola daging pakai mixer ni..tapi kalau tak silap saya, selalu kalau adunan bantat sebab pukul terlebih...harap maklumat yang saya bagi ni cukup membantu...:)

    ReplyDelete
  3. saya rase ada baik nye saudara tunjukkan atau kongsikan link saudara jumpe maklumat mixer murah ni.... setakat ni da berapa lama guna mixer tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aritu, saya ada belek2 suratkhabar..pastu jumpa iklan syarikat CKE ni dalam surat khabar. saya pun teruslah google2 dulu sebelum pergi ke pejabat dia. masa tu kebetulan saya duduk kat cheras, saya teruslah lah call no.phone syarikat dia. dia punya pejabat dulu dekat ngan jusco maluri, saya terus gi sana. check2 price n nego skit2 dapatlah murah. . rasanya dia banyak cawangan kat KL. try google cawangan CKE yg terdekat ngan saudara/saudari

      Delete
    2. alhamdulillah, setakat ni saya dah guna dari 2011 sampai sekarang (2014).

      Delete
  4. Boleh la ustazah tempah kek dgn Salam

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..boleh je ..tapi kalau nk ke kuantan tu macam agak jauh jugaklah dari jerantut ni.

      Delete

Monday, 3 October 2011

My Brand New Mixer ( Berjaya Mixer)

Selama saya berkecumping dalam bidang pembuatan kek ni, saya hanya kenal hand mixer je...mixer yg saya ada jenama panasonic ni telah berkhidmat selma lebih 5 tahun dan setelah menginjakkan diri saya ke dunia luar iaitu Kuala Lumpur ( nampak sangat datang dari kampung), baru saya tahu ada mixer yang heavy duty dan boleh digunakan untuk perbagai makanan.. Saya try check internet, yang paling glamer, jenama Kitchen Aid dan Kenwood... tapi bila di lihat kepada range harga dia, mahal sangat....tak mampu saya nak beli as a student. So say try lah car..Cari punya cari, jumpa jenama Berjaya yang murah dan palin penting , dekat dengan tempat saya belajar tempat mende ni jual...Kedai tu nama CKE marketing kalau tak silap, jalan terus je kalau dari velodrom sampai jumpa Jusco Maluri, pastu terus je sampai jumpa CKE ni...Kedai ni kat Cheras...ni lah rupa dia..


Saya berjaya memiliki  Standing Mixer ni di bawah harga  RM800.
(Kalau jenama Kitchen Aid or Kenwood, quiet exspensive maa.
beribu-rubu harganya)

Mixer ni disediakan bersama dengan Whisk Attachment( utk buat krim),
Paddle Attachment( utk adunan agak berat seperti buat kek)
dan Hook Attachment ( utk menguli doh)


Mixer ni boleh adjust ketinggian dia dan ada banyak
kelajuan


Saya telah mencuba pelbagai resepi menggunkan mixer ni seperti, bebola daging, bergedil, kek, krim dan macam-macam lagilah..

7 comments:

  1. pernah buat apaom pokadot tak guna mixer nie...napa saya punyer adunan jd bantat?????atau saya yg tak tau tips yg betul, dlm manual xbyk maklumat yg saya dapat harap dpt kongsi maklumat n informasi berkaitan mixer ini

    ReplyDelete
  2. maaf lah, saya tak pernah buat lagi apam polkadot..tak berani nak buat sebab memnag tak penah buat apam.. tapi saya penah buat menguli doh roti,karipap, bebola daging pakai mixer ni..tapi kalau tak silap saya, selalu kalau adunan bantat sebab pukul terlebih...harap maklumat yang saya bagi ni cukup membantu...:)

    ReplyDelete
  3. saya rase ada baik nye saudara tunjukkan atau kongsikan link saudara jumpe maklumat mixer murah ni.... setakat ni da berapa lama guna mixer tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aritu, saya ada belek2 suratkhabar..pastu jumpa iklan syarikat CKE ni dalam surat khabar. saya pun teruslah google2 dulu sebelum pergi ke pejabat dia. masa tu kebetulan saya duduk kat cheras, saya teruslah lah call no.phone syarikat dia. dia punya pejabat dulu dekat ngan jusco maluri, saya terus gi sana. check2 price n nego skit2 dapatlah murah. . rasanya dia banyak cawangan kat KL. try google cawangan CKE yg terdekat ngan saudara/saudari

      Delete
    2. alhamdulillah, setakat ni saya dah guna dari 2011 sampai sekarang (2014).

      Delete
  4. Boleh la ustazah tempah kek dgn Salam

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..boleh je ..tapi kalau nk ke kuantan tu macam agak jauh jugaklah dari jerantut ni.

      Delete