Thursday, 29 September 2011

Kek Red Velvet

Kek Red Velvet.... bila mula je dengan nama kek nie, rase cambest je kalau buat. Mesti glamer kalau buat.hahaha. bile tengok kat blog, dari mak-cik2 , akak2  sampailah ke adik2 yg ada kat internet, semua sibuk nak buat kek ni. Best sangat ke ? Tapi bila skali dah buat, semua orang cakap sedap.... memang sedap pun...tapi resepi ni saya dah banyak kali modify pasal ramai komplen icing dia manis gila...So time hari Raya tu, saya cubalah buat resepi yg kurang manis skit tu..( kononnya (O.o))...
First attempt untuk birthday adik
                                                                                                       
Utk birthday anak sedara Umair

Resepi Terbaru






Bahan-bahan

Kek
  1. 1 cawan mentega
  2. 1 1/2 cawan gula kasar/ 2 cawan gula 
  3. 4 biji telur gred B / kalau gred lain agak-agaklah sendiri berapa biji
  4. 1 cawan yoghurt
  5. 2 1/2 cawan tepung gandum
  6. 2-3 sudu besar serbuk coklat
  7. 1 sudu kecil vanilla esen
  8. 1 sudu kecil baking soda
  9. 1/2 sudu kecil baking powder
  10. 1/2 sudu kecil garam
  11. 1 botol pewarna merah
Aising
  1. 2 paket creamcheese 250 gm
  2. 1 1/2 cawan non dairy whipping cream
  3. 3-6 sudu besar gula ( ikut selera)
  4. 1 sudu kecil vanilla esen
  5. Kelapa parut kering ( sebanyak yang anda mahukan)
Cara Pembikinan
Kek
  1. Panaskan oven 180 darjah celsius
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  3. Masukkan telur satu persatu.
  4. Masukkan yoghurt
  5. Kendian, masukkan tepung, baking powder, baking soda, garam dan serbuk coklat.
  6. Bila dah sebati, masukkan warna merah.
  7. Tuang dalam 2 dulang pembakar bersaiz 9 inci/23 sentimeter yg dah digris dan disapu minyak.
  8. Bakar dalam oven selama 25-35 minit( bergantung kpd jenis oven)
  9. Biar betul-betul sejuk sebelum potong dan sapu aising, kira-kira 1/2 jam.
  10. boleh potong kepada dua bagi setiap dulang kek.
Krim
  1. Pukul creamcheese bersama gula dan esen vanilla sehingga sebati.
  2. Masukkan non-dairy whipping cream dan putar pada kelajuan perlahan sampai sebati.
  3. Bila dah sebati, putar dengan kelajuan tinggi sampai stiff peak atau tekstur macam marjerin yg lembut.
  4. Sapu pada kek secara berlapis dan akhir sekali, tabur dan ratakan kelapa parut kering pada kek.

No comments:

Post a Comment

Thursday, 29 September 2011

Kek Red Velvet

Kek Red Velvet.... bila mula je dengan nama kek nie, rase cambest je kalau buat. Mesti glamer kalau buat.hahaha. bile tengok kat blog, dari mak-cik2 , akak2  sampailah ke adik2 yg ada kat internet, semua sibuk nak buat kek ni. Best sangat ke ? Tapi bila skali dah buat, semua orang cakap sedap.... memang sedap pun...tapi resepi ni saya dah banyak kali modify pasal ramai komplen icing dia manis gila...So time hari Raya tu, saya cubalah buat resepi yg kurang manis skit tu..( kononnya (O.o))...
First attempt untuk birthday adik
                                                                                                       
Utk birthday anak sedara Umair

Resepi Terbaru






Bahan-bahan

Kek
  1. 1 cawan mentega
  2. 1 1/2 cawan gula kasar/ 2 cawan gula 
  3. 4 biji telur gred B / kalau gred lain agak-agaklah sendiri berapa biji
  4. 1 cawan yoghurt
  5. 2 1/2 cawan tepung gandum
  6. 2-3 sudu besar serbuk coklat
  7. 1 sudu kecil vanilla esen
  8. 1 sudu kecil baking soda
  9. 1/2 sudu kecil baking powder
  10. 1/2 sudu kecil garam
  11. 1 botol pewarna merah
Aising
  1. 2 paket creamcheese 250 gm
  2. 1 1/2 cawan non dairy whipping cream
  3. 3-6 sudu besar gula ( ikut selera)
  4. 1 sudu kecil vanilla esen
  5. Kelapa parut kering ( sebanyak yang anda mahukan)
Cara Pembikinan
Kek
  1. Panaskan oven 180 darjah celsius
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  3. Masukkan telur satu persatu.
  4. Masukkan yoghurt
  5. Kendian, masukkan tepung, baking powder, baking soda, garam dan serbuk coklat.
  6. Bila dah sebati, masukkan warna merah.
  7. Tuang dalam 2 dulang pembakar bersaiz 9 inci/23 sentimeter yg dah digris dan disapu minyak.
  8. Bakar dalam oven selama 25-35 minit( bergantung kpd jenis oven)
  9. Biar betul-betul sejuk sebelum potong dan sapu aising, kira-kira 1/2 jam.
  10. boleh potong kepada dua bagi setiap dulang kek.
Krim
  1. Pukul creamcheese bersama gula dan esen vanilla sehingga sebati.
  2. Masukkan non-dairy whipping cream dan putar pada kelajuan perlahan sampai sebati.
  3. Bila dah sebati, putar dengan kelajuan tinggi sampai stiff peak atau tekstur macam marjerin yg lembut.
  4. Sapu pada kek secara berlapis dan akhir sekali, tabur dan ratakan kelapa parut kering pada kek.

No comments:

Post a Comment