Tuesday, 17 June 2014

Lemon Meringue Pie (Pai Lemon Mirang)


Assalamualaikum dan selamat berbahagia semuanya. Sebelum ni, saya dah pernah buat entri pasal cara-cara nak buat basic pie crust. Dalam entri tu, saya cakap saya nak buat 2 jenis pie. Okay, salah satu dari pie yang saya nak buat adalah Lemon Meringue Pie ni. Pie ni rasa dia agak fresh sebab ada rasa lemon tu. 

Lemon Meringue Pie ni sebenarnya takdelah susah mana nak buat kalau kita dah sediakan lemon curd awal-awal, sebab lemon curd which is the main ingredient dalam pie ni memerlukan masa sebelum boleh terus dipakai. 



Seperti mana yang saya maklumkan, resepi untuk pastry saya dah buat sebelum ni, begitu juga dengan lemon curd,  jadi kalau nak tengok step by step punya instruction, klik sini (untuk resepi pie crust) dan sini (untuk resepi lemon curd). walau bagaimanapun saya akan senaraikan juga bahan-bahan dan instruction untuk entri kali ni. 

Pie Crust 
Bahan-bahan :
  • 1/2 cawan marjerin ( sejukkan dan potong kecil2)
  • 1 2/3 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan air sejuk (ice cold water)
  • Guna Tangan:

    1. Gaulkan tepung dengan marjerin sejuk menggunakan hujung jari sehingga adunan menjuadi seolah-olah pasir basah(kalau ada kepingan marjerin yg tak hancur skit2 takpe)
    2. Masukkan air dan bentukkan kepada doh, tapi jangan terlampau beriya-iya, cukup sekadar membentu doh. Kalau diuli terlalu lama, marjerin akan cair dan kita takkan dapat pastry yang rapuh.
    3. Kemudian ikut step ke 4 dibawah.

    Menggunakan food processor:

    1. Masukkan tepung dan marjerin sejuk kedalam food processor.
    2. Blend sampai teksturnya menjadi seolah- olah pasir basah
    3. Kemudian blend lagi dan tambah semua air sejuk tadi. Blend sampai adunan menjadi doh.
    4. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian yang anda nak. Saya bahgikan 2 sahaja sebab saya nak buat dua sahaja pie.
    5. Sejukkan dalam fridge selama 30 minit (atau dalam freezer 10 minutes kalau nak cepat)
    6. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius.
    7. Canai doh setebal 1/8 inci
    8. Pastikan doh dicanai besar sedikit dari saiz bekas pie.
    9. Kemudian, penuhkan bekas pie dengan doh yang dah dicanai tadi, trim yang mana lebih tu.
    10. Pre-baked pie crust tu dulu selama 15 minutes dengan mengalaskan atas crust dengan kerajang timah atau baking paper kemudian penuhkan dengan pemberat (saya guna kacang soya yang memang dah berkali-kali saya guna khas untuk tujuan prebake pie crust ni. Boleh ganti dengan beras atau apa-apa kacang) ini untuk mengelakkan crust dari menggelembung.
    11. Bila keadaan pie crust tu dah dikeluarkan, bolehlah letak filling kalau nak buat pie yang kena bakar semula dalam oven( contohnya apple pie).PERINGKAT  INI DINAMAKAN PRE BAKED PIE CRUST. 

    Lemon Curd 
    Bahan-bahan
    •  Parutan dari 3 biji kulit lemon (lemon zest)
    • 1 1/2 cawan gula kasar ( boleh kurangkan kepada 1 cawan kalau nak kurangkan manis)
    • 4 biji telur (gred b)
    • 6 sudu besar unsalted butter ( saya guna Anchor)
    • 1/2 cawan jus lemon (biasanya 3 biji lemon dapat lebih kurang 1/2 cawanlah jus dia)
    • 1/8 sudu kecil garam

    Cara-cara :
    1. Masukkan semua bahan dalam food processor atau blender.
    2. Kisar sampai benar2 hancur segala benda dalam tu.
    3. Tuangkan ke dalam sauce pan atau periuk, masakkan atas api perlahan.
    4. Sentiasa kacau campuran tadi selama 10 minit.
    5. Bila kita gariskan tangan pada spatula and ada garisan yang ditinggalkan, maknanya , lemon curd tu dah sedia.
    6. Kalau ada ketul2, tapis .
    7. Biarkan sejuk  ke suhu bilik dahulu sebelum masukkan dalam bekas dan simpan dalam peti ais. Kalau peti ais elok, biasanya tahan sampai sebulan.

    Bahan untuk Meringue


    Meringue (Boleh digandakan jika suka meringue yang lebih tinggi)
    Bahan-bahan :
    • 1 biji telur putih
    • 1/2 sudu teh esen vanilla
    • 1/4 cawan gula kaster
    Cara-cara :

    1. Pukul putih telur dengan mixer pada kelajuan sederhana sehingga berbuih,
    2. Masukkan gula kaster sedikit demi sidikit dengan penuh kasih sayang ke dalam putih telur sambil mixer berjalan.
    3. Teruskan memutar sampai putih telur benar-benar kembang dan pejal(rajah 1).
    4. Masukkan esen Vanilla.


    rajah 1


    Lemon Meringue Pie
    Bahan-bahan :
    • 1 Pre-baked pie crust
    • 1/2 cawan Lemon Curd
    •  Meringue dari resepi di atas.

    Cara-cara :
    1. Tuangkan lemon curd ke dalam pre-baked pie crust.


    2. Limpahkan meringue keatas lemon meringue tadi.


    3. Kemaskan skit2, atau boleh letak dalam piping bag dan pipe kan cantik2.

    4. Bakar dalam dalam oven (api atas sahaja, suhu 250 darjah celcius ) selama 5- 10 minit, ikut sebanyak mana kesan hangus yang anda nak pada pie anda.


    5. Sejukkan di dalam peti paling kurang 4 jam.
    6. Hidang dan makan.
























    1 comment:

    1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
      Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

      Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

      ReplyDelete

    Tuesday, 17 June 2014

    Lemon Meringue Pie (Pai Lemon Mirang)


    Assalamualaikum dan selamat berbahagia semuanya. Sebelum ni, saya dah pernah buat entri pasal cara-cara nak buat basic pie crust. Dalam entri tu, saya cakap saya nak buat 2 jenis pie. Okay, salah satu dari pie yang saya nak buat adalah Lemon Meringue Pie ni. Pie ni rasa dia agak fresh sebab ada rasa lemon tu. 

    Lemon Meringue Pie ni sebenarnya takdelah susah mana nak buat kalau kita dah sediakan lemon curd awal-awal, sebab lemon curd which is the main ingredient dalam pie ni memerlukan masa sebelum boleh terus dipakai. 



    Seperti mana yang saya maklumkan, resepi untuk pastry saya dah buat sebelum ni, begitu juga dengan lemon curd,  jadi kalau nak tengok step by step punya instruction, klik sini (untuk resepi pie crust) dan sini (untuk resepi lemon curd). walau bagaimanapun saya akan senaraikan juga bahan-bahan dan instruction untuk entri kali ni. 

    Pie Crust 
    Bahan-bahan :
  • 1/2 cawan marjerin ( sejukkan dan potong kecil2)
  • 1 2/3 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan air sejuk (ice cold water)
  • Guna Tangan:

    1. Gaulkan tepung dengan marjerin sejuk menggunakan hujung jari sehingga adunan menjuadi seolah-olah pasir basah(kalau ada kepingan marjerin yg tak hancur skit2 takpe)
    2. Masukkan air dan bentukkan kepada doh, tapi jangan terlampau beriya-iya, cukup sekadar membentu doh. Kalau diuli terlalu lama, marjerin akan cair dan kita takkan dapat pastry yang rapuh.
    3. Kemudian ikut step ke 4 dibawah.

    Menggunakan food processor:

    1. Masukkan tepung dan marjerin sejuk kedalam food processor.
    2. Blend sampai teksturnya menjadi seolah- olah pasir basah
    3. Kemudian blend lagi dan tambah semua air sejuk tadi. Blend sampai adunan menjadi doh.
    4. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian yang anda nak. Saya bahgikan 2 sahaja sebab saya nak buat dua sahaja pie.
    5. Sejukkan dalam fridge selama 30 minit (atau dalam freezer 10 minutes kalau nak cepat)
    6. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius.
    7. Canai doh setebal 1/8 inci
    8. Pastikan doh dicanai besar sedikit dari saiz bekas pie.
    9. Kemudian, penuhkan bekas pie dengan doh yang dah dicanai tadi, trim yang mana lebih tu.
    10. Pre-baked pie crust tu dulu selama 15 minutes dengan mengalaskan atas crust dengan kerajang timah atau baking paper kemudian penuhkan dengan pemberat (saya guna kacang soya yang memang dah berkali-kali saya guna khas untuk tujuan prebake pie crust ni. Boleh ganti dengan beras atau apa-apa kacang) ini untuk mengelakkan crust dari menggelembung.
    11. Bila keadaan pie crust tu dah dikeluarkan, bolehlah letak filling kalau nak buat pie yang kena bakar semula dalam oven( contohnya apple pie).PERINGKAT  INI DINAMAKAN PRE BAKED PIE CRUST. 

    Lemon Curd 
    Bahan-bahan
    •  Parutan dari 3 biji kulit lemon (lemon zest)
    • 1 1/2 cawan gula kasar ( boleh kurangkan kepada 1 cawan kalau nak kurangkan manis)
    • 4 biji telur (gred b)
    • 6 sudu besar unsalted butter ( saya guna Anchor)
    • 1/2 cawan jus lemon (biasanya 3 biji lemon dapat lebih kurang 1/2 cawanlah jus dia)
    • 1/8 sudu kecil garam

    Cara-cara :
    1. Masukkan semua bahan dalam food processor atau blender.
    2. Kisar sampai benar2 hancur segala benda dalam tu.
    3. Tuangkan ke dalam sauce pan atau periuk, masakkan atas api perlahan.
    4. Sentiasa kacau campuran tadi selama 10 minit.
    5. Bila kita gariskan tangan pada spatula and ada garisan yang ditinggalkan, maknanya , lemon curd tu dah sedia.
    6. Kalau ada ketul2, tapis .
    7. Biarkan sejuk  ke suhu bilik dahulu sebelum masukkan dalam bekas dan simpan dalam peti ais. Kalau peti ais elok, biasanya tahan sampai sebulan.

    Bahan untuk Meringue


    Meringue (Boleh digandakan jika suka meringue yang lebih tinggi)
    Bahan-bahan :
    • 1 biji telur putih
    • 1/2 sudu teh esen vanilla
    • 1/4 cawan gula kaster
    Cara-cara :

    1. Pukul putih telur dengan mixer pada kelajuan sederhana sehingga berbuih,
    2. Masukkan gula kaster sedikit demi sidikit dengan penuh kasih sayang ke dalam putih telur sambil mixer berjalan.
    3. Teruskan memutar sampai putih telur benar-benar kembang dan pejal(rajah 1).
    4. Masukkan esen Vanilla.


    rajah 1


    Lemon Meringue Pie
    Bahan-bahan :
    • 1 Pre-baked pie crust
    • 1/2 cawan Lemon Curd
    •  Meringue dari resepi di atas.

    Cara-cara :
    1. Tuangkan lemon curd ke dalam pre-baked pie crust.


    2. Limpahkan meringue keatas lemon meringue tadi.


    3. Kemaskan skit2, atau boleh letak dalam piping bag dan pipe kan cantik2.

    4. Bakar dalam dalam oven (api atas sahaja, suhu 250 darjah celcius ) selama 5- 10 minit, ikut sebanyak mana kesan hangus yang anda nak pada pie anda.


    5. Sejukkan di dalam peti paling kurang 4 jam.
    6. Hidang dan makan.
























    1 comment:

    1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
      Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

      Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

      ReplyDelete