Saturday, 14 June 2014

Peanut Butter Cheesecake




Setelah hampir setahun tak check langsung blog, hari ni adalah hari yang kedua selepas semalam saya nak update resepi baru. Hari saya nak share resepi cheesecake. sebenarnya cheesecake yang ni saya dah dua kali buat, kali pertama dulu, buat separuh adunan je dan alhamdulilah menjadi dan ramai orang makan. Akak saya cakap, kalau buat cheesecake, jangan risau, orang memang makan. Lainlah kalau saya buat cookies/ cake yg jarang2 orang malaysia buat, memang kadang-kadang tu, saya soranglah yang habiskan. kadang-kadang tu sampai 2-3 minggu barulah habis, tu pun sebab saya yang habiskan. haha.mana tak "sihat" bak kata orang tua-tua.
 
 
 

Berbalik kepada resepi cheesecake ni, sebenarnya, saya jumpa resepi masa tengah tengok video Nigella lawson kat You Tube. Yang menarik perhatian saya, resepi dia ni cuma guna 2 buku cream cheese 250 gm je and  it could be served for a quite big crowd Ihttp://www.bbc.co.uk/food/recipes/chocolate_peanut_butter_74370



'd say. Selalunya kalau tengok video-video mat salleh yang lain, diorang letak cream cheese yg 250gm tu 4-5 buku. Jadi setelah menonton video dia tu 5-6 kali saya tengok cara dia buat, dan saya ambil resepi dia cuma saya olah skit-skit. kalau nak tengok resepi asal dia boleh klik ke link ni :


Jadi, mari kita tengok resepi yang saya dah ubah skit ni plak.

Bahan-bahan :

     
Untuk Crust :

  • 2 paket oreo (saya guna double bonding pack sebab tu je yang saya ada)
  • 1/4 blok unsalted butter (cairkan)

Untuk Cheesecake Filling

  • 500 gm Cream Cheese ( I used Tatura Brand)
  • 3 biji telur ( resepi asal guna 3 biji kuning telur + 3 biji telur)
  • 1 cawan Yoghurt Greek/ Krim Masam ( Kalau guna yoghurt biasa pun boleh)
  • 1 cawan gula  kaster (boleh kurangkan kalau tak suka manis sangat)
  • 1 cawan peanut butter
Untuk Chocolate Topping
  • 250 gm dark compound chocolate/ milk chocolate/cooking chocolate
  • 1/2 cawan/ 125ml whipping cream (saya guna non dairy punya tapi kalau dapat yg dairy lagi bagus sebab lagi sedap)
Sediakan spring-form/ detachable cake pan 8/ 9 inci. (saya guna 9 inci)

Sekarang ni, kita tengok pulak cara-cara nak buatnya :

  1. Mula-mula panaskan oven 160 darjah celcius dulu.
  2. Then buat crust dia. Campurklan kesemua biskut oreo tu ngan butter yang dah cair tu dalam food processor. Then blendkan  sampai biskut tu hancur and sebati ngan butter tu. tekstur dia akan jadi macam pasir basah. (kalau takde food processor, hancurkan dulu biskut tu, tak kisah lah macam mana. guna blender kering or buat macam saya biasa buat, letak dalam plastik yang tebal skit n muat utk sumbat semua biskut, then tutup plastik tu. Pastu ketuk-ketuk plastik tu guna bagaian belakang kuali. Ketuk sampai betul2 hancur)
  3. Pastu tekan-tekan campuran tadi sampai penuh cake pan tu macam gamb kat bawah ni.
  4. Pastu, dalam food processor yang sama, masukkan semua bahan untuk filing cheesecake tu, blend sampai sebati dan tuang atas crust tadi.   
  5. Bakar dalam oven selama 1 jam. 
  6. Dah siap bakar, biarkan kek sejuk dalam oven 2-3 jam.
  7. Pastu buat filling dengan hiriskan coklat tu halus-halus, then panaskan krim dalam microwave(high selama 30 saaat-1 minute) atau dalam kuali (tapi pastikan jangan sampai mendidih). Pastu masukkan hirisan coklat tadi dalam krim yang dah panas tu. Biarkan 1 mini , pastu kacau sampai coklat tu betul2 sebati ngan krim. 
  8. Tuang coklat topping tu atas cheesecake yang dah capai suhu bilik tu then bekukan at least 8 jam atau semalaman lagi bagus. 
  9. Hidang dan enjoy.




Sedap dimakan sejuk2







No comments:

Post a Comment

Saturday, 14 June 2014

Peanut Butter Cheesecake




Setelah hampir setahun tak check langsung blog, hari ni adalah hari yang kedua selepas semalam saya nak update resepi baru. Hari saya nak share resepi cheesecake. sebenarnya cheesecake yang ni saya dah dua kali buat, kali pertama dulu, buat separuh adunan je dan alhamdulilah menjadi dan ramai orang makan. Akak saya cakap, kalau buat cheesecake, jangan risau, orang memang makan. Lainlah kalau saya buat cookies/ cake yg jarang2 orang malaysia buat, memang kadang-kadang tu, saya soranglah yang habiskan. kadang-kadang tu sampai 2-3 minggu barulah habis, tu pun sebab saya yang habiskan. haha.mana tak "sihat" bak kata orang tua-tua.
 
 
 

Berbalik kepada resepi cheesecake ni, sebenarnya, saya jumpa resepi masa tengah tengok video Nigella lawson kat You Tube. Yang menarik perhatian saya, resepi dia ni cuma guna 2 buku cream cheese 250 gm je and  it could be served for a quite big crowd Ihttp://www.bbc.co.uk/food/recipes/chocolate_peanut_butter_74370



'd say. Selalunya kalau tengok video-video mat salleh yang lain, diorang letak cream cheese yg 250gm tu 4-5 buku. Jadi setelah menonton video dia tu 5-6 kali saya tengok cara dia buat, dan saya ambil resepi dia cuma saya olah skit-skit. kalau nak tengok resepi asal dia boleh klik ke link ni :


Jadi, mari kita tengok resepi yang saya dah ubah skit ni plak.

Bahan-bahan :

     
Untuk Crust :

  • 2 paket oreo (saya guna double bonding pack sebab tu je yang saya ada)
  • 1/4 blok unsalted butter (cairkan)

Untuk Cheesecake Filling

  • 500 gm Cream Cheese ( I used Tatura Brand)
  • 3 biji telur ( resepi asal guna 3 biji kuning telur + 3 biji telur)
  • 1 cawan Yoghurt Greek/ Krim Masam ( Kalau guna yoghurt biasa pun boleh)
  • 1 cawan gula  kaster (boleh kurangkan kalau tak suka manis sangat)
  • 1 cawan peanut butter
Untuk Chocolate Topping
  • 250 gm dark compound chocolate/ milk chocolate/cooking chocolate
  • 1/2 cawan/ 125ml whipping cream (saya guna non dairy punya tapi kalau dapat yg dairy lagi bagus sebab lagi sedap)
Sediakan spring-form/ detachable cake pan 8/ 9 inci. (saya guna 9 inci)

Sekarang ni, kita tengok pulak cara-cara nak buatnya :

  1. Mula-mula panaskan oven 160 darjah celcius dulu.
  2. Then buat crust dia. Campurklan kesemua biskut oreo tu ngan butter yang dah cair tu dalam food processor. Then blendkan  sampai biskut tu hancur and sebati ngan butter tu. tekstur dia akan jadi macam pasir basah. (kalau takde food processor, hancurkan dulu biskut tu, tak kisah lah macam mana. guna blender kering or buat macam saya biasa buat, letak dalam plastik yang tebal skit n muat utk sumbat semua biskut, then tutup plastik tu. Pastu ketuk-ketuk plastik tu guna bagaian belakang kuali. Ketuk sampai betul2 hancur)
  3. Pastu tekan-tekan campuran tadi sampai penuh cake pan tu macam gamb kat bawah ni.
  4. Pastu, dalam food processor yang sama, masukkan semua bahan untuk filing cheesecake tu, blend sampai sebati dan tuang atas crust tadi.   
  5. Bakar dalam oven selama 1 jam. 
  6. Dah siap bakar, biarkan kek sejuk dalam oven 2-3 jam.
  7. Pastu buat filling dengan hiriskan coklat tu halus-halus, then panaskan krim dalam microwave(high selama 30 saaat-1 minute) atau dalam kuali (tapi pastikan jangan sampai mendidih). Pastu masukkan hirisan coklat tadi dalam krim yang dah panas tu. Biarkan 1 mini , pastu kacau sampai coklat tu betul2 sebati ngan krim. 
  8. Tuang coklat topping tu atas cheesecake yang dah capai suhu bilik tu then bekukan at least 8 jam atau semalaman lagi bagus. 
  9. Hidang dan enjoy.




Sedap dimakan sejuk2







No comments:

Post a Comment