Monday, 16 June 2014

Peanut Butter Thumbprint Cookies with Ganache Filling ( Biskut Cap Jari Mentega Kacang dengan Inti Ganache)



Assalamualikum dan selamat berbahagia kepada semua. Baru-baru ni abang saya ada beri sebekas mentega kacang, tapi dah nk dekat tarikh expired.Adalah nak dekat 1 kilo. Jadi saya pun tak tau nak buat mende ngan peanut butter yg banyak ni sebab orang rumah tak makan sangat peanut butter ni. Jadi saya pun google-google skit dekat google chrome, jumpa lah resepi peanut butter cookies ni. Saya jumpa resepi ni di laman web Martha Stewart. Seperti yang kita sedia maklum, resepi Martha ni mudah-mudah dan make sense lah jugak kalau nak masak dalam dapur Malaysia ni. 


Tapi sebelum saya buat cookies ni, saya baca review dari bakers2 yang dah penah buat and mostly bagi rating yang tinggi sebab diorang kata memang marvelous. Tekstur biskut ni crumbly and tak rangup. Dia macam moist2 macam tu. Mak saya kata kalau nak kasi rangup, kurangkan skit peanut butter dia. And lagi satu, kalau kita nak beli peanut butter ni, elok kita tengok kandungan dia. Selalunya pakai yang kurang gula lagi bagus sebab kita boleh adjust tahap kemanisan biskut kita tu sendiri. 




Kat sini saya nak kongsi resepi biskut ni yang saya dah ubah skit. (skit je), memandangkan saya pakai apa yang sedia ada tapi kalau nak tengok resepi asal, boleh lah klik ke link ni Martha's Thumbprint Peanut Butter Cookies . Tapi dalam resepi ni Martha guna Jelly, tapi saya ganti gan ganache. 



Resepi  : Adapted from Martha Stewart's Peanut Butter and Jelly Thumbprint 

Bahan-bahan

  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh baking soda
  • 3/4 cawan Crunchy Peanut Butter (Peanut Butter yang ada biji2 kacang dalam dia tu)
  • 1/2 cawan marjerin (saya guna Daisy)
  • 1/3 cawan gula kaster
  • 1/3 cawan gula perang
  • 1 biji telur 
  • 1 sudu teh vanilla ( saya terlupa nak letak)
  • 1/2 cawan Chocolate Ganache (klik untuk resepi)
Cara-Cara
1. Panaskan oven terliebih dahulu pada suhu 180 darjah celsius
2. Kacau gula perang, gula kaster ,peanut butter dan marjerin sampai sebati. 


3. Kemudian masukkan telur dan vanilla.
4. Masukkan tepung, baking soda ,dan baking powder bersama dan kacau sehingga sebati.



5. Bulatkkan adunan tadi sebesar buah anggur lebih kurang.


6. Susun dalam talam dan bakar 10 minit.
7. Keluarkan , kemudian tekankan tengah-tengah cookies tadi dengan jari ( saya guna belakang pisau sebab besar skit) untuk membentuk cap jari/ lubang kat tengah2 biskut tu. 


8. Sambung bakar dalam 10 minit lagi tau kalau nak garing lagi tambah dalam 2-3 minit.
9. Biarkan sejuk, kemudian letakkan Ganache  kat tengah2 biskut tu.


10. Hidang dan makan. 
























No comments:

Post a Comment

Monday, 16 June 2014

Peanut Butter Thumbprint Cookies with Ganache Filling ( Biskut Cap Jari Mentega Kacang dengan Inti Ganache)



Assalamualikum dan selamat berbahagia kepada semua. Baru-baru ni abang saya ada beri sebekas mentega kacang, tapi dah nk dekat tarikh expired.Adalah nak dekat 1 kilo. Jadi saya pun tak tau nak buat mende ngan peanut butter yg banyak ni sebab orang rumah tak makan sangat peanut butter ni. Jadi saya pun google-google skit dekat google chrome, jumpa lah resepi peanut butter cookies ni. Saya jumpa resepi ni di laman web Martha Stewart. Seperti yang kita sedia maklum, resepi Martha ni mudah-mudah dan make sense lah jugak kalau nak masak dalam dapur Malaysia ni. 


Tapi sebelum saya buat cookies ni, saya baca review dari bakers2 yang dah penah buat and mostly bagi rating yang tinggi sebab diorang kata memang marvelous. Tekstur biskut ni crumbly and tak rangup. Dia macam moist2 macam tu. Mak saya kata kalau nak kasi rangup, kurangkan skit peanut butter dia. And lagi satu, kalau kita nak beli peanut butter ni, elok kita tengok kandungan dia. Selalunya pakai yang kurang gula lagi bagus sebab kita boleh adjust tahap kemanisan biskut kita tu sendiri. 




Kat sini saya nak kongsi resepi biskut ni yang saya dah ubah skit. (skit je), memandangkan saya pakai apa yang sedia ada tapi kalau nak tengok resepi asal, boleh lah klik ke link ni Martha's Thumbprint Peanut Butter Cookies . Tapi dalam resepi ni Martha guna Jelly, tapi saya ganti gan ganache. 



Resepi  : Adapted from Martha Stewart's Peanut Butter and Jelly Thumbprint 

Bahan-bahan

  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh baking soda
  • 3/4 cawan Crunchy Peanut Butter (Peanut Butter yang ada biji2 kacang dalam dia tu)
  • 1/2 cawan marjerin (saya guna Daisy)
  • 1/3 cawan gula kaster
  • 1/3 cawan gula perang
  • 1 biji telur 
  • 1 sudu teh vanilla ( saya terlupa nak letak)
  • 1/2 cawan Chocolate Ganache (klik untuk resepi)
Cara-Cara
1. Panaskan oven terliebih dahulu pada suhu 180 darjah celsius
2. Kacau gula perang, gula kaster ,peanut butter dan marjerin sampai sebati. 


3. Kemudian masukkan telur dan vanilla.
4. Masukkan tepung, baking soda ,dan baking powder bersama dan kacau sehingga sebati.



5. Bulatkkan adunan tadi sebesar buah anggur lebih kurang.


6. Susun dalam talam dan bakar 10 minit.
7. Keluarkan , kemudian tekankan tengah-tengah cookies tadi dengan jari ( saya guna belakang pisau sebab besar skit) untuk membentuk cap jari/ lubang kat tengah2 biskut tu. 


8. Sambung bakar dalam 10 minit lagi tau kalau nak garing lagi tambah dalam 2-3 minit.
9. Biarkan sejuk, kemudian letakkan Ganache  kat tengah2 biskut tu.


10. Hidang dan makan. 
























No comments:

Post a Comment