Friday, 13 June 2014

Kailan Ikan Masin



Kailan Ikan masin, siapa yang tak suka? Masakan ni memang menjadi kegemaran saya kalau pergi ke kedai makan masakan panas. Selalunya order nasi kosong, ayam kunyit, tomyam dan kailan ikan masin ni. Sedap sangatlah. Sayur kailan ni lain macam sedap dia. Kailan ni rangup pastu yg paling best tak pahit macam sawi. Tengah-tengah makan kadang2 terfkir gak, camnalah ye kalau nak buat sendiri kailan ikan masin ni. Tapi aritu kebetelun ada ikan masin yg dah siap goreng, saya pun terus terfikir nak buat kailan iukan masin ni.







Okay, long story short, ini bahan2 yang diperlukan utk buat kailan ikan masin ni


  • 2 / ikut suka ketul ikan masin dah goreng, (hancur2 kan)
  • 2 sudu besar minyak bijan
  • 2 sudu besar sos ikan (x letak pun takpe)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 ulas bawang putih (cencang)
  • air secukupnya kalau nak kasi berkuah
  • kailan 500 gm
    garam secukupnya


Bahan utama, Kailan 


(Dari kiri) Sos Ikan, Minyak Bijan, Sos Tiram,  Pre-cooked Ikan masin





Cara-caranya

1. Tumis bawang putih dengan minyak bijan sampai naik  
    bau.

2. Masukkan ikan masin, kacau2 skit.




3. Masukkan sos ikan n sos tiram, kasi menggelegak skit, 

    pastu letak air skit.

4.Then, masukkan kailan, masak sampai lembut lembut 

   skit.rasa, skit, kalau tak masin baru letak garam.



5. Hidang 







No comments:

Post a Comment

Friday, 13 June 2014

Kailan Ikan Masin



Kailan Ikan masin, siapa yang tak suka? Masakan ni memang menjadi kegemaran saya kalau pergi ke kedai makan masakan panas. Selalunya order nasi kosong, ayam kunyit, tomyam dan kailan ikan masin ni. Sedap sangatlah. Sayur kailan ni lain macam sedap dia. Kailan ni rangup pastu yg paling best tak pahit macam sawi. Tengah-tengah makan kadang2 terfkir gak, camnalah ye kalau nak buat sendiri kailan ikan masin ni. Tapi aritu kebetelun ada ikan masin yg dah siap goreng, saya pun terus terfikir nak buat kailan iukan masin ni.







Okay, long story short, ini bahan2 yang diperlukan utk buat kailan ikan masin ni


  • 2 / ikut suka ketul ikan masin dah goreng, (hancur2 kan)
  • 2 sudu besar minyak bijan
  • 2 sudu besar sos ikan (x letak pun takpe)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 ulas bawang putih (cencang)
  • air secukupnya kalau nak kasi berkuah
  • kailan 500 gm
    garam secukupnya


Bahan utama, Kailan 


(Dari kiri) Sos Ikan, Minyak Bijan, Sos Tiram,  Pre-cooked Ikan masin





Cara-caranya

1. Tumis bawang putih dengan minyak bijan sampai naik  
    bau.

2. Masukkan ikan masin, kacau2 skit.




3. Masukkan sos ikan n sos tiram, kasi menggelegak skit, 

    pastu letak air skit.

4.Then, masukkan kailan, masak sampai lembut lembut 

   skit.rasa, skit, kalau tak masin baru letak garam.



5. Hidang 







No comments:

Post a Comment