Sunday, 15 June 2014

Chocolate Ganache

Assalamulaikum dan selamat berbahagia semua. Hari saya akan berkongsi resepi tentang cara-cara nak buat ganache mudah. Chocolate ganache menjadi kegemaran semua orang terutama sekali kanak-kanak. Anak-anak sedara saya semua suka sangat kalau saya buat kek atau cookies yg ada ganache. Selalunya tak semua sempat merasa yang tua-tua dalam rumah saya sebab yang kecik-kecik ni makan habis semua. 





Untuk Ganache ni banyak jenis resepi yang kita boleh jumapa kat internet,. ada yang letak cofee granules lah, nescafe lah. Tapi kat sini saya akan kongsi resepi ganache yang senang dan saya selalu guna. Hanya dua bahan je.




Bahan-bahan

  • 1/2 cawan / 125 ml  dairy whipping cream( saya guna jenama Anchor)
  • 250 gm dark chocolate (boleh jugak guna milk chocolate atau cooking chocolate, cuma saya suka rasa dark chocolate ni)
Cara-cara
1. Hiris halus-halus chocolate ganache tu dulu
2. Pastu panas kan cream tu dalam microwave on high for 30-60 second (atau panaskan dalam periuk tapi jangan sampai mengelegak, cukup sekadar panaskan krim tu.
3. Masukkan hirisan coklat dalam cream panas tu dan biarkan seminit dua.



4. Pastu kacau sampai sebati.



5. Guna terus atau sejukkan




No comments:

Post a Comment

Sunday, 15 June 2014

Chocolate Ganache

Assalamulaikum dan selamat berbahagia semua. Hari saya akan berkongsi resepi tentang cara-cara nak buat ganache mudah. Chocolate ganache menjadi kegemaran semua orang terutama sekali kanak-kanak. Anak-anak sedara saya semua suka sangat kalau saya buat kek atau cookies yg ada ganache. Selalunya tak semua sempat merasa yang tua-tua dalam rumah saya sebab yang kecik-kecik ni makan habis semua. 





Untuk Ganache ni banyak jenis resepi yang kita boleh jumapa kat internet,. ada yang letak cofee granules lah, nescafe lah. Tapi kat sini saya akan kongsi resepi ganache yang senang dan saya selalu guna. Hanya dua bahan je.




Bahan-bahan

  • 1/2 cawan / 125 ml  dairy whipping cream( saya guna jenama Anchor)
  • 250 gm dark chocolate (boleh jugak guna milk chocolate atau cooking chocolate, cuma saya suka rasa dark chocolate ni)
Cara-cara
1. Hiris halus-halus chocolate ganache tu dulu
2. Pastu panas kan cream tu dalam microwave on high for 30-60 second (atau panaskan dalam periuk tapi jangan sampai mengelegak, cukup sekadar panaskan krim tu.
3. Masukkan hirisan coklat dalam cream panas tu dan biarkan seminit dua.



4. Pastu kacau sampai sebati.



5. Guna terus atau sejukkan




No comments:

Post a Comment