Nak buat kek ni agak leceh, tapi hasil sangat memberangsangkan |
Rase lebih kurang macam Chocolate Indulgance. |
Bahan-bahan
Untuk Kek
- 1 1/2 cawan gula castor ( resepi asal 2 cawan)
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecik soda bikarbonat (baking soda)
- 1/2 sudu kecik baking powder
- 3/4 cawan serbuk koko ( boleh juga guna serbuk dark chocolate atau dutch processed cocoa)
- 1 Cawan susu yg dicampur satu besar sudu cuka dan direhatkan 5 minit sebelum pakai.
- 2 biji telur gred b
- 1 cawan air dicampur sesudu kecil serbuk nescafe ke indocafe ke atau ape je lah yg sejenis
- 2/3 cawan minyak masak (yang belum digunakan).
Untuk meringue frosting/icing ( Electric mixer is a need in making this frosting)
- 2 biji putih telur
- 1 cawan gula
- 1/4 cawan air
- 2 sudu besar madu
- 1/4 cawan gula icing
- 1/2 cawan kacang pecan/hazelnut/almond/ atau apa2 kacang kegemaran anda
Untuk Chocolate Mouse
- 1 cawan cream cheese (1 paket 250gm)
- 1 cawan non-dairy whipping cream
- 1/2 cawan gula icing
- 1sudu besar serbuk coklat dilarutkan dalam 1 sudu besar air kosong.
Chocolate Ganache
- 150 gm chocolate masakan
- 1/4 cawan non-dairy whipping cream
- 2 sudu besar mentega
Cara-cara
Kek
- Satukan semua bahan kering.
- Satukan semua bahan basah
- Satukan bahan basah dan bahan kering samapi sebati ( Jangan terlebih pukul atau kek akan menjadi sangat keras)
- Tuangkan kedalam 3 talam pembakar berasingan berukuran 8 inci dan bakar selama 25 -30 minit dalam oven yg telah dipanaskan selama 1/2 jam.(Kalau talam pembakar tak banyak, masukkan kesemua adunan dan panjangkan masa membakar. Namun dengan cara ini, kita perlu potong kek ini kepada 3 bahagian yg sama rata setelah masak)
- Pastikan benar-benar disuhu bilik sebelum disapu dengan frosting
Meringue Icing
- Masakkan gula bersama air dan madu hingga mendidih kira-ira 5 minit.
- Sementara menantikan sirap gula mendidih, putarkan putih telur sampai kembang kaw-kaw.
- Setelah 5 minit, tuang perlahan-lahan sirap gula tadi kedalam putih telur sambil putar mixer dalam kelajuan perlahan.
- Setelah habis kesemua sirap gula dituang, masukkan gula icing dan putar pada kelajuan tinggi selama 7-8 minit.
- Setelah kembang, masukkan kekacang dan gaul menggunakan sudu atau spatula.
- Sedia digunakan
Chocolate Mousse (Dibancuh setelah kek disapukan meringue icing dan kek tadi disejukkan dalam fridge selama 10 minit)
- Pukul semua bahan dengan kelajuan perlahan hingga sebati.
- Setelah sebati, putar dengan kelajuan tinggi sampai mousse agak pejal ( Jangan terlebih pukul atau akan jadi macam saya. Krim tu saya terlebih pukul dan menjadi cair dan saya bekukan dan buat ice cream je la....nasib baik sedap)
- Sedia untuk digunakan.
Chocolate Ganache
- Hiris Coklat masakan halus2 dan letak dalam satu mangkuk.
- Panaskan non-dairy whipping krim hingga mendidih.
- Setelah mendidih, tuangkan keatas coklat yg dihiris tadi dan kacau sehingga benar2 sebati.
- Masukkan mentega dan kacau hingga sebati.
- Sejukkan sebelum dituang atas kek.
Penyediaan Kek.
- Bagi setiap lapisan kek sapukan dengan Meringue frosting dan sejukkan dalam fridge selama 5-10 minit.
- Setelah meringue frosting agak mengeras, sapukan chocolate Mousse dan lapik dengan lapisan kek yg lain.
- Ulang langkah dua sehingga kelapisan kek terakhir.
- Ratakan Mousse disekeliling kek dan sejukkan 15 minit.
- Setelah 15 minit keluarkan dan tuang chocolate ganache tadi.
- Hidangkan....
No comments:
Post a Comment