Thursday, 10 November 2011

Double Frosting Chocolate Mousse Cake

Sempena Raya Haji tahun 2011 ni , saya berchadang nak buat kek la memandangkan semua orang balik ke kampung kecuali adik bongsu sebab cikgu tak kasi balk katanya.Nanti kalu blk tak stadi pulak katenye.Setelah terpikir-pikir nak buat kek ape, akhirnya dapat gak idea nak wat ape dan inilah hasil dia...( maaf, lupa nak ambik gambik gambar kek setelah dipotong)


Nak buat kek ni agak leceh, tapi hasil sangat memberangsangkan

Rase lebih kurang macam Chocolate Indulgance.



































Bahan-bahan

Untuk Kek
  • 1 1/2 cawan gula  castor ( resepi asal 2 cawan)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecik soda bikarbonat (baking soda)
  • 1/2 sudu kecik baking powder
  • 3/4 cawan serbuk koko ( boleh juga guna serbuk dark chocolate atau dutch processed cocoa) 
  • 1 Cawan susu yg dicampur satu besar sudu cuka dan direhatkan 5 minit sebelum pakai.
  • 2 biji telur gred b
  • 1 cawan air dicampur sesudu kecil serbuk nescafe ke indocafe ke atau ape je lah yg sejenis
  • 2/3 cawan minyak masak (yang belum digunakan).

Untuk meringue frosting/icing ( Electric mixer is a need in making this frosting)
  • 2 biji putih telur
  • 1 cawan gula
  • 1/4 cawan air
  • 2 sudu besar madu
  • 1/4 cawan gula icing
  • 1/2 cawan kacang pecan/hazelnut/almond/ atau apa2 kacang kegemaran anda
Untuk Chocolate Mouse
  • 1 cawan cream cheese (1 paket 250gm)
  • 1 cawan non-dairy whipping cream
  • 1/2 cawan gula icing
  • 1sudu besar serbuk coklat dilarutkan dalam 1 sudu besar air kosong.
Chocolate Ganache
  • 150 gm chocolate masakan
  • 1/4 cawan non-dairy whipping cream
  • 2 sudu besar mentega
Cara-cara

Kek
  1. Satukan semua bahan kering.
  2. Satukan semua bahan basah
  3. Satukan bahan basah dan bahan kering samapi sebati ( Jangan terlebih pukul atau kek akan menjadi sangat keras)
  4. Tuangkan kedalam 3 talam pembakar berasingan berukuran 8 inci dan bakar selama 25 -30 minit dalam oven yg telah dipanaskan selama 1/2 jam.(Kalau talam pembakar tak banyak, masukkan kesemua adunan dan panjangkan masa membakar. Namun dengan cara ini, kita perlu potong kek ini kepada 3 bahagian yg sama rata setelah masak)
  5. Pastikan benar-benar disuhu bilik sebelum disapu dengan frosting
Meringue Icing
  1. Masakkan gula bersama air dan madu hingga mendidih kira-ira 5 minit.
  2. Sementara menantikan sirap gula mendidih, putarkan putih telur sampai kembang kaw-kaw.
  3. Setelah 5 minit, tuang perlahan-lahan sirap gula tadi kedalam putih telur sambil putar mixer dalam kelajuan perlahan.
  4. Setelah habis kesemua sirap gula dituang, masukkan gula icing dan putar pada kelajuan tinggi selama 7-8 minit.
  5. Setelah kembang, masukkan kekacang dan gaul menggunakan sudu atau spatula.
  6. Sedia digunakan
Chocolate Mousse (Dibancuh setelah kek disapukan meringue icing dan kek tadi disejukkan dalam fridge selama 10 minit)
  1. Pukul semua bahan dengan kelajuan perlahan hingga sebati.
  2. Setelah sebati, putar dengan kelajuan tinggi sampai mousse agak pejal ( Jangan terlebih pukul atau akan jadi macam saya. Krim tu saya terlebih pukul dan menjadi cair dan saya bekukan dan buat ice cream je la....nasib baik sedap)
  3. Sedia untuk digunakan.
Chocolate Ganache
  1. Hiris Coklat masakan halus2 dan letak dalam satu mangkuk.
  2. Panaskan non-dairy whipping krim hingga mendidih.
  3. Setelah mendidih, tuangkan keatas coklat yg dihiris tadi dan kacau sehingga benar2 sebati.
  4. Masukkan mentega dan kacau hingga sebati.
  5. Sejukkan sebelum dituang atas kek.
Penyediaan Kek.
  1. Bagi setiap lapisan kek sapukan dengan Meringue frosting dan sejukkan dalam fridge selama 5-10 minit.
  2. Setelah meringue frosting agak mengeras, sapukan chocolate Mousse dan lapik dengan lapisan kek yg lain.
  3. Ulang langkah dua sehingga kelapisan kek terakhir.
  4. Ratakan Mousse disekeliling kek dan sejukkan 15 minit.
  5. Setelah 15 minit keluarkan dan tuang chocolate ganache tadi.
  6. Hidangkan....

No comments:

Post a Comment

Thursday, 10 November 2011

Double Frosting Chocolate Mousse Cake

Sempena Raya Haji tahun 2011 ni , saya berchadang nak buat kek la memandangkan semua orang balik ke kampung kecuali adik bongsu sebab cikgu tak kasi balk katanya.Nanti kalu blk tak stadi pulak katenye.Setelah terpikir-pikir nak buat kek ape, akhirnya dapat gak idea nak wat ape dan inilah hasil dia...( maaf, lupa nak ambik gambik gambar kek setelah dipotong)


Nak buat kek ni agak leceh, tapi hasil sangat memberangsangkan

Rase lebih kurang macam Chocolate Indulgance.



































Bahan-bahan

Untuk Kek
  • 1 1/2 cawan gula  castor ( resepi asal 2 cawan)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecik soda bikarbonat (baking soda)
  • 1/2 sudu kecik baking powder
  • 3/4 cawan serbuk koko ( boleh juga guna serbuk dark chocolate atau dutch processed cocoa) 
  • 1 Cawan susu yg dicampur satu besar sudu cuka dan direhatkan 5 minit sebelum pakai.
  • 2 biji telur gred b
  • 1 cawan air dicampur sesudu kecil serbuk nescafe ke indocafe ke atau ape je lah yg sejenis
  • 2/3 cawan minyak masak (yang belum digunakan).

Untuk meringue frosting/icing ( Electric mixer is a need in making this frosting)
  • 2 biji putih telur
  • 1 cawan gula
  • 1/4 cawan air
  • 2 sudu besar madu
  • 1/4 cawan gula icing
  • 1/2 cawan kacang pecan/hazelnut/almond/ atau apa2 kacang kegemaran anda
Untuk Chocolate Mouse
  • 1 cawan cream cheese (1 paket 250gm)
  • 1 cawan non-dairy whipping cream
  • 1/2 cawan gula icing
  • 1sudu besar serbuk coklat dilarutkan dalam 1 sudu besar air kosong.
Chocolate Ganache
  • 150 gm chocolate masakan
  • 1/4 cawan non-dairy whipping cream
  • 2 sudu besar mentega
Cara-cara

Kek
  1. Satukan semua bahan kering.
  2. Satukan semua bahan basah
  3. Satukan bahan basah dan bahan kering samapi sebati ( Jangan terlebih pukul atau kek akan menjadi sangat keras)
  4. Tuangkan kedalam 3 talam pembakar berasingan berukuran 8 inci dan bakar selama 25 -30 minit dalam oven yg telah dipanaskan selama 1/2 jam.(Kalau talam pembakar tak banyak, masukkan kesemua adunan dan panjangkan masa membakar. Namun dengan cara ini, kita perlu potong kek ini kepada 3 bahagian yg sama rata setelah masak)
  5. Pastikan benar-benar disuhu bilik sebelum disapu dengan frosting
Meringue Icing
  1. Masakkan gula bersama air dan madu hingga mendidih kira-ira 5 minit.
  2. Sementara menantikan sirap gula mendidih, putarkan putih telur sampai kembang kaw-kaw.
  3. Setelah 5 minit, tuang perlahan-lahan sirap gula tadi kedalam putih telur sambil putar mixer dalam kelajuan perlahan.
  4. Setelah habis kesemua sirap gula dituang, masukkan gula icing dan putar pada kelajuan tinggi selama 7-8 minit.
  5. Setelah kembang, masukkan kekacang dan gaul menggunakan sudu atau spatula.
  6. Sedia digunakan
Chocolate Mousse (Dibancuh setelah kek disapukan meringue icing dan kek tadi disejukkan dalam fridge selama 10 minit)
  1. Pukul semua bahan dengan kelajuan perlahan hingga sebati.
  2. Setelah sebati, putar dengan kelajuan tinggi sampai mousse agak pejal ( Jangan terlebih pukul atau akan jadi macam saya. Krim tu saya terlebih pukul dan menjadi cair dan saya bekukan dan buat ice cream je la....nasib baik sedap)
  3. Sedia untuk digunakan.
Chocolate Ganache
  1. Hiris Coklat masakan halus2 dan letak dalam satu mangkuk.
  2. Panaskan non-dairy whipping krim hingga mendidih.
  3. Setelah mendidih, tuangkan keatas coklat yg dihiris tadi dan kacau sehingga benar2 sebati.
  4. Masukkan mentega dan kacau hingga sebati.
  5. Sejukkan sebelum dituang atas kek.
Penyediaan Kek.
  1. Bagi setiap lapisan kek sapukan dengan Meringue frosting dan sejukkan dalam fridge selama 5-10 minit.
  2. Setelah meringue frosting agak mengeras, sapukan chocolate Mousse dan lapik dengan lapisan kek yg lain.
  3. Ulang langkah dua sehingga kelapisan kek terakhir.
  4. Ratakan Mousse disekeliling kek dan sejukkan 15 minit.
  5. Setelah 15 minit keluarkan dan tuang chocolate ganache tadi.
  6. Hidangkan....

No comments:

Post a Comment