Final Product |
Rangup diluar, tapi super lembut kat dalam |
Perbezaan antara roti yg dicelup dengan larutan soda bikarbonat dengan yg tidak dicelup. (Yg berwarna pucat tu tak dicelup) |
Bahan-bahan
- 2 sudu kecil yis / ibu roti or whatever you call
- 1/2 cawan air suam
- 1 sudu kecil garam
- 2-3 sudu besar gula
- 2 1/2 cawan tepung
- 2-3 sudu besar minyak masak
- 3-4 cawan air panas
- 1/2 cawan soda bikarbonat
Cara-cara
- Masukkan air suam, yis, garam dan gula. Biarkan selama 10 minit.
- Kemudian masukkan tepung dan minyak.
- Uli sampai kental dalam 10 minit .( tambah air kalau keras, /tambah tepung kalau terlalu lembik)
- Biarkan doh mengembang selama 1 jam-2 jam (sehingga besar 2 kali ganda)
- Setelah kembang, Buat bentuk bulat2 dalam 2 inci .
- Gabungkan Soda bikarbonat dengan air panas.
- Celupkan doh kedalam larutan soda bikarbonat kira-kira 30 saat.
- Taburkan doh yg dicelup dengan gula/garam/sapu kuning telur/serbuk cheese/ape2 je lah yg anda idamkan.
- Susun dalam talam pembakar yg sudah diminyakkan.
- Bakar dalam suhu oven 250 darjah celcius yg telah dipanaskan. Bakar selam 5-10 minit.
- Hidangkan panas-panas
No comments:
Post a Comment