First attempt untuk birthday adik |
|
Utk birthday anak sedara Umair |
Resepi Terbaru |
Kek
- 1 cawan mentega
- 1 1/2 cawan gula kasar/ 2 cawan gula
- 4 biji telur gred B / kalau gred lain agak-agaklah sendiri berapa biji
- 1 cawan yoghurt
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 2-3 sudu besar serbuk coklat
- 1 sudu kecil vanilla esen
- 1 sudu kecil baking soda
- 1/2 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 botol pewarna merah
- 2 paket creamcheese 250 gm
- 1 1/2 cawan non dairy whipping cream
- 3-6 sudu besar gula ( ikut selera)
- 1 sudu kecil vanilla esen
- Kelapa parut kering ( sebanyak yang anda mahukan)
Cara Pembikinan
Kek
- Panaskan oven 180 darjah celsius
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu.
- Masukkan yoghurt
- Kendian, masukkan tepung, baking powder, baking soda, garam dan serbuk coklat.
- Bila dah sebati, masukkan warna merah.
- Tuang dalam 2 dulang pembakar bersaiz 9 inci/23 sentimeter yg dah digris dan disapu minyak.
- Bakar dalam oven selama 25-35 minit( bergantung kpd jenis oven)
- Biar betul-betul sejuk sebelum potong dan sapu aising, kira-kira 1/2 jam.
- boleh potong kepada dua bagi setiap dulang kek.
- Pukul creamcheese bersama gula dan esen vanilla sehingga sebati.
- Masukkan non-dairy whipping cream dan putar pada kelajuan perlahan sampai sebati.
- Bila dah sebati, putar dengan kelajuan tinggi sampai stiff peak atau tekstur macam marjerin yg lembut.
- Sapu pada kek secara berlapis dan akhir sekali, tabur dan ratakan kelapa parut kering pada kek.