Tuesday, 31 January 2012

Chocolate Chip Muffin


Assalamualaikum semua .......Kalini saya nak berkongsi pula recipe daripada Nigella Lawson . Apa yang saya belajar dari dia, kalau nak buat muffin ni keje paling simple kat dunia sebenarnya. Sebelum ni asyik makan chocolate muffin Famous Amous je.. Sekarang ni dah jumpe resepi, saya cuba buat sendiri



Tak rugi kalau nak cuba buat Muffin ni







Apa yang paling penting kalau nak buat muffin ni, kena beli chocolate chip yg betul2 sedap. Tapi ingat, yang mahal tak semestinya sedap, yang sedap tak semestinya mahal. Yang saya pakai ni jenama ape2 ntah..harga dalam RM4.00 utk 200gm, tapi rase dia sedap dan chocolate chip ni masih rangup bila dah siap dobakar sekalipun. Kalau saya nak cadangkang yang lain, beli coklat cip jenama Beryl's ataupun Van Houtan..yang ni konpem sedap tapi harga mahal skit lah....






Saya belajar resepi ni bile tengok video dia kat you tube. Kalau rasa2 san tengok camne dia buat, boleh klik kat sini





Cuma ada satu benda yang saya belajar dari Nigella ni, dia cakap kalau nak memasak or baking, kadang-kadang kita cuma perlu guna apa yang kita ada dan ikut naluri kita . "You don't need to be too precise or else you will ruin the whole things". Ape-apepun, selamat mencuba





Resepi

Bahan-bahan

  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • 2 sdk baking powder
  • 1/2 sdk baking soda/ soda bikarbonat
  • 1 3/4 cawan gula (boleh kurangkan)
  • 2 sdB serbuk coklat 
  • 3/4 cawan coklat cip
  • 1/3 cawan minyak sayuran (saya guna minyak kelapa dara...eh minyak kelapa sawit)
  • 1 cawan susu (any kinds of susu, susu kotak, susu cair, tapi jangan guna susu pekat manis!!!)
  • 1 biji telur


Cara-cara

  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius or gas mark 4
  2. Campurkan semua bahan kering
  3. Masukkan semua bahan basah ke dalam bahan kering
  4. Bahagikan kedalam 12 muffin liner yang dah disusun dalam muffin pan
  5. Bakar selama 30 minit atau sehingga masak
  6. Hidang



No comments:

Post a Comment

Tuesday, 31 January 2012

Chocolate Chip Muffin


Assalamualaikum semua .......Kalini saya nak berkongsi pula recipe daripada Nigella Lawson . Apa yang saya belajar dari dia, kalau nak buat muffin ni keje paling simple kat dunia sebenarnya. Sebelum ni asyik makan chocolate muffin Famous Amous je.. Sekarang ni dah jumpe resepi, saya cuba buat sendiri



Tak rugi kalau nak cuba buat Muffin ni







Apa yang paling penting kalau nak buat muffin ni, kena beli chocolate chip yg betul2 sedap. Tapi ingat, yang mahal tak semestinya sedap, yang sedap tak semestinya mahal. Yang saya pakai ni jenama ape2 ntah..harga dalam RM4.00 utk 200gm, tapi rase dia sedap dan chocolate chip ni masih rangup bila dah siap dobakar sekalipun. Kalau saya nak cadangkang yang lain, beli coklat cip jenama Beryl's ataupun Van Houtan..yang ni konpem sedap tapi harga mahal skit lah....






Saya belajar resepi ni bile tengok video dia kat you tube. Kalau rasa2 san tengok camne dia buat, boleh klik kat sini





Cuma ada satu benda yang saya belajar dari Nigella ni, dia cakap kalau nak memasak or baking, kadang-kadang kita cuma perlu guna apa yang kita ada dan ikut naluri kita . "You don't need to be too precise or else you will ruin the whole things". Ape-apepun, selamat mencuba





Resepi

Bahan-bahan

  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • 2 sdk baking powder
  • 1/2 sdk baking soda/ soda bikarbonat
  • 1 3/4 cawan gula (boleh kurangkan)
  • 2 sdB serbuk coklat 
  • 3/4 cawan coklat cip
  • 1/3 cawan minyak sayuran (saya guna minyak kelapa dara...eh minyak kelapa sawit)
  • 1 cawan susu (any kinds of susu, susu kotak, susu cair, tapi jangan guna susu pekat manis!!!)
  • 1 biji telur


Cara-cara

  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius or gas mark 4
  2. Campurkan semua bahan kering
  3. Masukkan semua bahan basah ke dalam bahan kering
  4. Bahagikan kedalam 12 muffin liner yang dah disusun dalam muffin pan
  5. Bakar selama 30 minit atau sehingga masak
  6. Hidang



No comments:

Post a Comment