Thursday, 2 February 2012

Devil's Food Cake


Mat Salleh ni memang tak siuman!!!! ade ke patut kasi nama kek yg diorang buat sebagai " Kek Makanan Setan".. Setan pun makan kek ke? of kos lah diorang makan sekali, kalau masa kita buat , Kita ta Baca Basmallah. Ingat, kalau kita buat sesuatu, sebagai orang islam kita Sebut Nama Allah dulu even kita nak bakar kek pun.

Berbalik kepada nama kek ni, memang saya agak heran lah...ta tau nape nama kek ni ' Devil's Food Cake". Agaknya pencipta resepi kek ni suka sangat kot dengan antonim. Sebab apa saya cakap camtu,sebab Mat Salleh ni ada buat kek yg nama dia Angel Food Cake..Maybe sbb nama kek satu lagi tu pakai nama Angel, so dia antonimkan jadi Devil...macam2 diorang ni..






Sebenarnya, ni first time saya buat kek ni. Kek ni sangat sedap sebab kek dia lembap, pastu rasa coklat dia memang kuat sebab pakai dalam lebih kurang 1/2 cawan. Walaupun kek ni lembap, tapi teksturnya sangat lembut.. Bila saya da buat kek ni kali pertama, kakak saya cakap sedap.Pastu dalam cuti seminggu minggu lepas saya buat kek ni 3 kali, semua abes..


Cuma , kalau nak pastikan dapat kek yang betul2 sedap pakai lah coklat yg benar2 berkualiti. Tapi seperti yg saya pernah cakap, yg berkualiti ta semestinya mahal, yg mahal ta semestinya berkualiti. ye dok. Saya pakai serbuk coklat yg saya beli kat bakeri je.. Harga murah, tapi sangat sedap




Sekarang ni, saya rasa , tepat masanya saya nak kongsi resepi ni dengan semua orang.

Resepi

Bahan-bahan
Kek
  •  1/2 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula Merah
  • 1 cawan Air mendidih
  • 1/2 cawan mentega ( 125 gm)
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat ( campur terus dalam tepung)
  • 1/2 sudu kecil baking soda ( campur terus dalam tepung)
  • 2 biji telur gred A atau B


Frosting ( Sediakan frosting dulu sebelum buat kek, sebab frosting ni mengambil masa kira-kira 2 jam sebelum ia boleh dilepa atas kek) 
  • 250 gm dark coklat kualiti bagus ( saya guna jenama Beryl's)
  • 1/2 cawan butter
  • 2 sudu besar gula MERAH

Cara-cara

Kek
  1. Panaskan oven dalam suhu 180 darjah celcius
  2. Mula2, campurkan serbuk coklat, gula merah dengan air panas..ketepikan
  3. Kemudian, pukul mentega dengan gula kastor sampai kembang
  4. Masukkan 1/2 campuran tepung dengan 1 biji telur, dan putar sampai sebati
  5. Kemudian, masukkan semua tepung dengan telur lagi sebiji, pukul sampai sebati
  6. Kemudian perlahan2 tuangkan sirap coklat tadi kedalam adunan dan pukul sampai sebati
  7. Tuangkan kedalam 2 loyang kek yg bersaiz 8 inci dan bakar selama 25 minit atau sehingga masak
  8. Pastikan kek berada dalam suhu bilik sebelum sapu frosting

 Frosting

  • Potongkan dark chocolate kepada kepingan kecil/ atau kalau nak senag, beli chocolate chips je
  • Panaskan mentega/butter sekali dengan gula merah dalam periuk  atas dapur sampai mendidih..gunakan api yg perlahan.
  • Bila dah mendidig, tutup api, tuang semua dark coklat tu, kasi goyang skit periuk, pastu biarkan dalam seminit dua.
  • Kemudian barulah dikacau samapai semua sebati. Ketika ini, frosting ni akan kelihatan sangat cair. Tapi jangan risau, bila dibiarkan pada suhu bilik kira-kira 2 jam, ia akan menjadi agak kental dan sesuai utk disapu..



No comments:

Post a Comment

Thursday, 2 February 2012

Devil's Food Cake


Mat Salleh ni memang tak siuman!!!! ade ke patut kasi nama kek yg diorang buat sebagai " Kek Makanan Setan".. Setan pun makan kek ke? of kos lah diorang makan sekali, kalau masa kita buat , Kita ta Baca Basmallah. Ingat, kalau kita buat sesuatu, sebagai orang islam kita Sebut Nama Allah dulu even kita nak bakar kek pun.

Berbalik kepada nama kek ni, memang saya agak heran lah...ta tau nape nama kek ni ' Devil's Food Cake". Agaknya pencipta resepi kek ni suka sangat kot dengan antonim. Sebab apa saya cakap camtu,sebab Mat Salleh ni ada buat kek yg nama dia Angel Food Cake..Maybe sbb nama kek satu lagi tu pakai nama Angel, so dia antonimkan jadi Devil...macam2 diorang ni..






Sebenarnya, ni first time saya buat kek ni. Kek ni sangat sedap sebab kek dia lembap, pastu rasa coklat dia memang kuat sebab pakai dalam lebih kurang 1/2 cawan. Walaupun kek ni lembap, tapi teksturnya sangat lembut.. Bila saya da buat kek ni kali pertama, kakak saya cakap sedap.Pastu dalam cuti seminggu minggu lepas saya buat kek ni 3 kali, semua abes..


Cuma , kalau nak pastikan dapat kek yang betul2 sedap pakai lah coklat yg benar2 berkualiti. Tapi seperti yg saya pernah cakap, yg berkualiti ta semestinya mahal, yg mahal ta semestinya berkualiti. ye dok. Saya pakai serbuk coklat yg saya beli kat bakeri je.. Harga murah, tapi sangat sedap




Sekarang ni, saya rasa , tepat masanya saya nak kongsi resepi ni dengan semua orang.

Resepi

Bahan-bahan
Kek
  •  1/2 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula Merah
  • 1 cawan Air mendidih
  • 1/2 cawan mentega ( 125 gm)
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat ( campur terus dalam tepung)
  • 1/2 sudu kecil baking soda ( campur terus dalam tepung)
  • 2 biji telur gred A atau B


Frosting ( Sediakan frosting dulu sebelum buat kek, sebab frosting ni mengambil masa kira-kira 2 jam sebelum ia boleh dilepa atas kek) 
  • 250 gm dark coklat kualiti bagus ( saya guna jenama Beryl's)
  • 1/2 cawan butter
  • 2 sudu besar gula MERAH

Cara-cara

Kek
  1. Panaskan oven dalam suhu 180 darjah celcius
  2. Mula2, campurkan serbuk coklat, gula merah dengan air panas..ketepikan
  3. Kemudian, pukul mentega dengan gula kastor sampai kembang
  4. Masukkan 1/2 campuran tepung dengan 1 biji telur, dan putar sampai sebati
  5. Kemudian, masukkan semua tepung dengan telur lagi sebiji, pukul sampai sebati
  6. Kemudian perlahan2 tuangkan sirap coklat tadi kedalam adunan dan pukul sampai sebati
  7. Tuangkan kedalam 2 loyang kek yg bersaiz 8 inci dan bakar selama 25 minit atau sehingga masak
  8. Pastikan kek berada dalam suhu bilik sebelum sapu frosting

 Frosting

  • Potongkan dark chocolate kepada kepingan kecil/ atau kalau nak senag, beli chocolate chips je
  • Panaskan mentega/butter sekali dengan gula merah dalam periuk  atas dapur sampai mendidih..gunakan api yg perlahan.
  • Bila dah mendidig, tutup api, tuang semua dark coklat tu, kasi goyang skit periuk, pastu biarkan dalam seminit dua.
  • Kemudian barulah dikacau samapai semua sebati. Ketika ini, frosting ni akan kelihatan sangat cair. Tapi jangan risau, bila dibiarkan pada suhu bilik kira-kira 2 jam, ia akan menjadi agak kental dan sesuai utk disapu..



No comments:

Post a Comment