Thursday, 5 January 2012

Homemade soft bread/ Roti lembut buatan rumah



 Assalamualaikum semua... arini saya nak cerita skit...kalau kat rumah selalunye kalau ada anak sedara saya balik, memang sehari satu bungkus roti gardenia diorang abeskan...yang penting saya kena letak chocolate spread atas meja...tau lah diorang sapu sendiri..


Roti ni memang lembut dan bau cam gardenia

Tapi satu hari tu, roti dah abes...malas nak gi bandar nak beli gardenia, try lah search internet jumpe lah satu resepi.. Bile tengok resepi ngan cara nak buat tu macam senag je , jadi saya pun buatlah satu




Satu petua kalau nak roti yang lembut tapi kerak dia tak jadi lembik, lepas masak roti tu, terus keluarkan dari loaf tin dan sejukkan atas redai.


Roti nampak hangus sebab terlupa nak keluarkan lepas masak..hehe

 Resepi

  • 2 cawan tepung gandum (kalau ada tepung roti lagi sedap kot)
  • 1/4 cawan air suam
  • 1 sudu besar ibu roti
  • 6 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/4 cawan susu (disuamkan)
  • 1/4 cawan minyak
  • Tambahan tepung untuk menguli.
Cara-cara
  1. Satukan yeast bersama air suam dan gula.biarkan selam 5 minit
  2. Masukkan tepung, garam dan diikuti susu dan minyak.
  3. Uli atas papan pencanai kira8-10 minit (boleh kurangkan kalau malas)
  4. Masukkan doh dalam bekas yang diapu minyak, tutup dengan plastik dan biarkan doh mengembang selama sejam.
  5. Keluarkan dari bekas, tumbuk doh untuk membuang lebihan carbon dioxide..kalau tak tumbuk, roti akan jadi masam.
  6. Pindahkan dalam loaf tin , tutup ngan plastik, biarkan selama 20 minit..
  7. Dalam menanti roti tu naik, panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius 
  8. Setelah 20 minit, letakkan doh ditengah2 oven dan bakar selam 15-20 minit.
  9. setelah masak, terus keluarkan dari loaf tin dan biarkan sejuk sebelum dipotong untuk dihidang atau dimakan.

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum, mmg lembut mcm roti gardenia ke? tahan brp lama?

    ReplyDelete

Thursday, 5 January 2012

Homemade soft bread/ Roti lembut buatan rumah



 Assalamualaikum semua... arini saya nak cerita skit...kalau kat rumah selalunye kalau ada anak sedara saya balik, memang sehari satu bungkus roti gardenia diorang abeskan...yang penting saya kena letak chocolate spread atas meja...tau lah diorang sapu sendiri..


Roti ni memang lembut dan bau cam gardenia

Tapi satu hari tu, roti dah abes...malas nak gi bandar nak beli gardenia, try lah search internet jumpe lah satu resepi.. Bile tengok resepi ngan cara nak buat tu macam senag je , jadi saya pun buatlah satu




Satu petua kalau nak roti yang lembut tapi kerak dia tak jadi lembik, lepas masak roti tu, terus keluarkan dari loaf tin dan sejukkan atas redai.


Roti nampak hangus sebab terlupa nak keluarkan lepas masak..hehe

 Resepi

  • 2 cawan tepung gandum (kalau ada tepung roti lagi sedap kot)
  • 1/4 cawan air suam
  • 1 sudu besar ibu roti
  • 6 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/4 cawan susu (disuamkan)
  • 1/4 cawan minyak
  • Tambahan tepung untuk menguli.
Cara-cara
  1. Satukan yeast bersama air suam dan gula.biarkan selam 5 minit
  2. Masukkan tepung, garam dan diikuti susu dan minyak.
  3. Uli atas papan pencanai kira8-10 minit (boleh kurangkan kalau malas)
  4. Masukkan doh dalam bekas yang diapu minyak, tutup dengan plastik dan biarkan doh mengembang selama sejam.
  5. Keluarkan dari bekas, tumbuk doh untuk membuang lebihan carbon dioxide..kalau tak tumbuk, roti akan jadi masam.
  6. Pindahkan dalam loaf tin , tutup ngan plastik, biarkan selama 20 minit..
  7. Dalam menanti roti tu naik, panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius 
  8. Setelah 20 minit, letakkan doh ditengah2 oven dan bakar selam 15-20 minit.
  9. setelah masak, terus keluarkan dari loaf tin dan biarkan sejuk sebelum dipotong untuk dihidang atau dimakan.

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum, mmg lembut mcm roti gardenia ke? tahan brp lama?

    ReplyDelete