Tuesday, 3 January 2012

Bluberry muffin / Muffin beri biru

Assalamualaikum semua. Baru2 ni ade gi jalan2 ke Tunas Manja, tetibe ternampak Blueberi dah nak abes stok. jadi apa lagi, saya pun cekau satu .Bukan mudah nak jmpe blueberry kat Jerantut ni.







Tapi bile dah beli tu...tak tau plak nak buat apa..pastu pinjam BB akak, terus google resepi guna blueberry dan akhirnya jumpa satu yang agak seronok kalau dicuba.hahahah..blueberry muffin





Pastu saya try google lagi tips2 nak buat muffin then sampai lah saya puas aty, saya buat. Senang je sebenarnya nak buat. tak payah pakai mixer pun . jadi je...muffin ni lain skit ngan kek cawan..muffin ni adunan dia berat skit ..

Bahan-Bahan
  •  1/2cawan butter ( pastikan pada suhu bilik)
  • 3/4 cawan gula pasir/ kaster
  • 1 1/2cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar krim masam/ yoghurt
  • 1 cawan blueberry
  • 2 sudu kecil baking powder
  • Parutan sebiji limau


Cara2
  1. panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius
  2. campur semua bahan kering
  3. Kemudian, masukkan mentega , kacau sampai jadi macam pasir
  4. masukkan sebiji telur, gaulkan
  5. kemudian masukkan kesemua bahan basah kecuali bluberi
  6. setelah rata, masukkan bluberi, dan kacau perlahan2
  7. masukkan dalam muffin pan, dan bakar selama 20-25 minit
  8. sedap dimakan suam2





Bagi mereka yang tak suke kek buah, saya rase konfirm muffin nie pun mesti diorang tak sukew...hehehe..apa-apapun selamat mencuba dan assalamualaikum..


No comments:

Post a Comment

Tuesday, 3 January 2012

Bluberry muffin / Muffin beri biru

Assalamualaikum semua. Baru2 ni ade gi jalan2 ke Tunas Manja, tetibe ternampak Blueberi dah nak abes stok. jadi apa lagi, saya pun cekau satu .Bukan mudah nak jmpe blueberry kat Jerantut ni.







Tapi bile dah beli tu...tak tau plak nak buat apa..pastu pinjam BB akak, terus google resepi guna blueberry dan akhirnya jumpa satu yang agak seronok kalau dicuba.hahahah..blueberry muffin





Pastu saya try google lagi tips2 nak buat muffin then sampai lah saya puas aty, saya buat. Senang je sebenarnya nak buat. tak payah pakai mixer pun . jadi je...muffin ni lain skit ngan kek cawan..muffin ni adunan dia berat skit ..

Bahan-Bahan
  •  1/2cawan butter ( pastikan pada suhu bilik)
  • 3/4 cawan gula pasir/ kaster
  • 1 1/2cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar krim masam/ yoghurt
  • 1 cawan blueberry
  • 2 sudu kecil baking powder
  • Parutan sebiji limau


Cara2
  1. panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius
  2. campur semua bahan kering
  3. Kemudian, masukkan mentega , kacau sampai jadi macam pasir
  4. masukkan sebiji telur, gaulkan
  5. kemudian masukkan kesemua bahan basah kecuali bluberi
  6. setelah rata, masukkan bluberi, dan kacau perlahan2
  7. masukkan dalam muffin pan, dan bakar selama 20-25 minit
  8. sedap dimakan suam2





Bagi mereka yang tak suke kek buah, saya rase konfirm muffin nie pun mesti diorang tak sukew...hehehe..apa-apapun selamat mencuba dan assalamualaikum..


No comments:

Post a Comment