Monday, 12 December 2011

Old-Fashioned Chocolate Cake -Nigella


 Assalamualaikum dan selamat sejahtera malaysia..hehe..aritu baru buka you tube tengok kak nigella lawson tu buat kek coklat...nama kek yg kak nigella tu buat namenye " old-fashioned chocolate cake". Bila ditengok, baru saya sedar yg frosting yg dia gunakan nilah yang selama ini saya cari. Frosting yg gelap dan kuat rasa coklatnya..kalau nak guna resepi coklat ganache memang mahal la sebab kalau nak buat satu kek kena pakai banyak coklat.



Sebenarnya, kalau nak buat kek ni senang je sebab kalau nak buat just campur je semua bahan dalam food processor dan putarkan sampai sebati. Then terus bakar. Sama jugak dengan frosting dia ni...just masukkan semua bahan dalam food processor dan putar. kalau nak tengok resepi kak nigella, pegi link ni--- >resepi kak nigella binti seman


Tapi, bahan utama yang kak nigella ni gune ialah sour cream .But here in jerantut town, where the hell am i gonna get this sour cream melainkan saya pegi kl.Hey!!! that is totally not me kalau nak ke kl semata-mata nak beli sour cream. Jadi apa yg saya buat, saya ganti dengan yoghurt natural. kalau nak beli pastikan yang biasa..jangan beli yg low fat...tapi kalau takde, low fat pown boley...hehe



Papepun, kat sini saya sediakan respi yang saya dah alter. lagi satu, saya buat kek ni guna hand mixer sebab saya takde food processor.hehe


Bahan-bahan

Untuk Kek

  • 3/4 cawan mentega
  • 1 cawan gula
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sd k baking powder
  • 1/2 sudu baking soda
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 2 sudu teh vanilla
  • 2 biji telur gred A / B
  • 2/3 cawan yoghurt
Untuk frosting
  • 200 gm coklat masakan/ semisweet/bittersweet
  • Kurang sikit dari 1/2 cawan mentega
  • 1/2 cawan yoghurt
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1 1/2 cawan gula icing ( saya kurangkan dari resepi asal


Cara-cara
Untuk kek
  1. Panaskan oven 180 darjah celcius
  2. Masukkan kesemua bahan kedalam food processor dan putar sampai sebati.
  3. Kalau takde food processor, masukkan kesemua bahan dalam mangkuk dan putar sampai sebati
  4. bahagikan adunan kedalam mangkuk pembakar 8 inci
  5. bakar selama 20-25 minit
  6. Sejukkan betul-betul sebelum sapu frosting
Frosting
  1. Cairkan coklat dengan mentega menggunakan teknik double boiler atau microwave.
  2. Bila adunan coklat dah sejuk, masukkan yoghurt.Kacau sebati
  3. Masukkan gula icing,serbuk koko dan putar..
  4. Siap untuk disapu

No comments:

Post a Comment

Monday, 12 December 2011

Old-Fashioned Chocolate Cake -Nigella


 Assalamualaikum dan selamat sejahtera malaysia..hehe..aritu baru buka you tube tengok kak nigella lawson tu buat kek coklat...nama kek yg kak nigella tu buat namenye " old-fashioned chocolate cake". Bila ditengok, baru saya sedar yg frosting yg dia gunakan nilah yang selama ini saya cari. Frosting yg gelap dan kuat rasa coklatnya..kalau nak guna resepi coklat ganache memang mahal la sebab kalau nak buat satu kek kena pakai banyak coklat.



Sebenarnya, kalau nak buat kek ni senang je sebab kalau nak buat just campur je semua bahan dalam food processor dan putarkan sampai sebati. Then terus bakar. Sama jugak dengan frosting dia ni...just masukkan semua bahan dalam food processor dan putar. kalau nak tengok resepi kak nigella, pegi link ni--- >resepi kak nigella binti seman


Tapi, bahan utama yang kak nigella ni gune ialah sour cream .But here in jerantut town, where the hell am i gonna get this sour cream melainkan saya pegi kl.Hey!!! that is totally not me kalau nak ke kl semata-mata nak beli sour cream. Jadi apa yg saya buat, saya ganti dengan yoghurt natural. kalau nak beli pastikan yang biasa..jangan beli yg low fat...tapi kalau takde, low fat pown boley...hehe



Papepun, kat sini saya sediakan respi yang saya dah alter. lagi satu, saya buat kek ni guna hand mixer sebab saya takde food processor.hehe


Bahan-bahan

Untuk Kek

  • 3/4 cawan mentega
  • 1 cawan gula
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sd k baking powder
  • 1/2 sudu baking soda
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 2 sudu teh vanilla
  • 2 biji telur gred A / B
  • 2/3 cawan yoghurt
Untuk frosting
  • 200 gm coklat masakan/ semisweet/bittersweet
  • Kurang sikit dari 1/2 cawan mentega
  • 1/2 cawan yoghurt
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1 1/2 cawan gula icing ( saya kurangkan dari resepi asal


Cara-cara
Untuk kek
  1. Panaskan oven 180 darjah celcius
  2. Masukkan kesemua bahan kedalam food processor dan putar sampai sebati.
  3. Kalau takde food processor, masukkan kesemua bahan dalam mangkuk dan putar sampai sebati
  4. bahagikan adunan kedalam mangkuk pembakar 8 inci
  5. bakar selama 20-25 minit
  6. Sejukkan betul-betul sebelum sapu frosting
Frosting
  1. Cairkan coklat dengan mentega menggunakan teknik double boiler atau microwave.
  2. Bila adunan coklat dah sejuk, masukkan yoghurt.Kacau sebati
  3. Masukkan gula icing,serbuk koko dan putar..
  4. Siap untuk disapu

No comments:

Post a Comment