Saturday, 3 December 2011

Royal Cake


Saya terbukak satu channel kat You Tube baru2 ni. Pastu ternampak lah satu resepi menarik dari rancangan Sorted dari You Tube ni. Diorang buat kek ni sempena perkahwinan Kate Middleton dengan Putera Britain.Memula ingatkan susah sangat nak buat fondant ni, tpi leaps tengok diorang buat mende tu, senang je ghopenye..liquid glucose tu memang satu kemastian. Kalau tak, memang fondant tu cepat mengeras...

Macam ni lah selalunya liquid glucose ni dipancking kat kedai2 bakery,
murah je..




First2 bila siap kek ni memang diri sendiri pun impress ..Memang cantik sebab macam kek beli kat kedai mainan je. Fondant ni boleh je kalau nak kaler2...tapi kene guna pengcungkil gigi, jangan tuang kaler tu, kalau tak nanti, pekat sanagta kaler tu.. Namun apa yg paling best skali, saya buat kek ni tanpa menggunakan mixer saya sebab dah rosak..huhuhu.Bila dah berjaya buat ni, saya pikir elok jugak kalau saya kongsi resepi ni sebab kalau saya boleh buat tanpa mixer, semua orang pun boleh.Just kacau guna senduk sahaja..


Bahann-Bahannya:
Untuk Kek
  1. 1/2 cawan mentega
  2. 2/3 cawan gula
  3. 1 setengah cawan tepung gandum
  4. 1 sudu kecil baking soda
  5. 1 1/2 sudu baking powder
  6. 2 biji gula
  7. 1 sudu kecil esen vanilla
  8. 1/2 cawan susu
Untuk Chocolate Ganache 
  1. 150 gm coklat masakan/ dark chocolate
  2. 1/2 cawan whip topping/ non dairy whipping cream
  3. 2 sudu mentega
Untuk fondant
  1. 1 paket 445 gm gula icing
  2. 1 sudu besar liquid glucose
  3. 1 biji putih telur

Cara-Cara
Untuk Kek










  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah
  2. Pukul mentega dan gula sampai sebati dan agak kembang
  3. masukkan telur dan esen vanilla, kacau
  4. Ayakkan tepung, baking soda, baking powder kedalam adunan dan kacau cukup sekadar sebati
  5. Bahagikan kepada 2 talam pembakar
  6. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan selama 25-30 minit


Coklat Ganache
  1. Hiris coklat masakan halus2
  2. Panaskan krim sampai menggelegak.
  3. Stetlah mendidih, tuangkan krim kedalam hirisan coklat, kacau sehingga sebati
  4. masukkan mentega dan kacau hingga sebati


Fondant ( Icing ni boleh digunakkan untuk mana kek jugak)
  1. Asingkan Putih telur
  2. Tuang Putih telur atas gula icing
  3. Masukkan liquid glucose
  4. Uli sampai menjadi fondant, ini mungkin agak mengambil masa yg agak lama








Cara nak assemble kek ni

  • Mula2, seteleh kek dah betul2 sejuk, tekap kek dengan acuan bulat2( boleh guna acuan biskut, donut atau macam saya guna tin) (lagi satu pastikan kek benar3 telah pada suhu bilik seblum potong, kalau tak, masa tekap kek hancur) rujuk gambar dibawah













Rajah 1

  •  Pastu kerat kek yg dah ditekap tadi kepada dua lapisan
  • Pastu sapu dengan coklat ganache yg telah disejukkan ( Rajah 1)
  • Kemudian lapikkan kek tadi
  • Kemudian canai fondant lebih kurang senipis kulit rambutan
  • Kemudian, gulung fondant atas pengcanai dan letakkan atas kek.
  • Bentukkan cantik2 dan hias mengikut kreativiti










Inilah hasilnya


 Bila mula2 siap, memang fondant tu macam agak kering sikit, tapi bila dah 3 jam fondant tu dah macam agak lembab skit.



No comments:

Post a Comment

Saturday, 3 December 2011

Royal Cake


Saya terbukak satu channel kat You Tube baru2 ni. Pastu ternampak lah satu resepi menarik dari rancangan Sorted dari You Tube ni. Diorang buat kek ni sempena perkahwinan Kate Middleton dengan Putera Britain.Memula ingatkan susah sangat nak buat fondant ni, tpi leaps tengok diorang buat mende tu, senang je ghopenye..liquid glucose tu memang satu kemastian. Kalau tak, memang fondant tu cepat mengeras...

Macam ni lah selalunya liquid glucose ni dipancking kat kedai2 bakery,
murah je..




First2 bila siap kek ni memang diri sendiri pun impress ..Memang cantik sebab macam kek beli kat kedai mainan je. Fondant ni boleh je kalau nak kaler2...tapi kene guna pengcungkil gigi, jangan tuang kaler tu, kalau tak nanti, pekat sanagta kaler tu.. Namun apa yg paling best skali, saya buat kek ni tanpa menggunakan mixer saya sebab dah rosak..huhuhu.Bila dah berjaya buat ni, saya pikir elok jugak kalau saya kongsi resepi ni sebab kalau saya boleh buat tanpa mixer, semua orang pun boleh.Just kacau guna senduk sahaja..


Bahann-Bahannya:
Untuk Kek
  1. 1/2 cawan mentega
  2. 2/3 cawan gula
  3. 1 setengah cawan tepung gandum
  4. 1 sudu kecil baking soda
  5. 1 1/2 sudu baking powder
  6. 2 biji gula
  7. 1 sudu kecil esen vanilla
  8. 1/2 cawan susu
Untuk Chocolate Ganache 
  1. 150 gm coklat masakan/ dark chocolate
  2. 1/2 cawan whip topping/ non dairy whipping cream
  3. 2 sudu mentega
Untuk fondant
  1. 1 paket 445 gm gula icing
  2. 1 sudu besar liquid glucose
  3. 1 biji putih telur

Cara-Cara
Untuk Kek










  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah
  2. Pukul mentega dan gula sampai sebati dan agak kembang
  3. masukkan telur dan esen vanilla, kacau
  4. Ayakkan tepung, baking soda, baking powder kedalam adunan dan kacau cukup sekadar sebati
  5. Bahagikan kepada 2 talam pembakar
  6. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan selama 25-30 minit


Coklat Ganache
  1. Hiris coklat masakan halus2
  2. Panaskan krim sampai menggelegak.
  3. Stetlah mendidih, tuangkan krim kedalam hirisan coklat, kacau sehingga sebati
  4. masukkan mentega dan kacau hingga sebati


Fondant ( Icing ni boleh digunakkan untuk mana kek jugak)
  1. Asingkan Putih telur
  2. Tuang Putih telur atas gula icing
  3. Masukkan liquid glucose
  4. Uli sampai menjadi fondant, ini mungkin agak mengambil masa yg agak lama








Cara nak assemble kek ni

  • Mula2, seteleh kek dah betul2 sejuk, tekap kek dengan acuan bulat2( boleh guna acuan biskut, donut atau macam saya guna tin) (lagi satu pastikan kek benar3 telah pada suhu bilik seblum potong, kalau tak, masa tekap kek hancur) rujuk gambar dibawah













Rajah 1

  •  Pastu kerat kek yg dah ditekap tadi kepada dua lapisan
  • Pastu sapu dengan coklat ganache yg telah disejukkan ( Rajah 1)
  • Kemudian lapikkan kek tadi
  • Kemudian canai fondant lebih kurang senipis kulit rambutan
  • Kemudian, gulung fondant atas pengcanai dan letakkan atas kek.
  • Bentukkan cantik2 dan hias mengikut kreativiti










Inilah hasilnya


 Bila mula2 siap, memang fondant tu macam agak kering sikit, tapi bila dah 3 jam fondant tu dah macam agak lembab skit.



No comments:

Post a Comment