Saturday, 3 December 2011

New York Cheesecake

Wah...akhirnya Tunas Manja dibuka juga.....apa yg bestnye kali ni, kalau nak beli blueberry, maraschino Cherry ke tak perlu lagi ke Kuala Lumpur..Semua dah ada kat Jerantut. Kedai pembekal barang bakeri pun ada. Senang skit idup rasanya kalau nak membaking time cuti2 panjang ni.



Jalan2 nak try Tunas Manja, saya angkutlah memana bahan yg saya rasa nak buat kek. Memang senag gak ada Tunas Manja ni, tak macam Pasaraya TF, berselerak skit barang dia. bila dah jumpa blueberry ni, saya bercadang nak buat cheesecake.



 Untuk Kek saya, apa2 jenis pun saya guna Jenama Tatura sebab murah berbanding Philadelphia. Kalau kat Bakeri, keju philadelphia memang murah dalam RM7.50, tapi tatura lagi murah, RM 6.50 je



Bahan-bahanya
Utk Crust

  • 10 keping biskut digestive 
  • 1/4 cawan mentega dicairkan



Cara2
  1. Hancurkan ke10-10 biskut tadi
  2. Campur dengan mentega
  3. Kemudian tekan campuran tadi dalam baking tray sengan tangan atau pun measuring cup macam rajah diatas
  4. Kemudian bakar dalam oven sementara menyiapkan adunan cheesecake. Kira2 15 minit.

Bahan2 Utk Kek
  • 2 paket 250 gram creamcheese
  • 1/2 cawan natural yoghurt
  • 2 biji telur
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • Perahan jus sebiji lemon
  • Secubit Garam




Cara2

  1. Campurkan kesemua bahan diatas dan putar guna mixer. Kalau takde mixer, pukul krimcheese dulu ngan gula then baru masukkan mende lain.
  2. Tuang atas kerak yg telah dibakar tadi.
  3. Bakar dalam oven 180 darjah selama 1 jam
  4. Sejukan kira 2 jam pada suhu bilik dan 1 jam dalam peti ais baru letak mende kat atas

Untuk kek ni, saya guna blueberry filling, fresh bluberry dan whipping cream je.







 Untuk Keenakan yg maksimum, sentiasa makan yg telah disejukkan dalam peti.

4 comments:

  1. salam...
    menggodanyer new york cheese kek tu...
    kena cuba ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang je nak buat ni kak..bahan2 dia pun mudah nak dapat. memang berbaloi-baloi buat kek ni.

      Delete
  2. Salam ..singgah dari blog Zue gak ni.

    Pandai memamasak, fav juga dengan new york cheese ni. kena cuba buat nanti,walaupun dah pernah makan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sebab sudi singgah. kek ni biasa2 je kak, n bahan2 dia pun mudah nak dapat tapi sangat sedap dan berbaloi kalau buat

      Delete

Saturday, 3 December 2011

New York Cheesecake

Wah...akhirnya Tunas Manja dibuka juga.....apa yg bestnye kali ni, kalau nak beli blueberry, maraschino Cherry ke tak perlu lagi ke Kuala Lumpur..Semua dah ada kat Jerantut. Kedai pembekal barang bakeri pun ada. Senang skit idup rasanya kalau nak membaking time cuti2 panjang ni.



Jalan2 nak try Tunas Manja, saya angkutlah memana bahan yg saya rasa nak buat kek. Memang senag gak ada Tunas Manja ni, tak macam Pasaraya TF, berselerak skit barang dia. bila dah jumpa blueberry ni, saya bercadang nak buat cheesecake.



 Untuk Kek saya, apa2 jenis pun saya guna Jenama Tatura sebab murah berbanding Philadelphia. Kalau kat Bakeri, keju philadelphia memang murah dalam RM7.50, tapi tatura lagi murah, RM 6.50 je



Bahan-bahanya
Utk Crust

  • 10 keping biskut digestive 
  • 1/4 cawan mentega dicairkan



Cara2
  1. Hancurkan ke10-10 biskut tadi
  2. Campur dengan mentega
  3. Kemudian tekan campuran tadi dalam baking tray sengan tangan atau pun measuring cup macam rajah diatas
  4. Kemudian bakar dalam oven sementara menyiapkan adunan cheesecake. Kira2 15 minit.

Bahan2 Utk Kek
  • 2 paket 250 gram creamcheese
  • 1/2 cawan natural yoghurt
  • 2 biji telur
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • Perahan jus sebiji lemon
  • Secubit Garam




Cara2

  1. Campurkan kesemua bahan diatas dan putar guna mixer. Kalau takde mixer, pukul krimcheese dulu ngan gula then baru masukkan mende lain.
  2. Tuang atas kerak yg telah dibakar tadi.
  3. Bakar dalam oven 180 darjah selama 1 jam
  4. Sejukan kira 2 jam pada suhu bilik dan 1 jam dalam peti ais baru letak mende kat atas

Untuk kek ni, saya guna blueberry filling, fresh bluberry dan whipping cream je.







 Untuk Keenakan yg maksimum, sentiasa makan yg telah disejukkan dalam peti.

4 comments:

  1. salam...
    menggodanyer new york cheese kek tu...
    kena cuba ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang je nak buat ni kak..bahan2 dia pun mudah nak dapat. memang berbaloi-baloi buat kek ni.

      Delete
  2. Salam ..singgah dari blog Zue gak ni.

    Pandai memamasak, fav juga dengan new york cheese ni. kena cuba buat nanti,walaupun dah pernah makan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sebab sudi singgah. kek ni biasa2 je kak, n bahan2 dia pun mudah nak dapat tapi sangat sedap dan berbaloi kalau buat

      Delete