Sunday, 11 December 2011

Vanilla Cupcake (handmade without mixer)

  Assalamualaikum dan salam sejahtera..bila dah rosak mixer ni, rasa macam-macam plak mende nak buat. Tangan ni gatal je nak bake something tapi mixer dah rosak. Bila dipkir2 , orang zaman dulu buat kek camna? diorang dengan mixernye takde, tunye takde, ninye takde... tapi mak saya kata arwah nenek dulu meniaga kek..Mak kata arwah nenek guna senduk je...Ya Alla...betul ke aku dengar ni??? senduk???? kalau arwah nenk boleh buat , takkan cucu tak boleh...ye tak??



Kendian, saya search lah internet, memang omputih pun ramai buat kek pakai senduk je...kalau mat salleh pun boleh buat, kita orang asia ni mesti lagi pro dari diorang.hehe..sebab kita tebal dengan adat resam dan budaya...(apa kaitannya?)....0_0'




Anyway, papehal pun, ni resepinye...




Untuk Kek

  • 1/2 cawan butter atau majerin
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking pwder
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 2 sudu kecil esen vanilla STAR BRAND (jangan guna jenama lain kalau taknak kecewa)
  • 1/4 cawan susu
  • 2 biji telur  
Untuk Frosting
  • 1/2 cawan butter (jangan guna marjerin)
  • 2 1/2 cawan gula icing
  • 2-3 sudu besar susu (guna susu kotak ke, susu cair ke, susu pekat pun boleh, tambah ikut kelikatan krim yg anda mahukan )
  • 1 sudu kecil esen vanilla



Cara- cara
Untuk kek


  1. Panaskan oven dalam 180 darjah selsius
  2. Pukul butter dengan gula kastor sampai sebati
  3. Masukkan telur satu persatu, sekali dengan esen vanila
  4. Setelah sebati, masukkan tepung baking powder, baking soda berselang seli-dengan susu sampai habis.
  5. Pukul cukup sekadar semua bahan bersatu, jangan overmix!!!
  6. Masukkan kedalam muffin tin yang telah disusun dengan 12 cupcake liner.
  7. Bakar selama 15-20 minit.
  8. Sejukkan sebelum sapu frosting

Untuk Frosting
  1. Masukkan semua bahan, kacau sampai benar2 sebati
  2. Sapu atas Cupcake yg dah sejuk...
  3. Hidang




Anak sedara saya yang setia makan kek saya....hehe

No comments:

Post a Comment

Sunday, 11 December 2011

Vanilla Cupcake (handmade without mixer)

  Assalamualaikum dan salam sejahtera..bila dah rosak mixer ni, rasa macam-macam plak mende nak buat. Tangan ni gatal je nak bake something tapi mixer dah rosak. Bila dipkir2 , orang zaman dulu buat kek camna? diorang dengan mixernye takde, tunye takde, ninye takde... tapi mak saya kata arwah nenek dulu meniaga kek..Mak kata arwah nenek guna senduk je...Ya Alla...betul ke aku dengar ni??? senduk???? kalau arwah nenk boleh buat , takkan cucu tak boleh...ye tak??



Kendian, saya search lah internet, memang omputih pun ramai buat kek pakai senduk je...kalau mat salleh pun boleh buat, kita orang asia ni mesti lagi pro dari diorang.hehe..sebab kita tebal dengan adat resam dan budaya...(apa kaitannya?)....0_0'




Anyway, papehal pun, ni resepinye...




Untuk Kek

  • 1/2 cawan butter atau majerin
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking pwder
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 2 sudu kecil esen vanilla STAR BRAND (jangan guna jenama lain kalau taknak kecewa)
  • 1/4 cawan susu
  • 2 biji telur  
Untuk Frosting
  • 1/2 cawan butter (jangan guna marjerin)
  • 2 1/2 cawan gula icing
  • 2-3 sudu besar susu (guna susu kotak ke, susu cair ke, susu pekat pun boleh, tambah ikut kelikatan krim yg anda mahukan )
  • 1 sudu kecil esen vanilla



Cara- cara
Untuk kek


  1. Panaskan oven dalam 180 darjah selsius
  2. Pukul butter dengan gula kastor sampai sebati
  3. Masukkan telur satu persatu, sekali dengan esen vanila
  4. Setelah sebati, masukkan tepung baking powder, baking soda berselang seli-dengan susu sampai habis.
  5. Pukul cukup sekadar semua bahan bersatu, jangan overmix!!!
  6. Masukkan kedalam muffin tin yang telah disusun dengan 12 cupcake liner.
  7. Bakar selama 15-20 minit.
  8. Sejukkan sebelum sapu frosting

Untuk Frosting
  1. Masukkan semua bahan, kacau sampai benar2 sebati
  2. Sapu atas Cupcake yg dah sejuk...
  3. Hidang




Anak sedara saya yang setia makan kek saya....hehe

No comments:

Post a Comment