Saya bagi nama kek ini sempena nama subjek favourite saya. |
Senang je nak buat |
Kek
1 1/2 cawan gula kasar/ 2 cawan gula kaster
1 cawan yoghurt perisa asli
2/3 cawan minyak sawit
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
3/4 cawan serbuk coklat
1 cawan air suhu bilik +1 sudu kecil nescafe/ indocafe/ apejelah yg rasa serupa.
Krim Oren
1 paket cream cheese (250gm)
1 1/2 cawan non dairy whipping cream( letak dalam peti sejuk beku sebelum guna)
3-6 sudu besar gula (ikut selera masing2, kalau nak kaki kena potong cepat, letaklah dalam secawan)
parutan 2 biji kulit oren saiz sederhana
pewarna oren
Chocolate Ganache
100-150gm chocolate masakan
1/4 cawan susu segar/ susu cair
Cara Pembikinan
Kek
- Panaskan oven 180 darjah celsius
- Campur semua bahan-bahan basah dan kacau sampai sebati
- Campakkan bahan-bahan kering ke dalam bahan-bahan basah tadi dan gaul sehingga sebati. (Adatlah kalau berbutir-butir skit, kalau masak, tak nampaknye butir-butir tu)
- Letak dalam 2 biji loyang saiz 9 inci/ 23 sentimeter yg sudah disapu minyak dan diletak kertas pembakar( supaya mudah dikeluarkan bila dah masak)
- Bakar dalam oven selama 25 minit ( kurang atau lebih bergantung kepada jenis oven)
- Bila dah masak, biarkan ia sejuk selama sejam sebelum disapu krim ( kek ni boleh jugak kalau nak sapu buttercream atau tuang ngan chocolate gananche je)
- Kek saiz ini boleh dipotong menjadi 2 lapis, jadi kek ini boleh dapat 4 lapisan kek.
- Pukul cream cheese bersama gula dan kulit oren sehingga bersatu-padu menjadi satu.
- Bila sudah sebati menjadi satu, masukkan that particular non dairy whipping cream dengan kelajuan rendah sehingga sebati.
- Masukkan pewarna oren sebanyak yang anda mahu dan kacau sehingga sebati.
- Bila dah sebati, pukul dengan kelajuan tinggi sampai stiff peak atau texture dia macam marjerin yang lembut.
- Sapulah pada kek tadi guna spatula ke, pisau ke, tangan pun boleh. Kalau lagi best guna kaki .
- Cincang coklat masakan tu halus-halus.
- Panaskan susu tadi samapai agak-agaknak mendidih. Bila dah nampak buih2 , tutup api, tuang atas coklat masakan tadi.
- Gaul guna garfu atau handwhisk sampai sebati. kalau garpu pun takda, guna lah otak ye.
- Bila dah sebati, biarkan ia sejuk selama 20-25 minit sebelum tuang atas kek yang dah disapu krim tadi
- Resepi ini boleh digunakan untuk mana kek jua.
No comments:
Post a Comment