Ni Gelatin Halagel tu. 100% produk muslim |
Dah Siap |
1 paket gelatin (30gm)
1/4 cawan air sejuk
1 1/2 cawan gula
1/4 cawan air biasa/ kalau rasa diri orang kaya, pakai air oxygen
1/4 cawan cawan madu/sirap glukosa
Cara Pembikinan
- Kembangkan gelatin dengan air sejuk selama 5-10 minit
- Sementara gelatin kembang, masak gula dengan 1/4 cawan air biasa dan 1/4 cawan madu tadi. Masak sehingga air gula tu pekat bilamana dititiskan dalam secawan air suhu bilik, ia akan membentuk bebola.
- Bila air gula dah masak, masukkan perlahan-lahan kedalam gelatin yg dah kembang tadi sambil dipukul menggunakan handmixer dengan kelajuan tinggi kira-kira 10-15 minit.
- Bila rupa rasa mixer macam dah berat sangat, berhenti.
- Letak dalam tupperware ke, bekas aiskrim ke, ape-ape jelah yg boleh menyimpan. Pastikan bekas untuk menyimpan tu Sudah ditabur denga gula aising dan tepung jagung dengan banyak sekali .Ini untuk mengelakkan marshmallow yg kita buat tadi melekat.
- Bila dah salin, ratakan dan biarkan semalaman.
- Setelah semalaman, keluarkan dan potong ikut suka hati. Kalau tak nak melekat,sapu pisau ngan campuran gula aising dan tepung jagung.
No comments:
Post a Comment