Wednesday, 8 May 2013

Lemon and Garlic Slow Roast Chicken

Hmmm...dah setahun tak update blog...macam malas pulak time tu...
Tetibe plak arini rasa cam nak update. Kali ni, utk blog ni , saya kan share resepi cara-cara nak buat ayam bakar, tapi style mat salleh skit.. Ayam yang dimasak ni memang betul-betul lembut sebabnya dia di masak selam 2 jam lebih menggunakan low temperature. Pastu utk 30-45 minit terkahir barulah dibakar dengan suhu tinggi untuk kerangupannya.

Halfway process membako


Baru kuar dari oven



Kulit ayam ni sangat rangup dan buah lemon tu jadi sangat lembut, boleh makan dengan kulit-kulitnya sekali.


Resepi:
  • 1 ekor ayam 1 1/5 kg -2 kg - potong-potong seperti kebiasaan, cuci n lapkan dengan kain bersih atau kitchen towel supaya bila masak nanti tak bayak sangat air sebab kandungan air dalam ayam pun dah banyak. Kalau banyak sangat air nanti, ayam tu akan jadi macam ayam rebus instead of ayam bakar.
  • 1 labu bawang- jangan dikupas, cuma ceraikan ulas-ulas tu basuh ngan air, lap dengan kain bagi kering. pecahkan skit ulas-ulas tu guna tangan.
  • 3-4 sudu besar minyak zaitun/ boleh ganti ngan butter yang dicairkan kalau suka rasa butter
  • 2-3  biji lemon- jangan buang kulit, cuci bersih-bersih , kering kan dan dipotong lapan setiap satunya
  • 1 sudu kecil daun thyme kering
  • Garam dan lada hitam seckupnya
Cara-cara membuat :
  1. Panaskan oven ke suhu 160 darjahcelcius terlbih dahulu selama 15 minit
  2. Campur ayam dengan semua bahan dan gaul rata  .
  3. Masukkan ke dalam talam pembakar kemudian tuutp talam pembakar tu dengan aluminium foil rapat-rapat.
  4. Bakar dalm oven bersuhu 160 selam 2 jam. Tujuan bakar lama-lama dalam suhu rendah ni untuk kasi ayam tu betul-betul empuk dan lemon tu jadi betul-betul lembut so boleh dimakan sekali. 
  5. Kemudian, alihkan aluminium foil tadi dan naikkan suhu oven ke 200 darjah celcius, then bakar for another 30-45 minutes. Ikut nak rangup mana.
  6. Hidang macam tu je atau makanlah ngan mende lain yang dikehendaki. Ais krim ke, cheesecake , nasi ke, jus mangga ke..ikut suka masing-masing.



Isi ayam tu sangat mudah tanggal dari tulang n yang penting, sebab resepi ni menggunakan kaedah slow roast, lemak-lemak ayam kebanyaknya dah mencair dan tekstur ayam ni lebih kurang cam ayam kenny roager's tu.

No comments:

Post a Comment

Wednesday, 8 May 2013

Lemon and Garlic Slow Roast Chicken

Hmmm...dah setahun tak update blog...macam malas pulak time tu...
Tetibe plak arini rasa cam nak update. Kali ni, utk blog ni , saya kan share resepi cara-cara nak buat ayam bakar, tapi style mat salleh skit.. Ayam yang dimasak ni memang betul-betul lembut sebabnya dia di masak selam 2 jam lebih menggunakan low temperature. Pastu utk 30-45 minit terkahir barulah dibakar dengan suhu tinggi untuk kerangupannya.

Halfway process membako


Baru kuar dari oven



Kulit ayam ni sangat rangup dan buah lemon tu jadi sangat lembut, boleh makan dengan kulit-kulitnya sekali.


Resepi:
  • 1 ekor ayam 1 1/5 kg -2 kg - potong-potong seperti kebiasaan, cuci n lapkan dengan kain bersih atau kitchen towel supaya bila masak nanti tak bayak sangat air sebab kandungan air dalam ayam pun dah banyak. Kalau banyak sangat air nanti, ayam tu akan jadi macam ayam rebus instead of ayam bakar.
  • 1 labu bawang- jangan dikupas, cuma ceraikan ulas-ulas tu basuh ngan air, lap dengan kain bagi kering. pecahkan skit ulas-ulas tu guna tangan.
  • 3-4 sudu besar minyak zaitun/ boleh ganti ngan butter yang dicairkan kalau suka rasa butter
  • 2-3  biji lemon- jangan buang kulit, cuci bersih-bersih , kering kan dan dipotong lapan setiap satunya
  • 1 sudu kecil daun thyme kering
  • Garam dan lada hitam seckupnya
Cara-cara membuat :
  1. Panaskan oven ke suhu 160 darjahcelcius terlbih dahulu selama 15 minit
  2. Campur ayam dengan semua bahan dan gaul rata  .
  3. Masukkan ke dalam talam pembakar kemudian tuutp talam pembakar tu dengan aluminium foil rapat-rapat.
  4. Bakar dalm oven bersuhu 160 selam 2 jam. Tujuan bakar lama-lama dalam suhu rendah ni untuk kasi ayam tu betul-betul empuk dan lemon tu jadi betul-betul lembut so boleh dimakan sekali. 
  5. Kemudian, alihkan aluminium foil tadi dan naikkan suhu oven ke 200 darjah celcius, then bakar for another 30-45 minutes. Ikut nak rangup mana.
  6. Hidang macam tu je atau makanlah ngan mende lain yang dikehendaki. Ais krim ke, cheesecake , nasi ke, jus mangga ke..ikut suka masing-masing.



Isi ayam tu sangat mudah tanggal dari tulang n yang penting, sebab resepi ni menggunakan kaedah slow roast, lemak-lemak ayam kebanyaknya dah mencair dan tekstur ayam ni lebih kurang cam ayam kenny roager's tu.

No comments:

Post a Comment