Tapi sebelum kita pergi ke resepi dan cara2 mau bikin lemon curd ni, kalau tak tau apa itu lemon curd boleh baca sini
Lemon Curd ni kita boleh makan ngan roti, buat pie filling, cupcake filling, makan ngan pankek and apa -apa lagi lah. Lemon curd senang kata macam jem perisa lemon lah.
Dalam banyak-banyak resepi yang saya dah cuba yang ni lah yang paling berkesan dan lembut serta halus kejadiannya. Sebelum ni, saya dah pernah buat yang tambah tepung jagunglah, tambah itulah, tambah inilah, even saya dah pernah buat yang guna 8 biji kuning telur. rasa hanyir kuning telur tu, Tuhan jelah yang tahu.
Apa-apa pun, resepi yang saya guna ni sebenarnya adalah dari resepi Ina Garten. Saya pulak memang suka tengok rancangan masakan dia, Rilex and cool je dia memasak. Saya tengok and baca sambil faham betul2 dulu step2 dia kasi tu then baru saya buat. Langkah yang paling penting nak buat lemon curd ni yang penting adalah, semua bahan mesti betul2 hancur sebelum masukkan dan masskan dalam periuk tu. In the end, kita akan dapat finished product yang smooth and silky.
Resepi asal : Ina Garten's lemon Curd
Bahan-bahan :
- Parutan dari 3 biji kulit lemon (lemon zest)
- 1 1/2 cawan gula kasar ( boleh kurangkan kepada 1 cawan kalau nak kurangkan manis)
- 4 biji telur (gred b)
- 6 sudu besar unsalted butter ( saya guna Anchor)
- 1/2 cawan jus lemon (biasanya 3 biji lemon dapat lebih kurang 1/2 cawanlah jus dia)
- 1/8 sudu kecil garam
Cara-cara :
3. Sentiasa kacau campuran tadi selama 10 minit.
4. Bila kita gariskan tangan pada spatula and ada garisan yang ditinggalkan, maknanya , lemon curd tu dah sedia.
6. Biarkan sejuk ke suhu bilik dahulu sebelum masukkan dalam bekas dan simpan dalam peti ais. Kalau peti ais elok, biasanya tahan sampai sebulan.
No comments:
Post a Comment